• april 4, 2020

Intervju: Milan Stamatović predsednik opštine Čajetina i lider „Zdrave Srbije“

foto: cajetina.org.rs

 LOKAL JE PRIORITET

GMinfo: Na početku stvaranja SzS bili ste jedan od osnivača. Da li je odluka o bojkotu, odnosno o učestvovanju na izborima, glavni razlog vašeg izlaska iz Saveza, ili je, pak, više razloga presudno za vašu odluku?

Stamatović – Glavni razlog našeg pasiviziranja u SzS je odluka da učestvujemo na lokalnim izborima, jer smo svesni da ne smemo nekoliko oaza slobode, medju kojima je i Čajetina, da predamo bez borbe. Svesni smo da još uvek nisu ispunjeni normalni uslovi za održavanje parlamentarnih izbora, na šta smo i više puta javno ukazivali, predlažući da se oni odlože i da se, tako, razdvoje datumi održavanja lokalnih i republičkih izbora. U SzS smo ušli zato što su nas povezivali zajednički interesi u smislu menjanja našeg društva. Naravno, bilo je tu i bitnih različitosti koje su, u tom trenutku, potisnute u drugi plan. Po pitanju učestvovanja na predstojećim izborima, smatramo da odgovorno bavljenje politikom podrazumeva da se ukazano poverenje gradjana ne sme zloupotrebiti. Iz tog razloga smatramo i da u sredinama u kojima nam je narod poklonio značajno poverenje, moramo da učestvujemo na tim izborima i tako potvrdimo da cenimo njihov glas koji su nam poverili.

GMinfo: Na izbore izlazite u koaliciji sa još nekim, može se reći, jakim političkim ličnostima. Da li mislite da Zlatibor i Šumadija, odnosno, Čajetina, Topola i Kragujevac mogu, ponovo da predstavljaju ono, najzdravije što Srbija ima?

Stamatović – Verovatno mislite na Veroljuba Stevanovića iz Kragujevca, čija se stranka, „Zajedno za Šumadiju“, nedavno kolektivno učlanila u „Zdravu Srbiju“, ali i na Dragana Jovanovića, sa čijom „Boljom Srbijom“ smo pre neki dan potpisali sporazum o zajedničkom izlasku na izbore. To su osobe koje su se dokazale u svojim lokalnim sredinama, ali i na republičkom nivou.

GMinfo: Na početku izgradnje, gondole na Zlatiboru, imali ste najblaže rečeno, nesuglasice sa aktuelnom vlašću. Kada je izgradnja završena, dosta gradjana Srbije je posumnjalo da vas je vlast dozvolom za izgradnju „kupila“. Demantujete, ili…?

Stamatović – Sve neophodne dozvole za izgradnju „Gold“ gondole, opština Čajetina je dobila u skladu sa zakonom i isključivo poštujući neophodne procedure. Dozvolu smo, kad-tad, morali dobiti. To smo znali mi, ali i oni koji su pokušavali da „koče“ ovaj projekat, značajan za razvoj turizma Zlatibora i kompletne Srbije. Znali smo da smo u pravu, kao i veliki broj gradjana Srbije, koji su nas podržavali u tome.

GMinfo: Ima mišljenja da je „Stamatoviću lako da vlada u Čajetini, jer je Zlatibor „fabrika para““. Da li je tako jednostavno?

Stamatović – Zlatibor nije sam od sebe postao, kako kažete, „fabrika para“, već su za to zalužne promišljene odluke naše lokalne samouprave. Nije bilo jednostavno, ali, kada pred očima imamo interese gradjana opštine Čajetina, svih Zlatiboraca, ali i svih gradjana Srbije, sve postaje lako, i kada se osvrnete iza sebe, vidite da ste ostavili neku vrednost svojim naslednicima.

GMinfo: Koliku izlasnost očekujete na predstojećim izborima, koji, doduše, još nisu ni raspisani, ali su evidentni?

Stamatović – Da li će gradjani izaći, ili ne na neke od izbora, najbitniji je program političkih stranaka, ali i rešenja koja ona nude gradjanima, ne samo za važna nacionalna pitanja, već i za životne probleme u lokalnim sredinama. Naravno, veća je odgovornost na onima koji su u prethodnom periodu postigli neke vidljive rezultate, to vam je kao i u sportu. Od onih koji su na vrhu se, prirodno, očekuje da tu i ostanu. Da bi se to postiglo, uvek se mora raditi više i bolje.

GMinfo: Da li vaši potencijalni glasači u budućnosti mogu od vas da očekuju sve što su i do sada dobijali, ili će biti nekih pomaka napred?

Stamatović – Mislim da je upravo rad opštine Čajetina dobar primer za to. Uskoro puštamo u rad gondolu od centra Zlatibora, do vrha Tornik, a već razmišljamo, a to smo javno i najavili, o sledećoj gondoli od Ribničkog jezera do vrha Čigota. Odgovorna vlast uvek mora imati viziju šta posle jednog, dobro realizovanog projekta.

GMinfo: Da će li vam prioritet biti lokalni izbori, ili „pucate“ na nešto više?

Stamatović – Prvi naš cilj je pobeda na lokalnim izborima u zapadnoj Srbiji, ali i dobar izborni rezultat u svim ostalim opštinama i gradovima u Srbiji. Lokalni izbori su nam, svakako, prioritet, ali, kao stranka odgovornih ljudi, želimo da ozdravimo i menjamo celu Srbiju, ne iz Beograda, već, odavde, sa Zlatibora, a to je jedino moguće ukoliko postanemo parlamentarna stranka i imamo svoje predstavnike u Skupštini Srbije.

GMinfo: U nekoj bližoj perspektivi, u vašoj stranci, koaliciji… kakva je uloga Gornjeg Milanovca? Hoće li neko iz Rudničko-takovskog kraja biti na vašoj listi, i hoće li biti kakvih aktivnosti sa vaše strane u gradu pod Rudnikom?

Stamatović – Uveren sam i znam, da i Gornji Milanovac ima pojedince i stranke kojima je interes gradjana na prvom mestu, i koji su to svojim delima i dokazali. Iz tog razloga smo uvek otvoreni za razgovore o saradnji sa svima onima kojima je napredak Srbije, i svih njenih gradjana, uvek na prvom mestu – rekao je na kraju razgovora za GMinfo predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović.

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Milanovačka bolnica spremna za korona virus

Sledeći članak

Zbog snega ograničena brzina na delu auto-puta “Miloš Veliki“