• 26 septembra, 2020

COVID-19 u GM: Stanje nepromenjeno; novi načini dobijanja penzija (VIDEO)

foto:GMInfo

U Milanovcu do jutros nije registrovan nijedan oboleli od COVID-19. Broj onih kojima je propisana kućna samoizolacija takođe ostaje isti, 216. Nije bilo ni uočenih kršenja zabrane kretanja starijih od 65 godina, ni policijskog časa od 17 do 05 sati.

Detaljnije sa jutrošnjeg sastanka Štaba za vanredne situacije, na linku u videu.

Šef Štaba za vanredne situacije i predsednik opštine, Dejan Kovačević, za GMInfo izneo je načine za podizanje penzija prema novim instrukcijama Narodne banke, a upravo za one koji imaju preko 65 godina. Narodna banka Srbije donela je sledeće instrukcije:

foto: GMInfo
  1. Isplata penzije u prostorijama banke: Penzioner može na osnovu jednokratnog (pisanog) punomoćja da ovlasti lice da penziju podigne u banci. Punomoćje ne mora da bude overeno kod nadležnog organa, dok banka može, korišćenjem sredstava komunikacije na daljinu sa penzionerom, proveriti autentičnost punomoćja. Isplata ovlašćenom licu vrši se po punomoćju, uz obavezu davanja banci jednog primerka tog dokumenta, ličnih dokumenata i lica koje podiže penziju, i korisnika penzionera, na uvid.
  2. Isplata penzije na kućnu adresu (u saradnji sa JP Pošta Srbije): Korisnik se može izjasniti za jedan od načina isplate penzija pozivom na posebne linije telefona banaka čiji će brojevi biti objavljeni u toku dana. Istog dana kada PIO fond prenese banci novčana sredstva, banka organizuje pakovanje novca i naloga za isplatu. Takvu vrednosnu pošiljku, sa upisanom adresom i kontakt telefonom korisinka, predaju JP Pošti na dalju distribuciju do penzionera.
  3. Podizanjem novca platnom karticom na bankomatu preko osobe od poverenja, s tim što korisnik mora banku, ili mejlom ili telefonom, obavestiti da se odlučio na ovakav vid podizanja novca. Neke banke su već poslale svojim klijentima mejl sa upitom o tome, pa im samo treba precizno odgovoriti. Na ovom GMInfo linku pogledajte detalje instrukcije Narodne banke.

U toku dana, rekao je Kovačević nakon jutrošnjeg sastanka opštinskog Štaba za vanredne situsacije, počinje montiranje rendgen aparata u Opštoj bolnici, preuzetog iz sanitetskog skladišta Vojske u Brusnici.

foto: GMInfo

JKP nastavlja dezinfekciju bolnice i ostalih javnih ustanova i zgrada kolektivnog stanovanja, dok će grejanje milanovačkih stanova priključenih na sistem daljinskog grejanja biti produženo do 23 sata.

U prethodna dva dana u Milanovcu su se desila tri požara: u stambenom objektu u Lominoj ulici, u porodičnoj kući u Brezni, i u Brusnici gde su izgoreli trem i dva vozila. Povređenih i stradalih nije bilo.

U toku dana, najavio je Kovačević, počeće distribucija zaštitne opreme koja je stigla iz Kine, dok se još milanovačkih privrednika uključuje u doniranje svojih proizvoda, posebno prehrambenih, osoblju bolnice, Doma zdravlja i njihovim trenutnim pacijentima. Uskoro opširnije.

M.Mijatović/V.Popović/GMinfo 

Milos

Prethodni članak

Kako će se isplaćivati penzije za 65+: Ili poštar na kućnu adresu ili preko punomoćnika

Sledeći članak

Mlekara Bodri donirala jogurt Opštoj bolnici i Domu zdravlja