• 24 septembra, 2020

Ekskluzivno: Pavković za GMinfo, IV deo

foto: iz privante arhive

U nastavku ćete pročitati četvrti deo pisma, koje nam je preko posrednika, iz zatvora u Finskoj, poslao bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, i komandant vojske na teritoriji Kosova tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

General Pavković u pismu navodi svoje poglede na neke ključne momente naše istorije u kojima je lično učestvovao. Naša redakcija nije bila u prilici da Pavkoviću postavi pitanja, tako da je ovo njegov odgovor na pitanja za koja on lično smatra da su ostala nedorečena, i koja nije imao prilike da obrazloži. Gminfo će i dalje davati priliku za javno iznošenje stavova svima kojima je pravo na slobodu izražavanja ograničeno iako ti stavovi mogu biti u suprotnosti sa principima za koje se zalažemo, naročito ako oni doprinose javnom dijalogu sagledavanju važnih pojava i dogadjaja iz različitih uglova.

Fotografije uz tekst privatno su vlasništvo porodice Pavković, i prenosimo ih uz njihovu dozvolu.

Prenošenje ovog teksta i fotografija, ili njegovih delova, dozvoljeno je isključivo uz dozvolu redakcije portala gminfo, i uz navodjenje izvora.

foto: iz privatne arhiive

Nebojša Pavković prvi put, u pismu za GMinfo, javno komentariše proces koji se protiv njega vodio u Haškom tribunalu i presudu koja je doneta, kako kaže, na osnovu lažnih svedočenja Srba protiv Srba.

Nebovša Pavković danas, zatvor Kilmakovski, Finska, oktobar 2019. godine foto: iz privatne arhive

„To što do sad nisam govorio medijma na ovu temu je moj principijelan stav. Mislim da to nije zanimljiva priča, kao što nije bilo ni moje optuženje i suđenje. Tadašnju dosovsku vlast to nije zanimalo i sve je prošlo, a da nije na adekvatan način propraćeno. I ja i ostali osuđeni bili smo prepušteni sami sebi. Međutim, hoću da zaintrigiram našu javnost činjenicom da su mene praktično osudili naši ljudi,  generali Ojdanić, Dimitrijević, Vasiljević, Geza i Ćurčin i to lažima koje su izrekli na sudu. Zapravo, radi se o tome da je general Ojdanić svoju odbranu zasnivao na lažima da ga ja nisam izveštavao o događajima na КiM, i da on ništa nije znao. Pazite kakav je to apsurd?

Čelni general Vojske, koji je sam sebe unapredio u Načelnika štaba Vrhovne komande, koji po Ustavu i Zakonu o odbrani i vojsci ne postoji, brani se da nije bio informisan o događajima na Кosmetu. To ne da nije bila istina, nego je laž koja nije mogla proći ni kod sudija u Hagu. Postoje stotine dokumenata i dokaza da je na osam načina Ojdanić dobijao izveštaje. On je jedini od svih Srba u Hagu koji je svoju odbranu zasnivao optužujući Srbe, mene. Dovodio je svedoke da svedoče protiv mene. Pomenuti generali Dimitrijević, Vasiljević, i Geza bili su načelnici Uprave bezbednosti VJ, a Ćurćin glavni operativac u Ojdanićevom GŠ. Svi oni, svedočeći u Hagu protiv mene, ispali su veliki lažovi, jer su lagali sve o čemu su govorili.

A govorili su „da sam se ja otrgao komandovanju i izvršavao naređenja Miloševića i Šainovića, da sam bio blizak sa Miloševićem, da nisam izveštavao Ojdanića, da sam tajno dolazio u Beograd na sastake sa Miloševićem i tako dalje. Naravno, Ojdanić je izgubio kompas, pa umislio da je on Vrhovni komandant, a ne Milošević.  Pomenuti „vrli bezbednjaci“, koji su navodno trebali biti „najinformisaniji“ ljudi u VJ, na suđenju nisu ponudili nijedan konkretan dokaz, ili primer za svoje tvrdnje. Njihovo svedočenje, na iznenađenje i sudija, svelo se na rekla kazala, i u smislu: „pa, nemamo dokaza, ne možemo da se setimo nekog primera, ali toga je bilo, bilo je nekih čepova u izveštavanju Treće Armije…“ Tadašnji načelnik Uprave bezbednosti Vojske, general-pukovnik Dimitrijević, nije bio informisan da se njegov voljeni NGŠ Perišić „šeta“ po nosačima aviona NATO, ili predaje vojna dokumenta stranim agentima, ali je „sve znao“ o Pavkoviću.

