• 28 oktobra, 2020

Dveri u medijskom mraku?

foto: arhiva

Nije neuobičajeno da političke stranke i grupe, u periodu svoje infantilnosti, posebno na lokalnom nivou, teže da po različitm recepturama utiču na izveštavanje novinara shodno ličnim procenama i afinitetima, isuviše arogantnih predstava o svojoj ulozi, a premalo predsave šta politika zapravo jeste i kako se na pravilan način deluje u javnom prostoru.

Ali posle izvesnog vremena faza nezadovoljnog uvređenog deteta kod stranačkih odbora prirodno prođe, pa se na relaciji političari-mediji uglavnom uspostave kakve-takve zakonitosti u odnosima, a koje proizilaze iz manje-više prećutnog prihvatanja i shvatanja u redovima političkih činilaca šta je čiji posao, gde je kome mesto, kako se taj posao obavlja i gde su granice koje se, zarad objektivnosti pred građanima, barem s naše strane, ne prelaze. Trenutno stanje, svakako, daleko je od savršenog, ali bar ovaj nulti nivo igrice uglavnom svi pređu.

Milanovački novinari, oni koji se mahom duže bave izveštavanjem o aktivnostima partija, bili su nebrojeno puta svedoci takve spore i mučne evolucije, naročito kada se na sceni pojavi neko nov, mlad, ambiciozan, a u suštini sujetno nespreman za arenu u koju ulazi, bilo da je u pitanju pojedinac, deo ili ceo ogranak neke stranke. I to se donekle u Srbiji, kakva je takva je, može razumeti. Ono što se, međutim, uopšte ne može razumeti je kako povereništvo Dveri u našoj opštini, uprkos dovoljnom političkom stažu članstva, nikako da iz ove faze izađe? I ne samo da ne izlazi, nego u poslednje vreme pokazuje simptomatologiju vraćanja u još infantilniji oblik razvitka.

Naime, lokalne Dveri se, u maniru svojih političkih protivnika, SPS-a i SNS-a iz perioda njihovog najosionijeg ponašanja prema medijima, danas služe ispitivačkim telefonskim pozivima, porukama nezadovoljstva, ironičnim objavama na društvenim mrežama, prozivanjima kroz saopštenja, dok u svemu tome preovladava nekakav vaspitački ton uz samododeljeno pravo da traže „podnošenje računa“ zašto nešto nije ili jeste i na koji način objavljeno. Drugim rečima, služe se otvorenim pritiscima na kolege u pokušaju valjda da vode njihovu uređivačku politiku. Ako smo sve ovo svojevremeno poručili drugim strankama, poručićemo i Dverima. Navešćemo prvo jedan primer njihovog javnog obraćanja sa uglavnom neutemeljenim tvrdnjama, koje se tiču i GMinfa. Deo saopštenja Dveri, iz kojeg navodimo, stigao je u našu redakciju 8. septembra.

“Nije slučajno na osnovu indeksa transparentnosti opština Gornji Milanovac zauzela žalosno 128. mesto od 145 ocenjivanih opština i gradova. Poslednja sednica opštinske skupštine, koja je održana u petak 4. septembra, jasno je pokazala u kakvom medijskom mraku žive građani opštine Gornji Milanovac. Na osnovu izveštaja lokalne televizije, koja se finansira sredstvima građana iz opštinskog budžeta, saznali smo samo da je usvojeno svih 25 tačaka dnevnog reda, da je sednica malo duže trajala jer je bilo dosta tačaka, da je opštinsko rukovodstvo zadovoljno i da su sve odluke značajne za građane. Na sajtu gminfo.rs uopšte nije bilo izveštaja. Takovske novine će izaći tek u četvrtak 10. 09. To znači, ako i objave izveštaj sa sednice, biće to sa zakašnjenjem od nedelju dana.

Na osnovu ovoga, može se zaključiti da u opštini Gornji Milanovac teku med i mleko, te da sednica opštinskog parlamenta i nije toliko bitna i da je to, praktično, rutinska stvar. Zato je, pretpostavljamo, i izveštaj sa sednice lokalne televizije trajao koliko i izveštaj o prodaji cveća na pijaci u istoj informativnoj emisiji! I pored toga što je na skupštinskom dnevnom redu bilo više tačaka nego vrsta cveća na pijaci! Dakle, nije bilo tačaka oko kojih su se sporili vlast i opozicija, niko nije diskutovao ni o čemu, nije bilo suprotstavljenih mišljenja, nije bilo nikakvih kritika nečeg lošeg i predloga da nešto bude bolje… Кao u bajci,“ pišu Dveri.

