• 28 маја, 2020

Komentar – Über alles

foto: pixabay.com, ilustracija

Piše GORAN TRIFUNOVIĆ

 

U ponedeljak počinje nova školska godina. Kako čusmo od nadležnih, „sve pripremne radnje su završene i nastava će se odvijati bez problema“. Osim što prosvetari i ovu školsku godinu započinju štrajkom i skraćenim časovima.

Nikome nije jasno zašto i do kad više, ali, dobro. Umorni su, valjda, jer je od Vidovdana do Gospojine kratak period… A, zanimljivo je da taj štrajk ima sve manji efekat. Jednostavno, sve je manje dece po školama.

Konkretno, u milanovačkoj opštini, ove godine će u školske klupe sesti nešto malo više od 300 učenika. Ako se broj podeli sa brojem naselja, to je negde oko pet učenika po naseobini. Ali, u gradu imaju četiri škole, a u mnogim selima ne postoje obrazovne ustanove. A, i kome? A, i čemu?

Predsednik se ljutnu na sednici opštinske Vlade zato što učenici idu iz Milanovca. Nisu krivi oni. Adresa je na nekom drugom mestu. Nije Takovska. Možda Nemanjina. Ali, ne baš iz te ulice, nego iz neke druge institucije, koja je, u stvari, jedna i jedina, stiže „avaz“ da se „sve više medicinskih radnika sa privremenog rada u Nemačkoj, vraća u Srbiju“. Kao, recimo, naprimer… Ko je to uradio, neka se javi našoj redakciji, nemamo pare za nagradu, ali, napisaćemo koju reč.

Elem, izgleda da smo postali zemlja u kojoj nije poželjno radjati decu, jer se postavlja pitanje- „Šta ćemo sa njima sutra?“. Kakvu budućnost mi pružamo našoj deci, ako je glavni razgovor roditelja sa detetom, „uči i beži odavde“… Ma, more, ne moraš ni da učiš. „Trči, Lola, trči“.

U školama, pogotovu u seoskim sredinama, uskoro će biti više nastavnog i vannastavnog osoblja, nego učenika. Roditelji krivci? Možda. Ali, dajte da vidimo neki „Službeni glasnik“, da bi se uverili da ne piše da je zabrana radjanja, nego zabrana zapošljavanja. Nekima.

Dok je ovako kako je, naša deca će voziti kamione po Evropi, prepovijati nemačke babe i čuvati skandinavsku decu. A, što je najgore, izgleda da i nema šanse da bude bolje… Pa, kako bez dece

Violeta

Prethodni članak

Prodajem

Sledeći članak

Saradnja sa partnerima iz Kine