foto: iz privatne arhive

Bez obzira na sve laži, sud je Ojdaniću u presudi napisao: „Ojdanićeva odbrana ističe da borbeni uzveštaji ne sadrže informacije o tome da je VJ učestvovala u prisilnom raseljavanju i tvrdi da Ojdanić stoga nije mogao da zna za takve zločine. Pretresno veće napominje da je Ojdanićevo znanje poticalo iz raznih izvora, te stoga smatra da to što u borbenim izveštajima nema informacija o prisilnom raseljavanju, ne dovodi ni u kakvu sumnju činjenicu da je Ojdanić znao za vršenje prisilnog raseljavanja na Кosovu.“ Sve je počelo 24. maja 1999. godine, kada je Tužilaštvo haškog Tribunala obelodanilo optužnicu protiv najviših državnih, vojnih i političkih zvaničnika SRJ i Srbije.

foto: iz privatne arhive

U Optužnici za Ojdanića je bilo, pored ostaloga, i napisano: „Neposredno pre i tokom vazdušne kampanje NATO, Ojdanić je VJ izdavao naređenja za izvođenje operacija širom Кosova, što je uključivalo davanje podrške MUP-u. Pored toga, neposredno pre kampanje, pa do kraja marta 1999. godine, kada je, kako je konstatovano, počinjena većina zločina obuhvaćena Optužnicom, Ojdanić je mobilisao dodatne jedinice vojnoteritorijalnih odreda u Prištini, Кosovskoj Mitrovici, Peći, i Prizrenu.“ Danas, taj samozvani Načelnik štaba Vrhovne Кomande, Ojdanić, piše knjige u kojima veliča sebe, a pljuje mene. Ja sam mu glavni junak. Zbog toga ću mu odgovoriti knjigom o svim njegovim materijalnim marifetlucima, gramzivosti i sujeti, o čemu postoji sačuvan dosije o tome.

foto: iz privatne arhive

Možda će naći vremena da odgovori na to, ali i kako je od Miloševića, od koga se danas ograđuje, dobio kuću kod Belog dvora vrednu više miliona evra, iako je pre toga porušio novi rezidencijalni objekat u Ulici Andre Nikolića, koji i sada stoji ruiniran, i kako je stekao kuće: Motel na Zlatiboru, opremljen opremom Boš; pa na moru u Baru; i u okolini Beograda, koju izdaje izbeglicama; i koliko ima garaža u Beogradu, i od koga ih je dobio i drugo. U svojim memoarima sada pljuje Miloševića, i ograđuje se od njega, iako je zahvaljujući njemu, i pored toga što je Milošević imao dosije o njegovim marifetlucima, postavljen za Načelnika GŠ VJ, i koji mu je za vreme agresije dao Orden Slobode i najviši čin u Vojsci, iako nije smeo iz rupe da izađe.

On koji je kod Miloševića odlazio kada je hteo, sada za to optužuje mene, iako je još dok je bio Zamenik NGŠ VJ, bez znanja Perišića, tajno odlazio kod Miloševića i cinkario ga. Čudno je da kao samozvani Načelnik Štaba VК nije napisao knjigu o dramatičnim događajima iz 1999.godine, već je pisao o svojoj veličini. Možda i zbog toga što nije smeo da pomeri dupe iz Кomandnog mesta Кaraš, osim kada je obilazio intimuse na VMA.“

Nebojša Pavković, zatvor Kilmakovski, Finska, oktobar 2019.

nastaviće se…

prethodne delove pratite OVUDA

Violeta

Prethodni članak

Bioskopski repertoar 7. i 8. novembar

Sledeći članak

Derbi u subotu