• 3 avgusta, 2020

Pranjanska razglednica – Zvanica

Goran Trifunović, foto: gminfo.rs

Kako nazvati ljude koji, malo- malo, pa menjaju mišljenje? Kako nazvati ljude koji nemaju svoje mišljenje? Kako nazvati ljude čije se mišljenje uzrokuje sitnosopstveničkim interesima? Kako nazvati ljude koji, zarad 300 (recimo) evra mesečno, prodaju „vjeru za večeru“?

Kako nazvati ljude kojima ste danas dobri, a sutra ne žele ni da vas vide? Kako nazvati ljude koji vas svakodnevno cimaju da im pišete o njihovom nasipanju ili čišćenju puta, pa vas, potom, ne zovu ni na mnogo bitnija dešavanja? Kako nazvati ljude koji vas zovu u zimski cik zore da se vama, iako nemate nikakve veze sa tim, žale da njihovim putem nije prošla „grtalica“, a potom, kad malo „ojačaju“, ne vide vas i ne zarezuju?

Kako nazvati ljude koji vas godinama ne zovu na neka dešavanja u ustanovi koja je vama kao porodica, gde su vam roditelji radili, čiji ste, ogroman deo bili i vi i vaši bližnji? Kako nazvati ljude koji, kada u moje selo dolaze kralj ili predsednik države, zovu neke ljude sa strane, a moju malenkost ne, iako znaju (čuj, znaju) ko sam, kakav sam i šta radim?

Kako nazvati ljude koji će pre da pričaju o našem kraju sa ljudima koji su došli, ko zna odakle, nego sa nekim ko zna sve i o dešavanju, ali i o pozadini svakog dešavanja? Kako nazvati ljude koji će pre otići na stranački „kružok“ nego na kulturno dešavanje, naravno, ukoliko se drugačije ne naredi?

Kako nazvati ljude koji se u doba „Korone“, zarad stranačkih poena okupljaju u broju od nekoliko desetina ljudi? Kako nazvati ljude koji ovih dana zaštitne maske nose samo kada ih snimaju „podobne“ kamere i kada se nalaze u prisustvu svog šefa? Kako nazvati ljude koji otvoreno lažu, varaju, kradu? Kako nazvati ljude koji odlučuju o našim životima, a svojih treba da se stide?

Kako nazvati ljude čija je mantra „drž te lopova“? Kako nazvati ljude licemernih obraza, prljave biografije i sumnjive prošlosti? Kako nazvati ljude kojima je sve sa strane, pardon, stranačko, uvek preče od onoga, pravog svojega?

Protekle nedelje je u Pranjanima deljena pomoć, ne znamo kome, ne znamo od koga i ne znamo zašto. A, da, i ne znamo zašto naš portal nije pozvan da medijski to isprati, pogotovu što svi (da, baš svi) znaju da imamo „istureno odeljenje“ u Pranjanima. Da se razumemo – za naš rad ne tražimo aplauz sa vaših terasa. Ali, šerpa… Žrtvujte koju i za nas.

 

Goran Trifunović

Violeta

Prethodni članak

COVID-19 U GM: Još jedna osoba registrovana kao pozitivna

Sledeći članak

U Milanovcu počeli sa radom ugostiteljski objekti, od 11. maja i vrtići