• 19.07.2024.

DVERI, GM: Po transparentnosti rada, milanovačka opština na 128. mestu od ukupno 145

foto: dveri.rs

Opštinska organizacija Dveri u Milanovcu, u svom javnom osvrtu na epidemiju koronavirusa, ističući da se zbog toga tek o sada, pred ukidanje vanrednog stanja, o svemu izjašnjavaju, odaju priznanje za, kako kažu, požrtvovanje i nesebičnost svima koji su bili na udaru i podneli najveću žrtvu. U svom saopštenju, osim ostalog, dalje kažu:

“Vanredno stanje je moglo da traje 3 meseca, tačnije do 16. juna, to znači da smo pregurali negde malo više od polovine. Epidemiolozi upozoravaju da opasnost od zaraze još uvek postoji, još uvek ima novoobolelih i na žalost umrlih. Ostaće na snazi neke vanredne mere odnosno ograničenja i zabrane. Ove mere će biti selektivne, kako se sada vidi, po različitim osnovama. No, kao što je kod nas uveliko zaživela praksa, najviše će se gledati politička pripadnost i lojalnost vladajućim strukturama,” procenjuju u Dverima i dodaju:

“Opštinska organizacija Dveri je, poštujući mere vanrednog stanja, zamrzla sve svoje političke aktivnosti. U ovom našem prvog oglašavanju želimo da pre svega odamo priznanje za požrtvovanje i nesebičnost kompletnom medicinskom osoblju Doma zdravlja, Opšte bolnice i svih ambulanti. Oni su bili prvi na udaru i svakako podneli najveću žrtvu. Takođe priznanje i zahvalnost zaslužuju i naši apotekari, prosvetni radnici, trgovci, komunalci, policajci i vojnici. O tome u kakvim su uslovima radili, da li su bili spremni za ovakav izazov i da li su imali adekvatnu opremu, govorićemo u našim narednim saopštenjima. Nikako ne smemo zanemariti ni ogromnu većinu naših sugrađana, pre svega onih najstarijih, koji su se veoma disciplinovano i samoodgovorno pridržavali propisanih ograničenja.

Verujemo da će od strane Opštinskog štaba za vanredne situacije biti urađene koliko toliko objektivne analize koje će pokazati ko je i gde grešio i zbog čega smo se “u jednom trenutku otrgli kontroli“ (očigledno je predsednik SNS-a mislio na virus, a ne na građane naše opštine). Ovakve analize su neophodne, ne da bi se „insistiralo na ličnoj odgovornosti“ (kako opet reče isti predsednik), već da bi se na osnovu tih iskustava otklonili nedostaci i izbegli ponovljeni propusti,” kažu milanovački dverjani i postavljaju pitanja:

*Zašto КOVID ambulanta nija imala adekvatnu opremu za svoj početak rada?

*Šta je radio i koji je konkretan zadatak imao naoružani vojnik sa prstom na obaraču na ulaznoj kapiji Ošte bolnice?

*Zašto je trgovinski lanac DIS morao da otvori svoj supermarket baš u jeku epidemije?

*Zašto je dozvoljeno da Metalac ima toliko zaraženih?

*Kako može neprofitabilni Niveus tim, agencija koja pruža usluge socijalne zaštite i koja se finansira iz budžeta, da daje donacije?

*Zašto tunel za dezinfekciju nije postavljen na ulazu u КOVID ambulantu Doma zdravlja?

*Zašto se naš Кrizni štab slepo pridržavo mera koje mu niko nije nametao bez imalo kreativnosti i saminicijative, npr. već pomenuto otvaranje DIS-a, a zatvaranje pijace!?”

Još neka pitanja za razmišljanje, dodaju Dveri, ova epidemija i vanredno stanje su nametnuli svima:

– Da li ste primetili da se ipak može živeti normalno iako prodavnice ne rade nedeljom?

– Da li ste primetili da nije bilo problema sa parkiranjem iako parking servis nije radio?

– Da li ste primetili da se ulice mogu češće prati, pa i noću?

Istakli bismo i jedan stvarno frapantan podatak, za rubriku Verovali ili ne, podsečaju Dveri. „Smatramo da to odslikava rad naše lokalne samouprave na čelu sa štabom za vanredne sitacije u vreme epidemije. Naime, organizacija „Transparentnost Srbija“ od 2015. godine koristi novu metodologiju za ocenjivanje i rangiranje jedinica lokalne samouprave na osnovu indeksa transparentnosti – LTI. Indeks je zbir pozitivnih poena dobijenih iz indikatora koji podrazumevaju analizu sajtova, dokumenata, odgovora dobijenih na zahteve za slobodan pristup informacijama i neposredan uvid u funkcionisanje uprave, odnosno uslužnih centara, kao i podataka dobijenih od drugih organa.

Pa, ako je verovati njihovim istraživanjima, prošle godine je Gornji Milanovac, od 145 rangiranih opština i gradova u Srbiji, zauzeo 128. mesto sa 28  pozitivnih od mogućih 100 poena, a republički prosek je 40.

I na kraju, ističe se u javnom obraćanju Dveri u Milanovcu najiskrenije saučešće porodicama preminulih od posledica korona virusa, kao i podstrek obolelima da izdrže i izbore se sa ovom opakom bolešću.“

OO Dveri, G. Milanovac

Milos

Prethodni članak

Porodične tajne – Praznik

Sledeći članak

Bez registrovanih novoobolelih; do sada najstariji pacijent 87 godina, najmlađi 1,5 godinu