• 26 januara, 2022

Dveri GM: Izaći na referendum i glasati protiv

foto: Dveri GM

„Ovakvog referenduma, sa ovakvim nejasnim pitanjem i bez dovoljno otvorenih medija za široku javnu diskusiju, još nije bilo. Smatramo da građani nisu dovoljno upoznati sa svim manama i opasnostima koje donose predložene promene Ustava i da je najbolje da izađu na biračka mesta i da ih odbace, kaže se u saopštenju za javnost SP Dveri OO Gornji Milanovac, čije saopštenje prenosimo u celosti.

foto: Dveri GM

„Pre nego što vam šire obrazložimo ovaj naš stav, reći ćemo vam samo da je Vladimir Đukanović, master pravnih nauka, visoki funkcioner SNS-a, narodni poslanik i predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Skupštine Srbije i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti, više puta javno izneo svoj stav da će glasati protiv predloženih promena Ustava!

Pitamo se, ako jedan tako ugledni član vladajuće stranke, i sigurno njen najmerodavniji poslanik za pravosudna pitanja, ima negativan stav u pogledu predloženih promena Ustava, zašto se građanima savetuje da ih prihvate? Odakle pravo Dejanu Kovačeviću da sa funkcije predsednika opštine poziva građane da izađu na referendum i glasaju „za“? Niko mu ne brani da to radi ispred svoje stranke, mada se pitamo da li je on stručniji i upućeniji od njegovog partijskog kolege Vladimira Đukanovića?

Dveri su kao iskreno patriotska i odgovorna stranka odmah shvatile o kakvim se problemima radi i zauzele stav da se na referendum mora izaći i glasati protiv.

Razlozi za to su sledeći.

Ovaj referendum je raspisala jednopartijska skupština izabrana na nelegitimnim, protivustavnim i u zdravstveno nebezbednim uslovima u sred pandemije. Ta skupština je svoj legitimitet izgubila odmah po svom formiranju, što je i sam Aleksandar Vučić priznao skrativši njen mandat i najavivši vanredne izbore za 3. april. Pitanje je zašto ova skupština, par meseci pre svog raspuštanja, hoće da promeni Ustav? Zar nije bolje da to uradi nova i, nadamo se, regularna skupština?

Kome je, zaista, jasno šta znači referendumsko pitanje „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?“ Koliko je ljudi stvarno pročitalo i razumelo one listiće koje smo dobili poštom od izbornih komisija? Zašto su u njima izneti samo razlozi koji su „za“, a ne i oni koji su „protiv“?

Nema sumnje da se ove ustavne promene vrše po diktatu Evropske unije zarad otvaranja nekog od predpristupnih poglavlja, iako je svima jasno da oni uopšte i ne žele da nas prime u EU. Zašto od nas traže da sudije i tužioce biramo na način na koji se to ne radi ni u jednoj značajnoj zemlji EU (Nemačka, Italija, Francuska)? Neka mišljenje Venecijanske komisije prvo prihvate zemlje članice EU, pa ćemo mi.

Ako nam drugi budu postavljali i birali sudije i tužioce, u čije ime će se onda donositi presude. Sigurno ne „u ime naroda“ kao do sada. Možda „u ime stranih interesa“ ili ko zna čega i koga.

Do izlaska na referendum je nekoliko dana. Očekujemo da narednih dana mediji, koji su većinski pod kontrolom vlasti, ipak neće stvarati takvu atmosferu kod naroda u kojoj će se oni koji budu glasali „protiv“ izjednačavati sa državnim neprijateljima.

Takođe, očekujemo da se referendum neće zatrpavati različitim aferama i tračevima, kako bi se pažnja glasača odvukla na drugu stranu.

Referendum je osnovni oblik neposrednog učešća građana u vršenju državne vlasti. U uslovima kada je ukinut cenzus, za promenu Ustava neophodno je da na referendum izađe bukvalno samo jedan glasač, uredno upisan u birački spisak, i da glasa „za“. Zbog toga je neophodno da svi koji su protiv izađu na svoja biračka mesta i da zaokruže „NE“.

Postoji opravdana bojazan kod dela građana i opozicije da je referendum namešten i da će kao i na izborima, na referendumu biračka volja biti pokradena.

Dveri i Patriotski front, zajedno sa još sedam vanparlamentarnih opozicionih stranaka imenovali su svoje članove glasačkih odbora na svim biračkim mestima u našoj opštini.

Oko sto trideset naših aktivista, pristalica i simpatizera, a uz pomoć svih meštana naše opštine koji izađu na glasanje, imaće zadatak da kontrolišu tok glasanja i da se izbore da volja glasača bude ispoštovana, kaže se u saopštenju koje potpisuje medijski tim SP Dveri OO G. Milanovac.

 Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. GMinfo nije autor teksta.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

 

Violeta

Prethodni članak

Mali: Za pomoć od 100 evra neophodna lična karta, prijava traje 45 sekundi

Sledeći članak

Vučetić: Putevi u milanovačkoj opštini prohodni