• 4 marta, 2021

Komentar: Šesti oktobar

foto: pixabay.com

Koliko se vas probudilo šestog oktobarskog dana pre 19 godina i pomislilo da su konačno slobodni? Da će moći da rade svoj posao, da za to budu plaćeni, da žive normalno i opušteno?

Koliko vas je pomislilo da više neće biti političkih proganjanja i ubistava? Koliko vas je tog jutra poželelo da odmah izvadi pasoš, jer je, konačno, moglo da se putuje po svetu? Koliko vas se ponadalo da ga više neće zanimati kako se zove neki ministar? I bilo je tako jedno dve i po godine…

A, onda je jedan snajperski metak istovremeno ubio i veru i nadu, i sve se srušilo kao kula od karata. Umesto obrazovnog programa, metak nam je doneo rijaliti na male ekrane. Umesto pristojnosti i normalnosti, doneo nam je bahatost, prostakluk i oholost.

I, sad se, kao vode rasprave o tome da li treba slaviti peti oktobar. Pa ko da slavi? Oni koji su tog dana oterani sa vlasti? Toliko, baš, i nisu… Oni koji su tada došli na vlast su, ili daleko od velikog uticaja na široke narodne mase, ili su okrenuli „ćurak“, pa sad predstavljaju udarne igle nove vlasti. Narod? Narod nema energije ni za svakodnevnicu…

Ipak, ne bi trebalo da bude tako, jer, ako ništa drugo, Peti oktobar je pokazao da se jedan diktator itekako može skinuti sa vlasti i postaviti ga tamo gde mu je i mesto. Pokazao je i da se narodnom voljom i demokratski može pobediti na svim izborima, ali je i dokazao da se narod ne može doveka krasti i lagati.

Da li je Peti oktobar bio potreban? Ne, bio je neophodan, bar smo „danuli“ koju godinu… Da li je opravdao očekivanja? Naravno, uradjeno je ono što je i željeno… Da li je zakasnio? Naravno, pretpostavite samo koliko bi ljudskih života bilo poštedjeno i koliko se sudbine svih nas okrenule u drugom pravcu da je sve ono uradjeno, bar jednu deceniju ranije!

Da li smo izvukli pouke? Videćemo… Problem je, samo, što mi i nokte sečemo do živaca, odnosno, granice bola, pa su nam stalno potrebni neki datumi.

Goran Trifunović

Violeta

Prethodni članak

Daj pedalu raku – U Srbiji godišnje oboli oko 4.000, a umre oko 1.600 žena

Sledeći članak

Pranjanska razglednica – Radoje