• 22 oktobra, 2020

Karavan igre posetiće i Gornji Milanovac

foto: KC GM

Aja Jung, u holu Doma kulture, predstavila je projekat „Karavan igre“, čiji je cilj da kroz umetničke, kreativne, a pre svega interaktivne programe u 15 gradova u Srbiji, među kojima je i Gornji Milanovac, promoviše umetničku igru.

U okviru ovog projekta otvorena je izložba fotografija scena iz baletskih predstava ansambala različitih zemalja sveta, koji su prethodnih godina posećivali našu prestonicu kako bi nastupili na Beogradskom festivalu igre.

Karavan realizuju Nacionalna fodnacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fodnacije „Art Mentor“ iz Lucerna i Ministarstva državne i lokalne samouprave Srbije.

foto: kabinet predsednika opštine

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević izrazio je zadovoljstvo što se naš grad našao na mapi ovog projekta među 15 drugih gradova u Srbiji.

Mislim da sve uslove imamo ovde u Gornjem Milanovcu za jedan ovakav program. Zahvaljujem se Aji Jung što je došla da predstavi našoj deci, kako klasičan balet, tako i druge moderne igre – rekao je Kovačević u znak dobrodošlice.

foto: KC GM

Projekat „Karavan igre“ zaživeo je 2017. godine kada je 60 profesionalnih baletskih igrača obišlo 15 gradova Srbije, gde su učestvovala i deca koja odrastaju sa idejom da će jednog dana postati baletani i balerine i da će imati priliku da nastupaju na velikim scenama.

– Za njih je ovo bilo veoma važno, jer su dobili priliku da igraju. Obično ti naši mladi igrači, mladi umetnici, nemaju puno prilike da se susretnu sa publikom, a to je ono što je njihov cilj i cilj njihovog obrazovanja u kojem najvećim delom učestvuju njihovi roditelji i pedagozi. Za njih je veliki izazov da nastupaju na profesionalnim scenama  – rekla je Aja Jung.

foto: kabinet predsednika opštine

U toku četiri naredna meseca, od septembra do decembra, imaće prilike da ga vide i građani Niša, Kragujevca, Pirota, Subotice, Vranja, Novog Pazara, Negotina, Kraljeva, Vršca, Šapca, Valjeva, Užica, Čačka Zrenjanina i Smedereva.

Ideja je da Karavan igre u svakom gradu kroz svoje programe ponudi brojne aktivnosti, približi klasičan balet i savremenu igru svim zainteresovanim učesnicima i posetiocima.

Publika će moći da prisustvuje predstavama, da prati filmski program i prezentacije, otkriva umetničke fotografije iz savremenih produkcija, sluša predavanja o istoriji igre, novim koreografskim postavkama, pravilnom i pravovbremenom radu sa baletksim talentima, festivalima igre u svetu.

foto: kabinet predsednika opštine

Deca iz OŠ „Momčilo Nastasijević“ u Gornjem Milanovcu danas su imala priliku da prisustvuju prezentaciji časa klasičnog baleta, a za dečake, koji su ređe zainteresovani za balet, organizovana je prezentacija hip-hop plesa. Časove su održali pedagozi igre, Marija Janković Sehović, solistkinja baleta Narodnog pozorišta i Srđan Postin, b-boy, breakdancer.

Oni su se predstavili deci OŠ „Momčilo Nastasijević“, I i II razredu, i u sali škole, poštujući sve epidemiološke mere, imali praktičan čas.

foto: kabinet predsednika opštine

U okviru projekta, osim izložbe, tokom novembra biće realizovane i projekcije filmova (16 – 17. novembar), kada će publika imati priliku da pogleda odabir filmova koji imaju za temu umetničku igru, kao i baletske predstave planirane za 22. novembar (Nacionalna fondacija za umetničku igru) i 28. novembar (Balet Narodnog pozorišta iz Beograda).

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Počinje sa radom kvantaška pijaca

Sledeći članak

Napoli pizzeria – Oglas za posao