• 06.12.2023.

Milanovačka bolnica spremna za korona virus

foto: gminfo.rs

„Možemo reći da je Opšta bolnica u Gornjem Milanovcu, u ovim tehničkim uslovima, spremna za virus COVID-19. Za sada tj do danas nemamo podataka ni informacija da se neko kod nas javio sa sličnim simptomima ili da je zaražen korona virusom“, potvrdio je za Gminfo v.d. direktora milanovačke bolnice doktor Predrag Šutić.

Predrag Šutić, v.d. direktora Opšte bolnice, foto: gminfo.rs

Milanovačka bolnica dobila je jasna uputstva od Instituta za javno zdralje „Milan Jovanović Batut“ i Zavoda za javno zdravlje Čačak kako da reaguje u slučaju pojave korona virusa.

Šutić kaže da je Opšta bolnica u Gornjem Milanovcu početkom februara dobila od „Batuta“ algoritam aktivnosti postupanja sa osobama kod kojih je postavljena sumnja na infekciju korona virusom.

Ono što je bitno da naši sugrađani znaju je to da ukoliko imaju simptome gripa, povišene temperature, malaksalosti ili respiratorne infekcije, da se odmah jave svom izabranom lekaru koji će primeniti taj algoritam aktivnosti, koji potvrđuje da li je korona virus ili ne – rekao je doktor Predrag Šutić.

On ističe da osobe koje brinu o potencijalnim zaraženim ili zaraženim osobama, treba da nose medicinsku zaštitnu masku.

Imaju različite vrste maski. Ova zelena, koja se kupuje u apoteci je fizička barijera i radi filtraciju vazduha, ona se ne može nositi ceo dan, već sat – dva, nakon čega više nije produktivna. Kada smo u kontaktu sa obolelima od korona virusa, ili potencijalno zaraženim osobama, preporuka je da se nose medicnske maske koje dobro prijanjaju na lice.

Šutić još jednom naglašava da pacijenti sa simptomima povišene temperature, malaksalosti i respiratorne infekcije, neophodno je da se javi svom izabranom lekaru, a on će, ukoliko je potrebno, uputiti na odeljenje pedijatrije (mlađu populaciju), odnosno, na plućno odeljenje odrasle.

U slučaju nekog težeg stanja i dokazanog korona virusa stupa se u kontakt sa Zavodom za javno zdravlje i sa infektivnim odeljenjima i klinikama koje su u blizini. S obzirom da naša bolnica nema infektologa i epidemiologa pacijenti bi bili upućeni u Čačak, jer su oni prva instanca koja je nama najbliža i imaju takvo odeljenje – kazao je direktor Šutić za Gminfo.

Prvi slučajevi obolevanja od koronavirusa zabeleženi su u kineskom gradu Vuhanu polovinom decembra.

 

V.P. gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Vučić „obilazi“ školu, opozicija protestuje zbog zloupotrebe dece

Sledeći članak

Intervju: Milan Stamatović predsednik opštine Čajetina i lider „Zdrave Srbije“