• 8 jula, 2020

COVID-19 U GM: Još jedna osoba registrovana kao pozitivna

foto: gminfo.rs

U protekla 24 sata od svih pristiglih rezultata kod jedne osobe je potvrđeno prisustvo virusa covid-19, u istom tom periodu sedmoro je novoizlečenih Milanovčana. Od toga, šest koji su bili smešteni u Plavoj hali i jedno koje je bilo u Opštoj bolnici u Gornjem Milanovcu, saopštio je komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije i predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević.

Ukupno od početka pandemije na teritoriji milanovačke opštine zaraženo je 52. od kojih, nažalost, četvoro je preminulo, 27 je izlečenih, a 21. se trenutno nalazi na lečenju u svim zdravstvenim ustanovama.

Prema rečima doktora Aleksandra Čivovića v.d. direktora Doma zdravlja u toku jučerašnjeg dana u prijemnoj kovid ambulanti obavljeno je 11 pregleda, odrađeno je osam laboratorija, sedam rtg snimaka pluća i uzeto je osam briseva. Izdato je sedam mera kućne izolacije do pristizanja njihovih rezultata.

– Juče smo dobili 15 rezultata i sa njima smo došli do 1. ili 2. maja. Imam potvrdu da ćemo sve zaostale rezultate, zaključno sa onim što smo juče predali, danas u toku dana dobiti. Očekujem da medju tim rezultatima da bude par pozitivnih lica iz tih porodičnih kontakata. Danas imamo jedno potvrđeno novoobolelo lice koje se nenalazi ni na jednoj postojećoj listi kontakata i trenutno je u procesu hospitalizacije. Lista kontakata su mu porodični kontakti, na kojoj je navedeno par lica i oni će danas u toku dana biće pregledani i biće im uzeti brisevi – rekao je doktor Čivović i uputio još jednom apel građanima da nastave savesno, disciplinovano i odgovorno i dalje da se ponašaju.

Doktor Predrag Šutić v.d. direktora Opšte bolnice kaže da je u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno hospitalizovano deset pacijenata obolelih od koronavirusa.
Jedan pacijent će danas biti otpušten, a sinoć su stigla i dva negativna rezultata za još dve osobe, pa će danas posle kontrolnih laboratorijskih analiza biti potvrđena cela priča. U slučaju dobrih rezultata oni će u toku dana ili sutra otići kući. Zbog prijema u bolnicu pacijenata sa nekim akutnim stanjima, sinoć su urađena dva brza testa i oba su negativna, od toga jedno lice je operisano – rekao je doktor Šutić.

On je dodao da su trenutno iz GornjegMilanovca u Plavoj hali u Čačku, dva pacijenta, u KBC Kragujevac je njih šestoro, a u Beogradu i Vrnjačkoj Banji po jedno.
Pacijenati, koji su smešteni u klinički centar Kragujevac, svi su dobro opšteg stanja. Majka i dvoje dece prebačeni su na drugo odeljenje na koje se smeštaju lakši slučajevi, što je u ovom slučaju pozitivno. Bračni par je za sada stabilno, a prateće analize i rendgenski snimci pokazuju srednje tešku kliničku sliku i za sada su na kiseoniku, nisu u priči za respirator. Osoba, koja od svih njih ima najstariji staž ležanja u bolnici, dobrog je opšteg stanja i on je pre par dana prebačen u deo za lakše slučajeve. Čeka se definitivni oporavak i uzorkovanje na covid-19 i eventualno otpuštanje kući, u slučaju da bude negativan rezultat – rekao je Šutić za GMinfo.

U prethodna 24 sata nije bilo kršenja mera zabrane kretanja u vreme policijskog časa, ni kršenja zabrane kretanja lica starijih od 65 godina i nije bilo kršenja mera samoizolacije, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

V. Popović gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Humor u doba korone (XVI)

Sledeći članak

Pranjanska razglednica – Zvanica