• 20.06.2024.

NSZ organizovala prvi ovogodišnji Forum za milanovačke poslodavce

foto: gminfo.rs

Nacionalna služba za zapošljavanje – filijala Čačak Ispostava Gornji Milanovac organizovala je danas, u Velikoj sali SO Gornji Milanovac, forum poslodavaca na kome je prisustvovalo oko 30-tak privrednika i drugih aktera na tržištu rada.

Cilj Foruma koji je održan u Gornjem Milanovcu je uspostavljanje neposrednog i tematski definisanog kontakta sa poslodavcima kao i informisanje o uslugama Filijale i aktuelnim javnim pozivima i konkursima.

foto: gminfo.rs

– Ovi forumi imaju za cilj da se prezentuju ne samo finansijske mere Nacionalne službe za zapošljavanje, već i sve ostale mere koje NSZ pruža, ne samo nezaposlenim osobama, već i poslodavcima. Da im se predoče sve naše usluge koje njima mogu biti interesantne. To je između ostalog i posredovanje u zapošljavanju, zahtevi za izdavanje radnih dozvola, usluge profesionalne selekcije i ostalo… Dakle, različite se mogućnosti daju poslodavcima, kada je reč o zapošljavanju nezaposlenih osoba. Za nedavno objavljenih 13 javnih poziva, koje je država raspisala, izdvojeno je oko 6,3 milijarde dinara i 550 miliona za podsticaj zapošljavanja nezaposlenih osoba sa invaliditetom – kazala je Ana Dojčilović, načelnica odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranju karijere u čačanskoj filijali NSZ.

Ona je navela da od 8611 nezaposlenih, koliko je prijavljeno na evidenciji filijale Čačak, a time su obuhvaćeni i Ivanjiica, Lučani i Gornji Milanovac, u našem gradu na evideniciji je 1047 nezaposlenih. Od toga 691 su žene.

Govoreći o strukturi nezaposlenih lica, Dojčilović navodi, da prema godinama starosti oko 17 procenata su mladi do 30 godina starosti, a oko 41,5 su lica starija od 50 godina.

Ana Dojčilović, foto: gminfo.rs

– Imajući u vidu strukturu prema nivou kvalifikacija, oko 20,5 procenata su lica sa visokim nivoom kvalifikacija, oko 24 odsto su osobe bez kvalifikacija, a sa srednjim nivoom je njih oko 55,5 procenata nezaposlenih u Gornjem Milanovcu – kaže Dojčilović.

Prema njenim rečima deficit su tehnička zanimanja, posebno kada je reč o visokom obrazovanim licima. Tu najviše nedostaju mašinski inženjeri i elektro-građevinski inženjeri.

A kada je reč o srednjem nivou kvalifikacija nedostaju elektro i mašinski tehničari, ali opet su tu i mere koje poslodavcima daju mogućnost da se prevazilazi taj deo koji se odnosi na osposobljavanje nezaposlenih lica prilikom zapošljavanja i uvođenja u posao. Odnosno, osposobljavanje za rad na određenim poslovima kroz finansijske mere – ocenila je Ana Dojčilović, načelnica odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranju karijere u čačanskoj filijali NSZ.

foto: gminfo.rs

Prezentaciju su održali Nikola Vojinovic, načelnik Odeljenja za programe zapošljavanja, preduzetništvo i Ana Dojčilović, načelnica odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranju karijere u čačanskoj filijali NSZ.

Prisutnima su predstavljene aktivnosti Nacionalne službe u pružanju usluga u zapošljavanju, podrške i pomoć poslodavcima prilikom odabira i selekcije kandidata, mogućnosti i načini besplatnog oglašavanja, kao i promocije javnih poziva/konkursa NSZ za 2023. godinu; ispitivanja tekućih i budućih potreba poslodavaca za zapošljavanjem; promovisanja značaja zapošljavanja teže zapošljivih lica; razvijanja partnerstva, saradnje i inovativnosti na tržištu rada; razmatranja različitih aktuelnih tema na nacionalnom i lokalnom tržištu rada.

Natalija Vujović, foto: gminfo.rs

Natalija Vujović, vlasnica trgovinskog preduzeća Original, ističe da su pomoć Nacionalne službe  i programi koje nudi od nemerljivog značaja.

– Programi NSZ su odlični. Redovno posećujem sajmove zapšljavanja i Forume poslodavaca, jer za ovih 15 godina zajedničke saradnje oni (NSZ) stvarno su toliko toga pružili meni i mojoj firmi, kao i ljudima koje obučavamo. Svake godine imamo najmanje jednog kojeg obučavamo, a nekada se dogodi da ih imamo i troje. Uvek nas blagovremeno obaveste o svemu i na vreme pozovu na događaj. Čak smo sarađivali i u vreme korone. Mi od NSZ dobijemo nekoliko kandidata koji kod nas dođu na razgovor i mi zatim izaberemo jedno ili dvoje, onoliko koliko mi, kao mikropreduzeće, možemo da dobijemo – rekla je Natalija Vujović.

foto: gminfo.rs

U nastavku foruma otvorena je diskusija sa navedenim temama, gde su poslodavci imali priliku da dobiju dodatne informacije o merama aktivne politike zapošljavanja, da izlože svoje potrebe, poteškoće sa kojima se susreću u procesu obezbeđenja radnika, kao i da postavljaju pitanja u vezi raspisanih javnih poziva i konkursa.

Inače, prvi forum za poslodavce organizovan je prošlog petka u Čačku, a nakon današnjeg u Gornjem Milanovucu uslediće Forum za poslodavce  u Ivanjici 17.marta 2023. godine u Domu kulture – Plava sala sa početkom u 11.00 časova.

 

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Dveri G. Milanovac: Kome trebaju saveti mesnih zajednica

Sledeći članak

Oblačno, vetrovito i osetno hladnije, kiša će ponegde preći u sneg