• 27.09.2023.

Film Heroji Halijarda sinoć iz Gornjeg Milanovca krenuo prema svojoj publici

foto: V.P. gminfo.rs

Ekipa filma „Heroji Halijarda“, sinoć, nakon svečane pretpremijere u Gornjem Milanovcu i predstavljanja priče o herojstvu jednog naroda, poklonila se milanovačkoj publici koja ih je pozdravila i nagradila velikim apaluzom.

foto: V.P. gminfo.rs

Prvom premijernom prikazivanju ratne drame koja govori o spasavanju savezničkih avijatičara u Drugom svetskom ratu prisustvovao je deo glumačke i produkcijske ekipe filma, predstavnici Fondacije Halijard i brojni gosti.

foto: V.P. gminfo.rs

Film Heroji Halijarda večeras je krenuo prema svojoj publici u zemlji i u celom svetu. I krenuo je onako, Dejane (predsednik opštine GM, prim.aut.) kako smo to i obećali, ovde, iz ovog divnog grada. Iz ovih divnih predela. I to je lepota ovog divnog trenutka – poručio je Radoš Bajić, koji je na projektu predano radio pet godina, između ostalih i sa koscenaristima Dušanom Kovačevićem i Strahinjom Madžarevićem.

foto: V.P. gminfo.rs
foto: V.P. gminfo.rs

Nakon više od pet godina rada, ekipa filma sinoć je milanovačkoj publici predstavila Heroje Halijarda koji će 10. oktobra imati svoju svečanu premijeru u Beogradu.

plakat
foto: V.P. gminfo.rs

Ipak, pre nego što film krene da puni bioskopske dvorane ekipa filma želela je da se prva svečana projekcija organizuje na izvorištu istorijskih događaja koji su se odigrali pre skoro osam decenija na Galovića polju, u Pranjanima, na teritoriji opštine G. Milanovac a koji su bili inspiracija za stvaranje ovog filmskog dela.

Opština Gornji Milanovac pomogla je realizaciju filma Heroji Halijarda i dobila zvanični status domaćin projekta.

foto: V.P. gminfo.rs

– Od prvog sekunda filma pa do zadnje scene ne možete da napustite priču i to što su reditelj i glumci hteli da kažu. Prema mom mišljenju veoma dobro izneta priča spašavanja savezničkih pilota sa neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu. Ali nešto što je možda i veća poruka od samog filma jeste pomirenje koje smo mogli na kraju filma da vidimo i sva dobrota našeg naroda koji su prikazani u ovim scenama. Veliko je zadovoljstvo biti domaćin ovakvog jednog projekta i nadam se da će i kroz ovaj film nastaviti da živi sećanje o misiji Halijard, koja je izvedena u Pranjanima – kazao je Kovačević.

foto: V.P. gminfo.rs

Projekcija filma sinoć je specijalno upriličena povodom obeležavanja 79. godišnjice misije „Halijard“ koja će danas biti organizovana na Galovića polju, u Pranjanima.

Glumac Milan Vasić kaže da je po prvi put okupljena glumačka ekipa koja nije ista i koja se ne vrti u svim serijama. On smatra da je Radoš Bajić okupio sjajne glumce, a mnogi od njih se nikada ranije nisu sreli na snimanjima.

foto: V.P. gminfo.rs

Roditeljima sam rekao da sam mnogo srećan što sam deo ove ekipe i ovog projekta. Bio sam veoma uzbuđen nakon prve projekcije, nisam znao šta da očekujem. I večeras sam ga ponovo odgledao. Ovo je mnogo dobar film. Pitanje je da li je poslednjih 10-15 godina bilo većeg kod nas. Inače, moja velika želja je bila da zaigram bar jedan kadar u životu sa Žarkom Lauševićem. I ta želja mi se ispunila! Po mom mišljenju, to je najbolji glumac svih vremena u bivšoj Jugoslaviji. I toliku sam tremu imao tog dana, kada sam sa njim glumio… Obično se tri strane teksta dnevno urade i ja sam sve tri imao tog dana i to direktno sa Laušem… Tada sam shvatio ko je on i koliko čovek može da nauči od njega. Mnogo sam srećan jer obično kada radite sa nekim, a čiji ste fan, obično se desi da se razočarate kada ga upoznate. Ovde je bilo obrnuto. Srećan sam što sam ga upoznao i što sam sa njim radio na ovakvom projektu. Mislim da će ovaj film živeti –  kazao je Vasić.

