• 16.05.2022.

Devizne rezerve u aprilu manje za 182 miliona evra

foto: pixabay.com

Narodne banke Srbije saopštila je da su devizne rezerve na kraju aprila iznosile su 14,1 milijardi evra što je za 182,7 miliona evra manje nego na kraju prethodnog meseca.

Na smanjenje deviznih rezervi u aprlilu najviše su uticale aktivnosti NBS na međubankarskom deviznom tržištu (177 miliona evra), koje su bile „neophodne radi očuvanja stabilnosti na domaćem deviznom tržištu“, poručuje NBS.

Pored toga, smanjenju deviznih rezervi doprineli su i neto odlivi po osnovu uobičajenih aktivnosti banaka u vezi devizne obavezne rezerve (133,9 miliona evra), kao i odlivi usled neto razduženja države po osnovu kredita (108,4 miliona evra), ostalih plaćanja za potrebe države i drugih osnova (ukupno 143,6 miliona evra).

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju aprila iznosile su 11,5 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su niže za 38,8 miliona evra.

Devizni prilivi, kako se dodaje, ostvareni su po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po ostalim osnovima (ukupno neto 92,4 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 677,5 miliona evra i bio je za 155 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2,2 milijarde evra, piše u saopštenju.

Dinar je u aprilu nominalno ojačao prema evru (za 0,1 odsto), dok je od početka godine nominalno oslabio za 0,1 odsto.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu prodala 155 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 2,2 milijarde evra, radi održavanja relativne stabilnosti dinara prema evru.

novaekonomija.rs

Violeta

Prethodni članak

Reagovanje OO SNS na tekst „Dragica Topalović: Pitanja bez odgovora“

Sledeći članak

Poverenik: U pristupu informacijama najzatvoreniji policija i banke