• 26.02.2024.

Igra kamenih perli

foto: O. Stanišić

Igra kamenih perli, autora Olivere Stanišić, višegodišnji je projekat koji se realizuje u saradnji Kulturnog parka „Kovionica“ sa osnovnim školama i institucijama dečije zaštite na teritoriji Srbije.

Prva radionica organizovana je u saradnji sa OŠ „Desanka Maksimović“ u Gornjem Milanovcu i kao rezultat imaće izradu i postavljanje mozaika na zidu u holu škole.

foto: O. Stanišić
foto: gminfo.rs

Cilj projekta je podsticanje stvaralaštva, umrežavanje više sredina i oplemenjivanje prostora oslikavanjem u mozaiku škola učesnica u projektu.

Takođe, projekat ima za cilj isticanje važnosti uređenja prostora u kojem svakodnevno borave, podsticanje odgovornosti i podizanja svesti o važnosti samih učenika i njihovoj ulozi u kreiranju sopstvenog okruženja.

Kada sam krenula u ovu radionicu nisam imala strah od čekića, klješta, kamena i same tehnike. Sve je išlo kako treba. Raduje me jer ćemo na kraju radionice dobiti sertifikat, što je neka vrsta članske karte za buduće radionice, koje u toku leta organizuje profesorka Olivera Stanišić, u Vraćevšnici. Imaćemo priliku da radimo sa njom u njenom ateljeu i na njenom radu – kaže za naš portal polaznica radionice Anđelina Đorđević, učenica osmog razreda.

foto: O. Stanišić

Autor ovog projekta „Igra kamenih perli“ namenjenog deci školskog uzrasta Olivera Stanišić, akademski slikar mozaičar, a nosilac projekta je Fondacija KONRAS iz Kragujevca, kaže da ovo nije njen prvi susret sa đacime te škole, jer su i ranije organizovali i druge slične radionice, a ovo je samo jedna u nizu.

– Đaci škole „Desanka Maksimović“, prvenstveno učenici sedmog i osmog razreda, uzeli su učešće najpre u likovnoj radionici gde su slikali motive koje bi želeli da ovekoveče u kamenu a zatim i u realizaciji i stvaranju slike kroz jedan ozbiljan i zahtevan proces izrade mozaika. Posle internog konkursa odabrani motivi i sa željom da svi učenici budu podjednako zastupljeni sa svojim kreacijama napravljen je kolaž od crteža i slika da bi se potom đaci upustili u otkrivanje sveta kamene, prevodeći kolaž u mozaik – kaže naša sagovornica, autor projekta „Igra kamenih perli“, Olivera Stanišić.

foto: O. Stanišić
foto: O. Stanišić

Učenica Neda Đurđević kaže da se po prvi put susreće sa kamenom i tehnikom mozaik.

– Sa kamenom u početku nije bilo lako raditi ali s vremenom savladaš tajnu kamena i njegove tehnike. Volim umetnost i drago mi je što imam priliku da radim na projektu „Igra kamenih perli“. Poručila bih i ostalim vršnjacima da dođu i osete kamen i nauče kako od njega nastaje umetnost – priča nam Neda.

foto: O. Stanišić

Jedna od učesnica je i Andrea Vasović, koja prema rečima Olivere Stanišić sve vreme crta i slika, i već je učestovala u prethodnima radionicama.

– Radimo sa raznim vrstama kamena, imamo ih i sa raznim bojama, a to je pastel, ali imamo i pomalo zlata. Po prvi put sam se susrela sa klještima koje seku kamen, bilo mi je u početku teško, trebalo mi je malo vremena da se uvežbam. A sada sam se već uvežbala, ali kada bih imala dosta ovakvog kamena ja bih i sama uradila neki mozaik – Andrea Vasović.

Pod rukovodstvom Olivere Stanišić, autora projekta i rukovodioca radionice učenici stvaraju mozaik površine pet kvadratnih metara koji će biti ugrađen u zid u holu škole, kao rezultat njihove posvećenosti i rada.

foto: O. Stanišić

– Sam proces izrade mozaika, u ovom projektu obuhvata uvodno predavanje; upoznavanje sa slikarskom tehnikom mozaika; korišćenje alata za oblikovanje kamena;od odabira kamena do zajedničkog likovnog rešenja i ugradnje mozaika, čime učenici vrlo aktivno učestvuju u svakom segmentu realizacije – kaže Stanišić i dodaje da je „Igra kamenih perli“ je višegodišnji projekat koji će posle Gornjeg Milanovca realizaciju nastaviti u Kragujevacu, a potom u Beogradu, i koji realizuje se uz podršku Ministarstva kulture Srbije.

Postavljanje mozaika predviđeno je za početak drugog polugodišta.

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

HEROJI VREMENA – U zoni Kovida

Sledeći članak

Covid -19 u GM: Još 33 novoinficirano korona virusom, jedna osoba preminula