• 23 januara, 2021

Daj pedalu raku – U Srbiji godišnje oboli oko 4.000, a umre oko 1.600 žena

foto: gminfo.rs

U Gornjem Milanovcu je po drugi put održana manifestacija “Daj pedalu raku”, s ciljem da se ukaže na posledice koje izaziva rak dojke, ali i uputi apel da je prevencija izuzetno važna.

Prema statističkim podacima na području Moravičkog okruga prošle godine je bilo 128 novoobolelih žena.

Karcinom dojke je najčešći maligni tumor kod žena i jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji – rekla je Milena Sorak doktorka Doma zdralja G. Milanovac i dodala da u Srbiji godišnje oboli oko 4.000 žena, a umre oko 1.600.

foto: gminfo.rs

Ona  je istakla da jedna od osam žena tokom života oboli od raka dojke, a u više od 90 odsto slučajeva rak dojke u  početnoj fazi se izuzetno uspešno leči.

Zlatni standard za pregled promena na dojkama je mamografija,  ova vrsta pregleda obavlja se u populaciji žena od 50 do 69 godina i to jednom u dve godine. Preventivne preglede bi trebalo da rade žene svih godina starosti, bez obzira da li imaju ili nemaju tegobe, ili srodnike sa sličnim oboljenjem – rekla je Sorak i dodala da će Dom zdravlja Gornji Milanovac u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Batut  organizovati pozivna pisma i slanje pacijentikinjama tih godina (50-*69), a oni će se odazivanjem na ta pisma besplatno pregledati u milanovačkoj zdravstvenoj ustanovi.

foto: gminfo.rs

Jadranka Dostanić, zamenica predsednika opštine je istakla da je veoma važno da se žene same pregledaju ili da učestvuju u organizovanim lekarskim pregledima za rano otkrivanje i prevenciju raka dojke tzv skrining pregledima.

foto: gminfo.rs

– Prema zvaničnim podacima evropskog registra za rak Srbija se nalazi na drugom mesfu  po broju smrtnih slučajeva od ove obolesti – kazala je Dostanić.

Današnjoj manifestaciji u Milanovcu odazvale su se brojne ustanove, od zdravstvenih, sportskih do Predškolske ustanove „Sunce“.

foto: gminfo.rs

Akciju “Daj pedalu raku” pre pet godina pokrenulo je udruženje “Milica” iz Vrnjačke Banje, koju danas podržavaju brojne institucije, a od prošle godine ovoj manifestaciji priključila se i opština G. Milanovac.

V.P. gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Komentar: Na današnji dan…

Sledeći članak

Komentar: Šesti oktobar