• 27.09.2023.

Izbori 2017 – Uvid u birački spisak

foto: pixabay.com

Obaveštavaju se građani opštine Gornji Milanovac, da povodom raspisanih izbora zakazanih za 2.04.2017. godine, mogu izvršiti uvid u jedinstevni birački spisak i tražiti upis, brisanje ili izmenu podataka u biračkom spisku do njegovog zaključenja 17. 03.2017. godine. Zahtevi za upis, brisanje ili izmenu podnose se Odeljenju za opštu upravu i poslove organa opštine, Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac, Takovska 2, kancelarija br.8 (prvi sprat) radnim danima i subotom u vremenu od 07,30 do 15,30 časova kao i proveru preko sajta Ministarstva www.mduls.gov.rs tako što se u prazno polje unese svoj JMBG i zadati kod sa slike na sajtu.

Zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u zemlji (izabrano mesto glasanja), čl. 15 ZoJBS, podnosi se Odeljenju za opštu upravu i poslove organa opštine, najkasnije 5 dana pre dana zaključenja biračkog spiska, do 11.03.2017.godine.

Zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostanstvu, čl.16. stav 1. ZoJBS, podnosi se Odeljenju za opštu upravu i poslove organa opštine, najkasnije 5 dana pre dana zaključenja biračkog spiska, do 11.03.2017.godine.

Pravo da od proglašenja izborne liste, uvid i podnošenje zahteva za promenu u biračkom spisku ima i podnosilac te liste ili lice koje on ovlasti i to na isti način i po istom postupku po kome to pravo imaju i građani, uz prilaganje zakonom propisanih dokaza za vršenje promena , čl.21 ZoJBS i tačka 9. Upustva za sprovođenje ZOJBS.

Posebno se pozivaju maloletna lica koja stiču biračko pravo najkasnije na dan izbora, da mogu izvršiti uvid u deo biračkog spiska, u cilju provere ličnih podataka upisanih u birački spisak i tražiti upis, brisanje ili izmenu neke činjenice uz prilaganje potrebnih dokaza.

Obaveštavaju se građani da rešenja na kojima se zasnivaju promene u biračkom spisku donosi Opštinska uprava do zaključenja biračkog spiska odnosno do 17.03.2017. godine do 24,00 časa a od zaključenja biračkog spiska pa sve do 72 časa pre dana izbora tj. 29.03.2017. godine do 24 časa Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Sva potrebna obaveštenja u vezi ažuriranja Jedinstvenog biračkog spiska mogu se dobiti na telefon: 032- 515-0059.

 

Načelnik Odeljenja za opštu upravu

i poslove organa opštine

Goran Daničić

Zorica Knežević

Prethodni članak

Zapisi: Krstonoše u Zagrađu i Ostrvička čobanija

Sledeći članak

Vasi Pelagiću ni u grobu Srbi nisu dali mira…