• 7 јуна, 2020

Direktor Energetske zajednice: Struja u Srbiji će morati da poskupi pre ili kasnije

foto: pixabay.com

Cena struje će i u Srbiji, pre ili kasnije, morati da raste zato što je proizvodnja električne energije iz uglja postala veoma skupa zbog oporezivanja CO2 emisija, rekao je direktor Energetske zajednice Janez Kopač.

„Što se tiče cene struje, to je uvek politički osetljivo pitanje. Ali, treba dodati da sadašnja cena za domaćinstva nikako ne odražava stvarnu cenu prozivodnje i da će to na dugi rok verovatno morati da se menja“, rekao je Kopač.

Kopač je kazao da prilikom povećavanja cene struje mora da se vodi računa o tome kako zaštititi socijano ugrožene potrošače.

„To, ipak, nije samo problem potrošača već i rudarskih okruženja, jer proizvodnja struje iz uglja, barem u EU, a to će se pre ili kasnije odraziti i u Srbiji, postaje izuzetno skupa zbog oporezivanja emisija CO2. Zbog toga se prošle godine potrošnja uglja u zemljama članicama EU skoro prepolovila“, naveo je Kopač.

On je naveo i da su u novom sedmogodišnjem budžetu EU predviđena izuzetno velika sredstva za Fond pravedne tranzicije, gde će se pomoći tim rudarskim regijama u restrukturiranju.

„Takav instrument bi trebalo i Srbija što pre da osnuje, jer će pre ili kasnije doći do tog resturkturiranja i to naravno neko mora da plati. I siguran sam da kada bi postojao takav fond na nacionalnom nivou, da bi bio dobar argument da se traže i dodatna sredstva od EU za tu namenu“, kazao je Kopač.

Struja je, inače, u decembru poskupela za 3,9 odsto.
Autor: Tanjug

Violeta

Prethodni članak

Kupujem

Sledeći članak

Čačak: Muškarac uleteo u kafić i sekirom napadao goste, dao izjavu u policiji i pušten posle dva sata