• 9 jula, 2020

Grejanje na biomasu sve izvesnije

Nakon objavljenih tekstova u vezi sa nizom problema sistema daljinskog grejanja (Garež zabrinuo stanare Železničke uliceZavod za javno zdravlje Čačak: Zagađenost vazduha u Gornjem Milanovcu ne postoji NIS: Čađ koja se javlja prilikom loženja nije posledica lošeg kvaliteta ulja za loženje i Ponovo pukle cevi toplovoda stare 37 godina) obratili smo se direkotru JKP Gornji Milanovac i pitali da li i naša opština postojeći sistem daljinskog grejanja može zameniti grejanjem na biomasu kao i Bajina Bašta, Mali Zvornik, kao i deo Zaječara, Priboja i Prijepolja.

Na poziv Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima koja sprovodi projekat izrade sistema daljinskog grejanja na biomasu, predstavnici JKP „Gornji Milanovac“ su već dva puta posetili Vladu Republike Srbije u vezi sa rekonstrukcijom ili izgradnjom novih toplovoda i kotlarnica, saznajemo od direktora JKP Rajka Neškovića.

– Predlog za prelazak lokalnih samouprava na grejanje biomasom potekao je od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i nemačke organizacije GIS, a predsednik opštine Dejan Kovačević je sa predstavnicima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima potpisao Pismo o namerama u vezi sa sprovođenjem projekta prelaska sistema daljinskog grejanja na biomasu, kao novog energenta koji bi se koristio u toplanama – izjavio je direktor JKP Gornji Milanovac Rajko Nešković.

 

Direktor Nešković tvrdi da za ove potrebe nemačka razvojna KfW banka, daje državi Srbiji kredit na 15 godina, sa grejs periodom od četiri godine i fiksnom kamatom od 0,8 odsto na godišnjem nivou.

– Država, zatim, zainteresovanim lokalnim samoupravama daje sredstva na rok od 18 meseci i grejs periodom od pet godina. Garant kredita je država Srbija, dok bi KFW banka donirala sve idejne i glavne projekte, kao i svi potrebnu dokumentaciju, rekao je Nešković i istakao:
– JKP Gornji Milanovac bi ova investicija koštala oko dva miliona evra, a otplatila bi se za četiri do pet godina. Plan je da kada je u pitanju sistem daljinskog grejanja na biomasu centralna kotlarnica bude u Železničkoj sa novim kotlovima i gorionicima, a toplovod do Lomine, kao i toplovod koji greje Lominu (oko 280 stanova) bi bio zamenjen.

U toku 2017. godine biće remontovan ceo toplovod do Železničke, a da li će grejanje na biomasu početi već od sledeće grejne sezone?

– Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da li će grejanje na biomasu početi već od sledeće grejne sezone. To je nešto što je izvodljivo i što bih ja kao direktor preduzeća zaduženog za sistem daljinskog grejanja u Gornjem Milanovcu voleo i želeo.

Nešković kaže da se na biomasu već greju Bajina Bašta, Mali Zvornik, kao i deo Zaječara, Priboja i Prijepolja, a utisci su i više nego pozitivni.

gminfo.rs

Aleksandar Lazovic

Prethodni članak

Vučetić: Uništavanje saobraćajne signalizacije nekog može koštati života

Sledeći članak

Problem stepeništa bez gelendera biće rešen do kraja sedmice