Glumica Nela Mihailović, koja u glavnoj ulozi tumači lik majke Dušanke Jović, kaže da je najveći i najači utisak za svakog glumca aplauz koji se čuje iz publike a koji je sinoć kao nagrada za ostvarenje stigao upravo od milanovačke publike.

foto: V.P. gminfo.rs

– Veoma sam srećna jer ovo je prvi susret sa publikom, jer ja večeras prvi put čujem taj odjek koji se vrati glumcu zbog čega je sve ovo i radio. Jer bez publike nema ni nas glumaca. Hvala vašem gradu i ovako divnoj publici što je imala sluha za ovaj naš projekat. Divni ste domaćini. Puno puta sam gostovala i na vašoj pozorišnoj sceni i imam kolege iz ovog grada koje jako volim. Volim vašu prirodu. Uživala sam ovde kod vas dok sam radila film Halijard. Divno smo bili prihvaćeni. Ja sam sve scene snimila još pre dve godine. Veliki rad i trud su iza nas. Posebno zadovoljstvo je sada na kraju kada vidimo kako izgleda, a pre svega kako ga je publika prihvatila – rekla nam je Nela.

Mladom glumcu Čubrilu Čupiću ovo je prvi film.

foto: V.P. gminfo.rs

– Kako mi je ovo prvo iskustvo na filmu i prva uloga, mogu reći da sam zadovoljan. Ima nečeg čarobnog u tome. Sad me malo boli stomak nakon filma od treme koju sam imao – kazao nam je Čubrilo.

Uz iskusne poznate domaće i svetske glumce, u ovom produkcijski veoma zahtevnom kinematografskom delu pojavljuje se i veliki broj talentovanih mladih glumaca i statista.

foto: V.P. gminfo.rs

Prema rečima scenariste i reditelja Radoša Bajića, film Heroji Halijarda je do sada neispričana ratna priča o herojstvu jednog naroda, plemenitosti, dobroti i prijateljstvu.

foto: V.P. gminfo.rs

– Kada smo pre pet godina kretali u ovaj projekat, sve je izgledalo kao nemoguća misija. Upravo kao što je i sama operacija Halijard, u kojoj je srpski narod u vođstvu Jugoslovenske vojske otadžbine spasio preko 508 savezničkih i američkih pilota, takođe bila nemoguća misija. Evo pet godina kasnije, film je gotov, evo nas u Gornjem Milanovcu i samo želim da kažem da mi našim filmom šaljemo poruke dobrote, herojstva, dobročinstva, plemenitosti, humanosti i nešto što je jako važno – nacionalnog pomirenja – kaže Bajić.

Nacionalna premijera igranog filma Heroji Halijarda zakazana je za 10. oktobar. Gledaoci RTS-a će imati priliku da pogledaju i TV seriju Vazdušni most.

foto: V.P. gminfo.rs

U ovom velikom filmskom delu o patriotizmu i dobročinstvu našeg naroda, ali i o bratoubilaštvu, podelama i raskolima našlo se skoro stotinu stranih i domaćih glumaca, među kojima: Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Ljiljana Blagojević, Branislav Lečić, Voja Brajović, Nebojša Dugalić, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Aleksandar Đurica, Isidora Minić, Jovo Maksić, Ivan Vučković, Nenad Heraković, Radoje Čupić, Slobodan Ninković, Nedeljko Bajić, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković i drugi… Tu je i veliki broj talentovanih mladih glumaca: Nina Nešković, Teodora Dragičević, Čubrilo Čupić, Marko Radojević, Mihailo Perišić, Ognjen Nikola Radulović, Nemanja Rafailović, a pored umetnika iz Srbije i regiona, glumačku postavu projekta čine i strani glumci sa engleskog govornog područja: Stiven Mur, Skot Aleksander Jang, Majkl Stoki, Adam Devenport, Pol Kles, Nikola Kent, Karl Varton, Pol Marej, Hari Natanijel Epli, Aleks Papke, Kevin Klark…

V. Popović, gminfo.rs

 

Violeta

Prethodni članak

Dr Stanojević: Trenutno mali broj pozitivnih na COVID

Sledeći članak

JKP: Kontejneri u Ul. Mladena Zujovića na dva mesta