Nakon što Gmifo nije objavio ovo saopštenje, jer smo ga smatrali isuviše banalnim, usledili su pomenuti pozivi i prozivke. Na stranu to što su Dveri nezadovoljne prilogom lokalne televizije (TVGMPlus) i dinamikom izlaženja Takovskih novina, podsetićemo da je izveštaj sa sednice na našem portalu, u skladu sa pravilima posla i uređivačkom politikom, bio tematski sačinjen na osnovu, prema našoj proceni, najvažnije tačke dnevnog reda – pristupnoj saobraćajnici autoputu, sa sažetom diskusijom i argumentacijom sve tri strane: predlagača (opštinsko Veće, predsednik opštine), izvestioca (CIP) i opozicije (PSOGM).

Ostale aktuelne teme u gradu, koje su se javljale na pomenutoj skupštini, a na koje Dveri često skreću pažnju, poput asfaltne baze u Nevadama, problematike oko Apoteke, dugova u Domu zdravlja i slično, takođe su na našem portalu odavno prisutne u posebnim člancima, što Dveri iz nekog razloga previđaju, ili pak smatraju da neki problem nije istaknut sve dok se oni ne sete da ga pomenu u saopštenju. Podsećamo ih da nigde i nikada u ozbiljnim medijima izveštaji sa zasedanja parlamenata nisu, niti mogu biti, objavljeni kao integralni zapisnik neke sednice. Za tako detaljne uvide zainteresovanih strana postoje javno dostupni stenogrami, službeni glasnici i eventulani direktni TV prenosi zasedanja, za koje se opozicija i zalaže, ali koje Gminfo nije trenutno u mogućnosti tehnički da sprovede. Zašto se na takav korak ne odlučuje lokalna televizija, Dverjani mogu da prošetaju do potkrovlja „Starog suda“, pa da ih pitaju.

Dveri, inače vanparlamentarna stranka, koja je bojkotovala izbore, zameraju Gminfu i to što ne dolazi na sve njihove konferencije za novinare, zaboravljajući ko je za vreme i posle bojkota o aktivnostima Dveri i SZS pisao. Da razjasnimo po ko zna koji put, čak i za stranke koje jesu deo parlamenta, poziv na takve konferencije nije nikakav mandatorni uslov, već redakcije na osnovu teme u pozivu (koje najčešće i nema u dopisu), kao i svoje zainteresovanosti za druga pitanja koja će postaviti političarima, odlučuju da li je opravdano iz ugla javnog interesa posetiti istu ili nije. Novinari Gminfa, kao što smo ranije to stavili do znanja javno i pojedinačno svim partijama u opštini, neće nikad pristati da uređivanje portala vodi bilo ko, ili bilo šta drugo, osim profesionalne procene i savesti svakog autora ili redakcije u dogovoru.

Mi za sada ne znamo da li je ova praksa milanovačkih Dverjana izolovan slučaj ili je u pitanju novina u delovanju organizacije u celini. Upućujemo ih još, kao i ostale zainteresovane čitaoce, da prebroje koliko je na našem portalu bilo članaka u kojima se izlažu stavovi povereništva Dveri, kao i drugih opozicionih grupa za 5 godina koliko portal postoji, pa tako i u današnjem vremenu. Takođe, saopštenja u kojima nema ničeg novog, već se kao svoji prepričavaju i prepisuju tekstovi, teze, pitanja i odgovori, koje su naši novinari sami već obrađivali, nećemo uzimati u obzir.

Gminfo će nastaviti da, bez obzira da li su neka politička grupa, organizacija ili pojedinac u pitanju, obaveštava čitaoce o njihovom javnom delovanju, a u okvirima svojih tehničkih i kadrovskih mogućnosti, jer smatramo da je to za zajednicu važno. Na taj način se, osim ostalog, i borimo protiv medijskog mraka. To, naravno, ne znači da prostor na portalu bezuslovno treba da dobije svako kome i kad padne na pamet da samodelegira svoje mišljenje kao relevantno.

M.Mijatović/gminfo.rs

Milos

Prethodni članak

Otvoreno pismo lekara Dečjeg odeljenja Opšte bolnice sugrađanima

Sledeći članak

Milanovačko pozorište u humanitarnoj akciji ZA ANIKIN DUG I LEP ŽIVOT