• 16.05.2022.

Dan pobede nad fašizmom obeležen i u Gornjem Milanovcu

foto: gminfo.rs

Polaganjem venaca u spomen kompleksu „Brdo mira“ u Gornjem Milanovcu, danas obeležen Dan pobede nad fašizmom.

foto: gminfo.rs

Povodom obeležavanja 9. maja – 76. godišnjice pobede nad fašizmom i 77 godina od oslobođenja Rudničko-takovskog kraja od fašizma danas su u Gornjem Milanovcu, u spomen komplesu „Brdo mira“, vence nastradalim borcima sunarodnicima, crvenoarmejcima i mnogim stradalnicima u nemačkim logorima položili predstavnici Ambasade Ruske federacije, Vojske Srbije, opštine Gornji Milanovac, Podružnice Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova do 1918. godine, Saveza boraca opštine i Društva Srpsko-Ruskog prijateljstva.

Drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije Aleksej Cibulin, foto: gminfo.rs

– Dan pobede važan dan je za Srbiju i Rusiju. Rame uz rame naši vojnici borili su se za slobodu dece i da bi mi mogli danas da živimo pod slobodnim plavim nebom. Ruski narod nikad ne zaboravlja žrtve srpskog naroda koji su poginuli u borbi protiv fašizma. Slava svim herojima Drugog svetskog rata i svim partizanima. Živela Srbija – poručio je drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije Aleksej Cibulin

Drugi svetski rat u Evropi okončan je 9. maja 1945. godine, kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi.

foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs

Precizan broj stradalih nikada nije ustanovljen. Procene govore da je bilo između pedeset ili čak osamdeset miliona poginulih. Tačni podaci o žrtvama ni na području bivše Jugoslavije nisu utvrđeni. Državna komisija bivše Jugoslavije objavila je svojevremeno podatak da je poginulo ukupno milion i sedamsto šest hiljada osoba, među kojima nešto više od trista hiljada boraca.

foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs

Deveti maj prihvaćen je i kao Dan Evrope, jer je baš tog datuma 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske, Robert Šuman, objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka kojim bi se sukobljavanje između evropskih zemalja, učinilo ne samo nezamislivim, nego i nemogućim.

foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs

V. Popović gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Covid 19- u GM: Opada broj novoobolelih

Sledeći članak

Pranjanska razglednica: Otok sreće