• 25 juna, 2021

COVID-19 u GM: Stigla tri nova respiratora; nema registrovanih novoobolelih

foto: gminfo.rs

Od kako se jedan broj medicinskih radnika u Milanovcu obučio za uzimanje briseva potrebnih za testove na korona-virus, od proteklog petka zaključno sa danas prepodne, u Domu zdravlja i Opštoj bolnici uzeto je ukupno 30 uzoraka i poslato na testiranje u čačanski Zavod za javno zdravlje. Broj utvrđenih obolelih od COVID-19 nije se menjao u prethodna 24 sata. I dalje ih je šestoro: četvoro u Bolnici, jedna osoba u KBC Kragujevac i jedna na kućnom lečenju.

U skladu sa jučerašnjom odlukom Kriznog štaba Vlade Srbije da kućnog lečenja više neće biti, već da će se svi s tim statusom slati u improvizovane bolnice u veće regionalne centre, iz Milanovca još nema potrebe da se bilo ko tamo premesti. Pomenuti pacijent na kućnom lečenju (prvi oboleli) ostaće u Milanovcu jer je pri samom kraju lečenja i već mu se rade uzorci za dva uzastopna kontrolna testa, odgovorili su GMInfu juros članovi opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Video sa kompletnim izjavama možete pogledati klikom na fotografiju ispod ↓↓↓

foto: gminfo.rs

Medicinske ustanove u gradu dobile su juče tri nova respiratora u okviru raspodele ovih uređaja sa republičkog nivoa. Dva će biti u Bolnici, a jedan u Domu zdravlja. Sa prethodnim stanjem, Milanovac sada ima ukupno 5 respiratora. Kako je za GMInfo jutros izvestio komandant Štaba i predsednik opštine Dejan Kovačević, prvi kontrolni uzorci od onih koji su najduže na lečenju, uzeti su juče kasnije tokom dana i rezultati se očekuju.

Oni su stabilni i nemaju više simptome koje su imali kada su bili potvrđeni kao oboleli od kovida, rekao je on; a što se tiče bezbednosti, u prethodna 24 sata nije bilo kršenja nijednog oblika mera ograničenja kretanja. I dalje je oko 25o građana u preventivnoj samoizolaciji kod kuće, koji disciplinovano poštuju sve mere Vlade republike Srbije i opštine.

Čivović, Kovačević, Šutić, foto: gminfo.rs

Juče su naši epidemiolozi izašli sa jasnim stavom da će narednih 10 dana biti ključni za borbu protiv korona-virusa, da moramo poštovati sve mere i ja moram pohvaliti sve sugrađane koji to rade, – rekao je Kovačević. – Opština Gornji Milanovac nije sama u ovome; u međuvremenu nam stiže sva pomoć i od republičnog Fonda za zdravstveno osiguranje, i od Vlade. I Bolnica i Dom zdravlja imaju dovoljno zaštitne opreme. Mi smo juče nabavili i dodatna odela koja će koristiti doktori i sestre koji su najizloženiji pacijentima sa kovidom. Potrebne količine koje su oni tražili smo nabavili i platićemo to sa računa opštine. Za sad se dobro držimo, i nadam se da će tako ostati do kraja, – poručio je on jutros nakon sastanka Štaba.

Prema rečima direktora Bolnice, Predraga Šutiće, četvoro pacijenata sa kovidom, koji su u milanovačkoj bolnici, već danima su dobrog opšteg stanja, bez tegoba i povišene temperature i čeka se da u toku večernjih sati stignu rezultati njihovih kontrolnih testova.

Počinjemo, kao što smo i najavili, kod nekih pacijena i tu fazu dokazivanja izlečenosti. Dve osobe, koje su juče iz Doma zdravlja, upućene kod nas na dodatnu dijsgnostiku, vraćeni su na ambulantno lečenje jer ne ispunjavaju inicijalne simptome od COVID-19, – izjavio je Šutić i dodao:

foto: gminfo.rs

Respiratori se koriste samo kod onih pacijenata sa težom slikom, kojima je neophodna mehanička pomoć pri funkcionisanju pluća. Uređaji su predviđeni za jedinice intenzivne nege, a s obzirom na to da mi nismo sad predviđeni za zbrinjavanje tako teških pacijenata, samo ćemo u slučajevima popunjenosti većih kliničkih centara, i mi moći sa našim anestezilozima da pružimo tu vrstu lečenja. To je plan za neku ne daj Bože ozbiljniju situaciju. – pojasnio je Šutić.

foto: gminfo.rs

U prijemnoj kovid-ambulanti Doma zdravlja juče je pregledano 7 sugrađana sa respiratornim problemima, od kojih je od dvoje uzet bris za testiranje i proveru na neke oblike infekcije.

Čivović, Kovačević, foto: gminfo.rs

Sva lica u samoizolaciji, a imaju neku promenu u smislu tegoba, isključivo moraju da dođu u prijemnu ambulantu Doma zdravlja i da pri tom ne koriste taksi prevoz, već da dođu svojim automobilom ili pešice uz obavezno korišćenje ličnih zaštitnih sredstava, – istakao je direktor ove ustanove Aleksandar Čivović.

M.Mijatović/V.Popović/GMInfo

Milos

Prethodni članak

Bez vode…

Sledeći članak

Novi mobilni respiratori za eventualne komplikacije od korone u Milanovcu