• 25 juna, 2021

Covid-19 u GM: Još tri registrovana novoobolela, ukupno osam potvrđeno pozitivnih na koronavirus

foto: GMinfo

„Prema svim do sada pristiglim rezultatima testiranja od petka, na teritoriji opštine Gornji Milanovac, ima još tri registrovana novoobolela, što je sa prethodnim brojem u poslednjih desetak dana ukupno osam lica potvrđeno pozitivnih na KOVID 19“, potvrdio je doktor Aleksandar Čivović, v.d. direktora Doma zdravlja Gornji Milanovac.

Ova tri registrovana novoobolela su nova lica, dakle nisu kontakti prethodno obolelih. U pitanju su dve osobe srednje dobi i jedno mlađe. To su rezultati testova od petka koji su sinoć stigli, a koje smo jutros analizirali. Od ukupno osam obolelih, jedna osoba je hospitalizovana na grudnom odeljenju Opšte bolnice Gornji Milanovac i jedna u Klinički centar Kragujevac. Ostali, kao i njihovi kontakti, nalaze se u kućnoj izolaciji u trajanju od 14 dana – rekao je Čivović.

Aleksandar Čivović, foto: gminfo.rs

On podseća da je Kovid ambulanta u Domu zdravlja Gornji Milanovac ponovo otvorena od srede 24. juna i da su u toku protekle sedmice zdravstveni radnici, raspoređeni u KOVID ambulantu, pregledali oko 250 lica.

– Za najveći broj tih lica, nakon uzorkovanja krvi za laboratoriju i RTG snimka pluća rađeno je serološko testiranje, testiranje na prisustvo antitela, a kod onih kod kojih je na osnovu svega napred navedenog bilo indikovano, uzet je bris radi analize – rekao je Aleksandar Čivović.

On kaže da sugrađani u značajno većem broju dolaze u KOVID ambulantu, te se samim tim stvara gužva.

Naročito imajući u vidu da pregled u ovakvoj situaciji tj. suspektnih pacijenata podrazumeva proceduru koja traje i do 30 min (klinički pregled, uzorkovanje krvi za laboratoriju, uzorkovanje krvi za serološki test, eventualno uzimanje brisa…) te se samim tim stvara gužva. Takođe, činjenica je i da je hvala Bogu, najveći broj pregledanih pacijenata negativan na KOVID 19 – rekao je Čivović.

On ističe da je virus u cirkulaciji i prožimanje šire populacije je neizbežno, a trebalo bi i da doprinese stvaranju kolektivnog imuniteta.

– Na svu sreću, doba godine i vremenske prilike daju svoj doprinos pa je klinička slika pacijenata, koji su u ovom periodu bili upućeni na našu ustanovu, lakša. Svakako, potrebno je da budemo odgovorni i zaštitimo sebe, porodicu i zajednicu izbegavanjem rizika i preventivnom upotrebom ličnih zaštitnih sredstava. Ruke prati što češće, a struka kojoj pripadam kaže da je zube dovoljno prati najmanje dva puta dnevno – zaključio je doktor Čivović.

 

V. Popović, gminfo.rs

 

Violeta

Prethodni članak

Pod sjajem zvezda

Sledeći članak

Održana sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac