• 19 aprila, 2021

Dveri GM: Nevidljivi sugrađani

foto: SP Dveri OO Gornji Milanovac

Predstavnici SP Dveri OO Gornji Milanovac kažu „da ne mogu se oteti utisku da invalidna lica u našoj opštini, uprkos svemu, i dalje predstavljaju građane drugog reda i da opštinska vlast za njih ne čini sve što bi mogla“.

Dverjani ističu da su im se više puta obraćale osobe sa invaliditetom sa željom da se skrene pažnja nadležnih i celokupne javnosti na neke od njihovih problema. Kažu da poslednji koji im se javio je jedan sugrađanin, atletičar, koji ima problem sa vidom, inače višestruki rekorder i osvajač brojnih medalja.

– Iz razgovora sa njim saznali smo da na opštinskom nivou ne postoje konkretni programi i planovi za pomoć slepim i slabovidim licima. Sve se uglavnom svodi na ono što je predviđeno republičkim zakonima i propisima. Oni, međutim, ma koliko bili dobri, nisu dovoljni da se obezbede sve potrebe ovih osoba. Jer znamo „da su svi srećni ljudi srećni na isti način, a nesrećni svako na svoj način“ – rekli su u milanovačkim Dverima.

Oni ističu da je neophodno da se svakoj osobi sa invaliditetom obezbedi individualni pristup i da se svaki slučaj treba sagledati pojedinačno.

– To je moguće uraditi samo na lokalnom nivou, sa republičkog je to nemoguće. Zato lokalne službe ne treba da budu samo servisi za sprovođenje republičkih mera, nego da i same preduzimaju one koje su u granicama njihove moći. A, može se dosta toga. Smatramo da bi prvo trebalo analizirati i preispitati svaki pojedinačni slučaj. One najteže i slabijeg imovinskog statusa treba osloboditi celokupnog ili delimičnog plaćanja računa za komunalne usluge, taksi i poreza na imovinu. Lokalna samouprava uz asistenciju Centra za socijalni rad takođe može ovim licima pomoći prilikom nabavke različitih pomagala, ugraditi zvučne alarme na semaforima, olakšati pristup svim javnim ustanovama itd – kažu Dverjani.

Prema njihovi rečima Srpski pokret Dveri je još u programu za lokalne izbore 2016. godine imao „predlog da naša opština dobije dom za stare i nemoćne, u okviru koga će raditi dnevni boravak za stare, usamljene i osobe sa posebnim potrebama.“

Možda je upravo najavljena izgradnja nove zgrade Centra za socijalni rad prilika da se ova naša ideja delom realizuje. S tim što bi u spisku novih usluga, koje ovaj centar po zakonu može da pruža, dodali „Usluge kluba za decu i mlade sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom“. To bi bilo mesto za druženje gde bi mogli da se okupljaju i razmenjuju iskustva. Tu bi im lokalna vlast mogla obezbediti i neke osnovne medicinske i pravne usluge (merenje pritiska, šećera, savete lekara i advokata i slično). Ako oni ne mogu da vide nas, mi moramo da vidimo njih – poručuju iz SP Dveri OO Gornji Milanovac.

gminfo.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu

Violeta

Prethodni članak

Šutić: U kovid odeljenjima 32 pacijenta, jedan preminuo

Sledeći članak

Omladinci nezaustavljivi – Peta pobeda u nizu!