• 25 juna, 2021

COVID-19 u GM: Nema registrovanih novoobolelih; povećan broj povreda kod dece

foto: GMInfo

Prema svim podacima kojima raspolaže Štab za vanredne situacije, broj obolelih od korona-virusa u Milanovcu je nepromenjen od juče, šest. Kako je za GMInfo rekao načelnik Štaba, Milorad Dimitrijević, u prethodna 24 sata Bolnica je primila dva lica sa simptomima koji mogu da ukažu na eventualnu infekciju ovim virusom. Tokom dana biće im uzeti brisevi i poslati na testiranje i analizu.

Broj osoba poslatih u kućnu samoizolaciju se danima ne menja, njih 250 je pod stalnom kotrolom i nemamo slučajeve da oni krše samoizolaciju i druge preventivne mere koje su im određene, ali smo imali jedno kršenje zabrane kretanja od strane drugih. – rekao je Dimitrijević. – To lice je privedeno, izvedeno pred sudske organe, i po ubrzanom postupku izrečena mu je kazna od 50.000 dinara.

Video sa kompletnim izjavama možete pogledati klikom na fotografiju ispod ↓↓↓

foto: GMInfo

Analizom takvih slučajeva, ističe on, može se zaključiti da do toga dolazi samovoljom pojedinaca, pošto to, kako je rekao, nisu bili izlasci napolje iz neke iznenadne preke potrebe, pa im Sud izriče kazne bez praštanja. Dimitrijević kaže da je Štab aktivan 24 sata dnevno, te da je izuzetno zadovoljan kako svi članovi koordiniraju odluke i akcije, dok sva preduzeća koja rade ne prevenciji, zbrinjavanju, dezinfekciji i pripremi pomoći najugroženijima, bez izuzetka prihvataju sugestije i uputstva Štaba.

foto: GMInfo

U prethodnih par dana primetili smo da ima određenih zabuna i moram poručiti sugrađanima da oni koji su u izolaciji, a imaju pogoršanje simptoma, ne treba da idu ka svom izabranom lekaru i da nesvesno ili svesno prikrivaju da dolaze iz izolacije, već moraju isključivo da se javljaju u prijemnu ambulantu Doma zdravlja, – naglasio je direktor ove ustanove, Aleksandar Čivović. – Imali smo par situacija juče gde su oni pokušavali da uđu na druga mesta naših zdravstvenih ustanova, i to bez maski, bez rukavica. Takva lica, kad dolaze u prijemnu ambulantu, pešice ili svojim vozilom, moraju da nose ovu zaštitnu opremu i da izbegnu bilo kakav kontakt sa drugima na tom putu.

foto: GMInfo, Čivović, Dimitrijević, Šutić

Za četvoro pozitivnih na kovid, a koji se nalaze u našoj Bolnici, prekosutra ćemo uraditi kontrolne briseve kao verifikaciju, jer već više od 7 dana nemaju tegobe, tako da je vreme za dva uzastopna testa koja će definisati dalji njihov status i eventulano otpuštanje sa grudnog odeljenja. – potvrdio je direktor Bolnice, Predrag Šutić. – Bilo je dosta dece sa povredama koje smo zbrinuli i odraslih sa povredama na poljskim radovima, pa poručujemo da se oko toga malo povede računa da ne bi dolazilo do povećanog broja dolazaka u bolnicu, znači, sve što ne morate raditi, nemojte raditi bar još neko vreme.

foto: GMInfo

Dom zdravlja, dodaje Čivović, Juče je primio 210 telefonskih poziva preko kojih je propisana hronična terapija sa savetima, 78 lica je posetilo službu za odrasle, redovne pacijente su primale i zdravstvene stanice u Pranjanima, na Rudnku, Beršićima, ukupno njih 24, dok su na kućno lečenje ekipe izazile 41 put. U prijemnoj ambulanti, 21 osoba je pregledana i kod sedam je procenjeno da će se raditi laboratorijska naliza i snimanje pluća zbog respiratornih tegoba. Stomatološka služba funkcioniše neometano i svi koji osećaju bolove u tom domenu mogu da se jave i nedeljom. Pedijatrija je juče primila 36 dece na preglede, od kojih je čak sedmoro sa posekotinama i traumama ekstremiteta.

–  To nismo imali prethodnih dana, i sad, verovatno kad su deca malo duže u kućnim uslovima, imaju potrebu da oslobode tu energiju koja se akumulira, i u smanjenoj pažnji roditelja, dolazi do nekih neželjenih situacija, i tu treba povesti više računa, – upozorio je Čivović.

M.Mijatović/V.Popović/GMInfo

Milos

Prethodni članak

„Orao“ Drugog balkanskog rata

Sledeći članak

Manastiru u Vraćevšnici uručena zaštitna oprema i osnovne životne namirnice