• 19.07.2024.

Inicijativa FK „Velereč 94“: Izgradnja igrališta za decu sa smetnjama u razvoju

foto: iz privatne arhive

Članovi FK „Velereč 94“, uz podršku svoje navijačke grupe „Bekrije“ i jednog broja prijatelja, odlučili su da pokrenu inicijativu za izgradnju igrališta koje bi bilo prilagođeno deci sa smetanjama u razvoju iz našeg grada.

Naime, nakon dugogodišnje saradnje sa Udruženjem roditelja dece sa smetnjama u razvoju iz Gornjeg Milanovca, druženja sa mališanima, dodele novogodišnjih i božićnih paketića i organizovanja zajedničkih izleta, odlučili su da pokrenu inicijativu za decu, čije potrebe su, kako kažu, slabo vidljive u našem društvu.

foto: iz privatne arhive

Na ideju da ostvare saradnju sa Udruženjem roditelja dece sa smetnjama u razvoj i pomognu mališanima došli su pre 5-6 godina. Ističu da su veoma ponosni na svoje saigrače jer nisu dozvolili da ova ideja “ispari” za kafanskim stolom, nego su već 2017. godine prešli sa reči na dela, i započeli akciju darivanja ove dece, koja iznova i iznova izmamljuje osmehe drugara iz udruženja.

FK „Velereč 94“ osnovan je 2002. godine, igra u Opštinskoj ligi, a predsednik kluba je Milan Zarić. Na proslavi pet godina postojanja njihove navijačke grupe „Bekrije“, koja je održana pre tri meseca, odlučeno je da se pokrene inicijativa za izgradnju igrališta za ove mališane.

Prema rečima trenera Đorđa Nedeljkovića, počeli su sa velikom akcijom prikupljanja sredstava.

– Razgovarali smo o tome da na tom igralištu budu sprave prilagođene deci sa smetnjama u razvoju, recimo ljuljaške za decu u invalidskim kolicima, što u Milanovcu ne postoji. Mislim da se inače jako malo pažnje, vremena i novca posvećuje ovoj deci i ova naša priča ne bi trebalo da se završi samo na ovom igralištu, ovo je samo početak. Oni sada jesu dobili objekat, ali su pre toga bili izbačeni iz Druge osnovne, pa su se selili dalje – kaže Đorđe.

Prema njegovim rečima igralište bi bilo pored njihovog, ali još uvek ne znaju koliko im je potrebno novca za ovaj projekat. Stoga im je neophodna pomoć sugrađana.

foto: iz privatne arhive

Igralište bi se nalazilo pored našeg terena, to su temelji starog objekta, a svojim sredstvima smo već započeli akciju njegovog renoviranja, uradili smo podove, planiramo da uradimo i terasu. Još uvek ne znamo koliko će nam novca biti potrebno, nismo se nikad susretali sa ovakvim projektom, izgradnjom tih ljuljaški za decu u kolicima, i zato mislimo da će nam trebati pomoć i drugih sugrađana, privrede… Jer su sada i „obična“ dečja igrališta jako skupa, pa pretpostavljamo da će i za ovo biti potrebno dosta novca.

Najvažnija „utakmica“ u sledećoj sezonu izgradnja igrališta

Već su napravili prve korake, počeli su da ravnjaju zemlju. Navode da će  ne znaju da li će završna podloga biti šljaka ili tartan. Ono što čekaju je mašina koja će ima olakšati radove, a koju je JP za izgradnju opštine obećalo da im da.

