• 2 јуна, 2020

COVID-19 u GM, Šutić: Malo strpljenja dok stignu rezultati testiranih

foto: Info služba kabineta predsednika opštine

Za dve osobe iz Milanovca, koje su hospitalizovane u opštinsku Opštu bolnicu i KBC Kragujevac, još nisu stigli rezultati testova na koronavirus.

Stanje u Opštoj bolnici je stabilno. Pacijenti o kojima smo juče govorili stacionirani su u izolacionim sobama u Bolnici – rekao je danas dr Predrag Šutić, v.d direktora Opšte bolnice i dodao:

– U toku jučerašnjeg dana upućene su nam dve osobe od strane Prijemne ambulante Doma zdravlja. Jedna je zadržana u okviru dnevne bolnice, danas će biti puštena kući, jer je klinički i epidemiološki isključena mogućnost postojanja infekcije, radi se o hroničnim bolesnicima koji su nakon primljene terapije u dobrom stanju – kaže dr Šutić, tako da broj potvrđenih slučajeva u Milanovcu i dalje ostaje – jedan.

Do sad je čekanje na rezultate testa bilo oko 3 dana, ali sada je povećan broj testiranja, ona se vrše samo na Torlaku, njihovi kapaciteti su takvi kavi jesu, znači, malo strpljenja samo, – rekao je jutros za GMInfo direktor bolnice, Predrag Šutić i naglasio:

foto: gminfo.rs

Rodbina i prijatelji pacijenata koji se nalaze na bolničkom lečenju od uobičajenih oboljenja, kada donose lične pakete, biće vraćeni od strane vojnika na ulazu u krug, to se neće primati, – ističe Šutić. – Samo će biti dozvoljeno primanje flaširane vode, eventualno sokova, pelena, uložaka, znači nečega što je preko potrebno i što možemo kao pakovanje da dezinfikujemo. Nikakva hrana, voće i slično neće biti puštano da uđe. Molim građanstvo da se ponaša u skladu stim, jer je bilo juče nekih „scena“, zašto ne puštamo i slično, ali to je već odavno rečeno.

U toku je nabavka lične zaštitne opreme,neophodno je da je bude u dovoljnoj količini da pokrije osnovne potrebe za slučaj da situacija bude drastičnija.

foto: gminfo.rs

Podsetimo, bolnice su od početka vanrednog stanja pod posebnim režimom rada i obezbeđenja, kako bi se reorganizovale, izbegle noptrebno zadržavanje većeg broja ljudi na jednom mestu, održavale maksimalno dezinfikovane i oslobodile prostor za eventualni prijem većeg broja obolelih od koronavirusa.

Šutić je dodao da je montiranje dva rendgen aparata dobijenih od Vojske, obavljeno, ali da se još vrše provere rada i neka vrsta servisa, jer su oba ’89. godište, a nisu korišćena i pokretana od kako su kupljena.

foto: gminfo.rs

Prema zvaničnim podacima iz Štaba za vanredne situacije, ni u protekla 24 sata nije bilo uočenih kršenja zabrane kretanja od 17 do 05h, ni opšteg ograničenja kretanja za starije od 65 godina.

Jutros je u milanovačkim prodavnicama, koje su bile otvorene na mnogim lokacijama za potrebe starije populacije, bila dobra snabdevenost i nije imalo velikih gužvi, rekao je za GMInfo komandant Štaba i predsednik opštine Dejan Kovačević.

Ovo su dobre infomacije, ali ono što nije dobro to je da jučerašnje lepo vreme je izmamilo sve naše mlađe sugrađane napolje. Tako da je grad bio prepun ljudi, a što svakako nije preporuka SZO, ni naših epidemiologa. Ovim putem apelujem na sve naše sugrađane da što manje izlaze bez preke potrebe, da se ne okupljaju u većim grupama u parkovima, ni na igralištima. Juče smo imali situaciju da policija mora da interveniše, jer su zabranjena sva okupljanja na svim sportskim terenima. Danas će biti pojačana kontrola svih javnih površina, parkova i igrališta, jer je to najbolje za sve nas, tako sprečavamo širenje COVID-19. Od danas vršićemo rigoroznije kontrole nego što smo to radili u prethodnom periodu – rekao je Kovačević.

foto: gminfo.rs

On je podsetio na donete nove mere Vlade Srbije na osnovu kojih se svim građanima Srbije, kao i strancima sa boravišnom dozvolom, koji su u zemlju ušli 14. marta i kasnije, produžava obaveza kućne samoizolacije sa dosadašnjih 14 na 28 dana.

Izmenjeno je trajanje zabrane kretanja za vreme vikenda, i to sada od 15 do 05 sati, dok je, vodeći se mišljenjem struke, rekao je Kovačević, Vlada odlučila da povuče odluku o dozvoljenoj šetnji kućnih ljubimaca (od 20 minuta između 8 i 9 uveče). Preporuka je Vlade, naglašava Kovačević, da se sve pijace na otvorenom i zatvorenom, zatvore do daljnjeg.

foto: gminfo.rs

– Prodavnice će vikendom raditi do 14 sati, a od danas počinje pojačana policijska kontrola igrališta i parkova – zaključio je Kovačević. 

Doktor Aleksandar Čivović v.d. direktora Doma zdravlja i član Štaba za vanredne situacije istakao je da je tu ustanovu juče posetio nešto manji broj pacijenata.

foto: gminfo.rs

Juče u toku dana u Službi za odrasle Doma zdravlja Gornji Milanovac primljeno je 52 pacijenta, a najverovatnije zbog vikenda smanjen je obim posete“ rekao je dr Aleksandar Čivović, član Štaba i direktor Doma zdravlja. Zabeleženo je 113 telefonskih poziva. Terenske ambulante juče nisu radile. Kućno lečenje je obavilo 21 posetu. Prijemna ambulanta izvršila je 4 pregleda, jednom licu izrečena mera izolacije. Hitna pomoć obavila je 19 izlazaka na teren. U Dečjem dispanzeru registrovano je 29 pregleda i tridesetak telefonskih saveta. Služba za zdravstvenu zaštitu žena juče nije bila posećena , dok su lekari Stomatološke službe imali 10 intervenicija i obavili 1 izlazak na teren – rekao je Čivović

Doktori su i danas apelovali na strogo pridržavanje propisanim mera, smanjenje kontakata i ostajanje kod kuće ukoliko ste u mogućnosti, sve u cilju sprečavanja širenje zaraze COVID 19, na području milanovačke opštine.

V.Popović/M.Mijatović/GMInfo

Milos

Prethodni članak

Produžena samoizolacija i zabrana kretanja vikendom

Sledeći članak

“Niveus tim” podelio oko 100 paketa najugroženijima