• 28 oktobra, 2020

FK Takovo – Sve je moguće, menjaju se ustaljenosti, simbolike na pretek

foto: FK Takovo

12.kolo Srpske lige Zapad; Takovo – Gruža 3:1 (0:0)

Stefan Andrić, popularni Anri, milanovačko dete, ali takmičarski fudbalski pečalbar van Gornjeg Milanovca, očekujući angažman u Italiji, koji je zbog korone odložen, za Takovo je registrovan tek pred utakmicu 7. kola u Smederevu. Vredan na sredini, konkretan i u završnici, ali ga „gol nije hteo“ što se najbolje videlo dva puta u Aranđelovcu i na stativi u Bogatiću.

 

Ipak, njegov jučerašnji gol ima jednu lepu simboliku u ovim smutnim vremenima, kada kolektiv ima dobro raspoloženje, pozitivnu energiju i osmeh na licu sve je moguće.

foto: FK Takovo

Nije Takovo dalo gol na vreme, bilo je 0:0 na poluvremenu, poveli su gosti iz Gruže u 52. minutu i već je sa svih strana igrališta Takova počeo da se širi dobro poznati gornjomilanovčki defetizam (gotovo je, ne možemo ništa da uradimo, loši smo…) toliko da je i taj njegov inače odličan šut jedva prešao gol liniju izgleda teško odagnavajući negativnu energiju posebno problematične „severne tribine“.

Kada je taj rubikon pređen, krenuli su momci u plavim dresovima na šestu pobedu, najpre odličnim napadom posle kojeg je šut Anđelovića štoper gostiju zaustavio rukom za zasluženi penal. Sigurnom egzekucijom u brzi preokret već u 64. minutu pretvorio je odlični Anđelović. Nastavljena je borba prsa u prsa i treba istaći zaista odličnu igru i hrabro suprotstavljanje gostiju iz Gruže koji su se snažno, časno i pošteno borili do poslednjeg minuta.

Zasluženu pobedu Takova overio je evro golom iskusni Dragan Pavlović u 80. minutu, takođe prvencom u ovom prvenstvu, postajući tako jedanaesti igrač koji je se u ovoj sezoni upisao u strelce za gol razliku 22:12, 21 bod i iznenađujuće treće mesto na tabeli.

Verovatno je pretenciozno reći, ali postignuto to opravdava. Takovo postaje guru (rasteruje tamu) kolektiv takovsko-rudničkog kraja, jer pokazuje da je uz ljubav, entuzijazam, predan rad i pozitivnu energiju koji pobuđuju masovnost, moguće podići sa dna nešto od čega su svi digli ruke, vratiti I tim u srpsku ligu, ponovo imati sve mlađe selekcije sa 120-oro dece, dok prvotimci rade sve što nije bilo karakteristično ranije, više pobeđuju na strani, kada izgube kući odmah se vrate pobedom na gostovanju, pobeđuju i prave preokret i kada ne daju rani gol i kada protivnik povede, razvejavaju gornjomilanovački defetizam kada ne ide…

I zašto onda, iako je znatno šira priča, ne maštati da bude Gornji Milanovac = Mala Švajcarska. Takovsko-rudnički kraj ima prirodni, geografski, istorijski potencijal za to. Sve zavisi od nas…

V.S. gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Pranjanska razglednica – PR

Sledeći članak

NSZ: U Moravičkom okrugu 2.000 nezaposlenih manje nego pre godinu dana