• 27.03.2023.

Dveri G. Milanovac: Kome trebaju saveti mesnih zajednica

foto: Dveri GM

„Novak Đoković je rekorder po vremenu provedenom na čelu ATP liste, ali pojedini naši predsednici MZ približili su mu se po broju nedelja, doduše na čelu mesnih zajednica,“ ocenjuju iz OO Dveri G. Milanovac, čije saopštenje prenosimo.

„Sve je danas kod „naprednjaka“ VD, pa zašto ne bi bili i Saveti mesnih zajednica i njihovi predsednici. Pogotovo kada oni nikome i ne trebaju. Služe samo da svojim potpisima verifikuju ono što je predsednik opštine odlučio i platio od narodnih para, zavukavši ponovo ruku u opštinsku kasu. Već smo pisali o tome da je iz budžeta za ovu godinu predviđeno svega 15.200.000 dinara za sve mesne zajednice, a ima ih ukupno 51.

Uzmimo za primer prigradsko naseljeno mesto Nevade. Ono broji 628 stanovnika prema prethodnom popisu, a sada ih verovatno ima između 700 i 1.000. Ako izuzmemo varošice Rudnik i Pranjane, samo su Brđani i Velereč brojnija naselja u opštini od Nevada. Inače ovo, po površni ne preveliko selo, presecaju dva magistralna puta, za Beograd i za Kragujevac. Prilično je gusto naseljeno i sa velikim brojem ulica.

Vredni meštani su rešili da uzmu stvar u svoje ruke pre dve godine, kada su se izborili protiv izgradnje asfaltne baze u neposrednoj blizini njihovih kuća i obdaništa. Svoju slogu su pokazali i u akcijama čišćenja ulica i trotoara, a uspeli su da stave u funkciju i dve prostorije seoskog Doma za potrebe dece. Rešeni su i da saznaju kome idu pare od zakupa Doma.

Mesna zajednica Nevade je iz budžeta opštine za ovu godinu dobila svega 91.000 dinara. Odnosno 90, pošto ona jedna otpada na administrativne troškove. Od tih para oni bi mogli da angažuju jednu građevinsku mašinu tipa skip, utovarivač ili buldožer, najviše 30 radnih sati. To znači, ako radi samo šest sati dnevno, mogu da je plate za jednu radnu nedelju ili pet dana.

Kada god smo govorili o raspodeli vlasti i načinu izbora za lokalne skupštine, uvek smo tvrdili da je proporcionalni izborni sistem najgora moguća varijanta za opštine i gradove. Pre svega zato što ne održava pravo stanje stvari i što narodni predstavnici, odbornici u lokanim skupštinama, ne štite interese svojih sredina, već su poslušnici stranaka na čijim listama su izabrani.

Rečju, oni nisu predstavnici građana nego predstavnici stranaka. Ako ne izvršavaju zapovesti i naređenja biće sklonjeni.

Još gora je situacija po pitanju volontiranja građana u Savetima mesnih zajednica. U načinu njihovog izboranema ni „d“ od demokratije, o čemu smo detaljnije pričali na konferenciji za novinare u januaru ove godine.

Da li je možda razlog za to taj što je stranka, koja trenutno vlada, totalitarna po svom ustrojstvu? Jer, očigledno je da i državu želi tako da uredi, što se vidi po tome što ni na jednom nivou ne želi da prepusti ni jednu funkciju nekome iz neke druge stranke. Čak ni tu funkciju predsednika Saveta mesne zajednice, od koje niko nema neke velike vajde.

Ili li je razlog taj što žele da dodatno ubiju volju građana da se upuste u bilo kakvu političku borbu, jasno im stavljajući do znanja da ni na ovoj najnižoj stepenici ne mogu svojevoljno i slobodno da odlučuju čak ni o tome ko će ih predstavljati u lokalnoj skupštini i o svojim svakodnevnim životnim potrebama.

A možda je ipak razlog taj što samo oni žele da upravljaju narodnim novcem iz budžeta? Kako to u kriminalistici kažu: ako hoćeš da najbrže dođeš do glavnog krivca, samo prati trag novca!

Poslednji primer je odluka da opština, preko JKP-a, preuzme sve seoske vodovode. Povod je opravdan, ali izgleda da je samo povod, a ne i razlog. To se vidi u nameri da se voda naplaćuje. Opet su na udaru ingerencije Saveta mesnih zajednica. Oni su do sada bili nadležni za seoske vodovode preko svojih Režijskih odbora. Opštinskim inspektorima, komunalnom, građevinskom i ekološkom, niko nije branio da kontrolišu vodotokove, izvore, kaptaže, bazene i vodovodnu instalaciju.To im je čak i obaveza. Zašto primaju platu?

Nigde ne piše da treba samo da čekaju da ih neko pozove kada do problema dođe.

Pisali smo nedavno i o problemima meštana sela Vrnčani, koji godinama ne mogu da reše plaćanje utroška vode JKP-u. Oni su ih legalno priključili na svoju vodovodnu mrežu iz Takova i ugradili im vodomere. Radi se o samo dva domaćinstva, koja su preseljena zbog izgradnje auto-puta.

Zato se sa razlogom pitamo, kako će JKP za sve seoske vodovode rešavati sve što je u odluci lokalnih vlastodržaca decidno navedeno: OVDE – „Brigu, obezbeđivanje, kontrolu, održavanje i garantovanje ispravnosti, investiranje, sanacije i popravke, proširivanje, naplatu, tehničku podršku i čitav niz prava, obaveza i dužnosti, JKP preuzima kako bi se izbegli takvi događaji, a korisnici dobili jedinstvenu adresu pravnog lica za rešavanje problema, servis mreže, zahteve za nova priključenja, predloge za dalja ulaganja i slično, što je do sada bila prilično nedefinisana, maltene fakultativna praksa u zavisnosti od (ne)zainteresovanosti i (ne)angažovanja pojedinaca u određenom selu.“

Reč „naplatu“ smo mi istakli u citiranom tekstu . Jer želimo da naše sugrađane, iz pouzdanih izvora, informišemo. Domaćinstvo u ruralnom području koje nema živinu i stoku, sa malom baštom i nekoliko voćki prosečno, po baždarenom vodomeru od strane JKP-a, troši oko 20 kubnih metara vode u toku jednog meseca. A ono sa stokom i živinom preko 25, zavisi od doba godine.

Cena kubika vode je 55 dinara. To će sada meštani, koji su od svojih para, na svojim imanjima i svojim radom izgradili bazene i vodovode, redovno svakog mesec plaćati JKP-u. A i ako ne potroše ni kap vode, po svakom vodomeru će u kasu JKP da se sliva redovno naknada za održavanje priključka, koja je trenutno 121 dinar mesečno. Nismo sigurni da li će morati i prečišćavanje vode da plaćaju, a to košta dodatnih 18,7 dinara po potrošenom kubiku vode,“ stoji u saopštenju koje potpisuje medijski tim SP Dveri OO Gornji Milanovac.

*Svi navodi izneseni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. GMinfo nije autor teksta.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

 

Violeta

Prethodni članak

Na bioskopskom repertoaru Kulturnog centra do 17. marta tri filma

Sledeći članak

NSZ organizovala prvi ovogodišnji Forum za milanovačke poslodavce