– I do sada su nam izlazili u susret, pa ne sumnjamo da će ispuniti obećanje, nadamo se što pre, kako bismo nastavili dalje. Prvi sledeći korak je da nam odobre izgradnju i tada ćemo tačno znati koliko novca će nam biti potrebno. Pozvaćemo privatnike koji budu zainteresovani da nam pomognu, a samim pokretanjem inicijative i davanjem primera drugima, verujemo da će se i ostali priključiti – kaže Nemanja Marković iz FK „Velereč 94“ i dodaje da je obišao ovakav tip igrališta u Čačku.

foto: iz privatne arhive

– Mora biti sertifikovano, da ispunjava određene standarde i da sve to nije potrebno mi bismo sami mogli da izguramo ovu priču. Ali s obzirom na to da su potrebne razne dozvole, počeli smo da pripremamo zemljište za to, pa da nastavljamo dalje.

Nemanja kaže da ukoliko priča zaživi i novac počne da se prikuplja onda će odrediti dimenzije igrališta, odnosno koji broj sprava će imati.

Mi forsiramo da to bude prilagođeno deci sa smetnjama u razvoju, jer već nekoliko godina imamo direktan kontakt sa njima, znamo koliko im je teško i da bukvalno nigde ne mogu da odu sami. Kada odu na igrališta gde ima dosta dece, velika buka im pravi problem, a gore bi igralište bilo izdvojeno, za njih idealno, mirni uslovi i oni će moći da uživaju – ocenjuje naš sagovornik.

foto: iz privatne arhive

Mali klub velikog srca

Nekoliko godina unazad organizuju i dodelu novogodišnjih paketića a za narednu godinu, planiraju veliku priredbu.

Mališani Udruženja roditelja dece sa smetnjama u razvoju dolazili su i na teren u Velereči, a išli su i zajedno na izlete.

To roditeljima jako puno znači, a mislim da ko ih ne vidi, ne porazgovara sa njima i ne provede vreme sa njima, ne može da zamisli kroz šta oni svakodnevno prolaze. Skoro smo ih vodili u Avantura park na Zlatiboru, gde su nam rekli da možemo da dođemo kad god poželimo – kaže predsednik FK „Velereč 94“ Milan Zarić i dodaje da se trude da im svakodnevno pomognu koliko mogu, jer uopšte podrška mnogo znači.

foto: iz privatne arhive

– I sam sam imao problem sa detetom, u momentu kada sam ostao bez posla, i cela ekipa mi je mnogo pomogla. Na svojoj koži sam osetio koliko je podrška bitna i zato ćemo se boriti da ovu priču izguramo – ističe Zarić.

Ovim momcima često u pomoć priteknu i klubovi protiv kojih igraju, ali i klubovi iz drugih opština koji su im prijateljsi klubovi.

Zarić kaže da su momci iz kluba uvek tu za ove mališane. Tako postoji i otvoren račun za decu u prodavnici u Velereči, gde mogu da kupe šta god im je potrebno.

Takođe, Đorđe Nedeljković iskoristio je projekat svoje firme, odnosno određeni procenat subvencija iz inostranstva koje mora da uloži u humanitarne svrhe i donirao Udruženju roditelja dece sa smetnjama u razvoju.

Krenula je pandemija i njima je bilo potreban laptop, pa sam u kontaktu sa Kancelarijom UN (EU PRO) dobio sredstva. Ne kažem da je to dovoljno, ali zadovoljni smo ako im bar malo olakšamo. Hvala bogu, ima nas dosta, porodičan smo klub, imamo veliku grupu navijača i napravili smo neku solidnu bazu odakle možemo da krenemo. Za tako mali klub, ogroman je broj ljudi i ogromna energija, koja pokreće svaku akciju, pa se nadamo da ćemo uspeti u ovoj misiji – kaže Đorđe na kraju razgovora i dodaje da se nada da će se i ostali Milanovčani kao i privreda uključiti u ovu akciju.

V. Popović, gminfo.rs

Pratite portal GMinfo.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Violeta

Prethodni članak

Mobilni za 10 dinara, Soni plejstejšn za 300 – pošiljke koje ne stignu do kupca idu na licitaciju, a početne cene su minimalne

Sledeći članak

Rekonstrukcija korita Despotovice i izgradnja pešačke staze