• 3 avgusta, 2020

„Orao“ Drugog balkanskog rata

LET U LEGENDU I SVETSKU ISTORIJU Mihailo Petrović, Foto arhiv Živomira Radosavljevića

Srbija duguje pijetet Mihailu Petroviću, prvom u svetu stradalom ratnom pilotu

Stradao 1913. kod Skadra u izviđanju turskih položaja. Rodna kućica mu se ruši

Na Mihaila Petrovića, prvog vojnog avijatičara u istoriji čovečanstva koji je stradao u ratu, Srbija oživljava sećanje, ali mu još duguje zasluženi pijetet, nauk za generacije ove i one što slede! – upozorava Živomir Radosavljević (75) neobični bivši nastavnik istorije iz Gornjeg Milanovca, pokretač svesrpske akcije za obnovu Petrovićeve rodne kuće u selu Vlakča na širokim obroncima Rudnika i njeno pretvaranje u dostojan spomen-muzej Srbinu koji je, nažalost na taj način, prvi ušao u svetsku i vojnu istoriju.

Kobnog jutra 20. marta 1913. Petrović kreće na borbeni zadatak, kao pomoć srpske vojske crnogorskoj, u izviđanje položaja zakletih neprijatelja Turaka koji su tad držali Skadar.

UPORNI PATRIOTA Živomir Radosavljević, foto: M. Bošnjak

Duvao je jak vetar, naspram kojeg su prvi vojni avioni bili vrlo nemoćni, nestabilni… Rečeno mu je, da se zbog vetra ne penje iznad 800 metara. Ali, kad se vetar nakratko stišao, naš „orao“ Petrović se popeo na 1.200 metara, izviđao turske pozicije, bodrio crnogorske vojnike. Kad se okrenuo, da bi se vratio na uzletište kod sela Barbaluše, orkanski udar prevrće avion(čić) kao igračku, remen kojim Petrović beše vezan puca i on, naočigled i na žal svih naših vojnika, koji su gledali taj grozan prizor, ispada iz aviona i pogiba… Ni pilotski padobran se u to vreme još nije koristio, kamoli katapult za spas pilota – tužno nam Radosavljević prepričava te podatke, koje je sakupio iz više izvora.

Nesrećnog, hrabrog avijatičara Šumadinca saborci Crnogorci su sahranili uz crkvu u tom selu. Pred Prvi svetski rat ekshumiran je, posmrtni ostaci su mu zatim sahranjeni na Cetinju, da bi nakon nove ekshumacije 1931. počivali u porodičnoj grobnici u Beogradu.

Naš sagovornik Radosavljević neobičan je zato, što se 1977. samoinicijativno i zauvek odrekao katedre istorije. Sa tada vrlo smelim obrazloženjem, koje ga je moglo koštati višegodišnjeg gubitka slobode, možda i glave: – Ne želim više deci da predajem lažnu istoriju! Svi mi, njeni predavači, smo državni lažovi!

SRPSKA NEBRIGA I NEPOŠTOVANjE Kućica pilota Petrovića propada, Foto arhiv Živomira Radosavljevića

Inicijativu, bolje rečeno vapaj za obnovu rodne kuće pilota heroja preduzeo je nakon što ju je nekoliko puta obišao. Na njoj, doduše, stoji spomen-tabla Petroviću. Ali…

Zatekao sam užas: propali krov, otpalu tavanicu, kroz njih se vidi nebo… U prvoj sobi od stvari ništa, samo dve ikone oblepljene paučinom. U drugoj, takođe ništa. Plakao bih od tuge, ali beše me sramota od meštana Vlakče, koji su tu bili sa mnom. Našao sam lepu jabuku, budimku, stavio je u prozor umesto jedne trule, koja je u njemu bila. Zar da kuća tog Srbina, koji je zauvek obeležio srpsku i svetsku istoriju, bude kuća užasa…? Zato molim sve nadležne, sve imućnije patriote: spasimo je od propasti! Da se u njoj održavaju časovi istorije za đake, omladinu, vojnike – apeluje požrtvovani Radosavljević.

Prvi stradali ratni pilot Mihailo Petrović, foto arhiv Živomira Radosavljevića

MUZEJ VAZDUHOPLOVSTVA

POSLE obilazaka rodne kuće pilota, Radosavljević se obratio Muzeju Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovatva u Surčinu, koji mu 2019. odgovara: – Muzej ima čast da čuva lične predmete Mihaila Petrovića, izlaže ih na izložbama. Nedopustivo je, da mu se rodna kuća u Vlakči nalazi u takvom stanju. Međutim, Muzej JRV nije u situaciji da učini išta za građevinske radove na njoj, jer nema sredstava za to, niti nadležnost. Za građevinske radove i finansije treba se obratiti Zavodu za zaštitu spomenika kulture, vojnim udruženjima i savezima – piše u tom odgovoru.

VLADIKA ŠUMADIJSKI

UPORNI Radosavljević je tražio i stav Eparhije Šumadijske, koja mu zvanično, u vezi sa stanjem rodne kuće pilota Petrovića, njene moguće sanacije kao, kako ističe, spomenika junacima postradalim za slobodu svog naroda, odgovara:

Nadležni paroh protonamesnik Slobodan Radivojević izveštava, da se rodna kuća i okućnica Mihaila Petrovića nalaze u privatnom vlasništvu Jugoslava Ralovića iz Vlakče, koji trenutno živi i radi u Sloveniji. U telefonskom razgovoru sa njim, paroh je saznao da je Ralović spreman da proda kuću, iako teška srca, jer je tu odrastao, ali samo iz razloga da bi se o njoj neko brinuo. Od paroha smo obavešteni i o postojanju indicija da „Vazduhoplovni fond Mihailo Petrović“ otkupi njegovu rodnu kuću, te da postoji spremnost MZ Vlakča i Crkvene opštine u Vlakči da učestvuju u njenoj sanaciji – odgovara Eparhija aktom K Ebr.353.

Milorad Bošnjak

 

Violeta

Prethodni članak

Humor u doba korone (IX)

Sledeći članak

COVID-19 u GM: Nema registrovanih novoobolelih; povećan broj povreda kod dece