• april 8, 2020

Komentar – Vojislav Ilić

foto: pixabay.com, ilustracija

„Veselo pucketa plamen u skromnoj izbici našoj, i mačak na banku drema“, reči su pesme „Zima“. „Ih“, reći će ljudi, „ima li išta lepše od toga?“. Pa, možda bi trebalo probati da, umesto da boravite u „skromnoj izbici“, dignete „sve četiri u vis“ u nekom trosobnom ili četvorosobnom stanu koji se nalazi u užem gradskom jezgru.

Ispred zgrade je kiosk sa novinama, a na ulazu u zgradu se nalazi dobro snabdevena prodavnica, pa, tako, recimo, u uvek malom špajzu, ne morate u svako zimsko doba imati džak brašna i sličnu količinu krompira. „Veselo pucketa plamen“ i nije toliko prijatna kategorija, ukoliko znate koliko je i teško i skupo pripremiti drva za zimu i koliko to posla podrazumeva.

Ne pucketa plamen toliko baš veselo ukoliko drva nekoliko puta prebacite preko svojih ruku. Možda je, ipak, sladje grejanje kada ne znate odakle dolazi i kako funkcioniše… „Vi na selu“, kažu ovi iz grada, „zimi ništa ne radite, samo idete od kuće do kuće, pijete rakiju i seckate pršutu“. „Pa, ko vama brani da radite isto?“, pitaju ovi sa sela. A, da, treba, recimo, posaditi šljive, rezati ih redovno, djubriti, održavati, kupiti na 30 i nešto stepeni, i na kraju je ispeći.

Treba, takodje, kupiti prase od nekih 30-ak kilograma, dati za njega više od 50 evra, hraniti ga, bar 10 meseci (čime? po kojoj ceni?), onda to meso preraditi i osušiti. Pri tome, tokom zime treba svakodnevno tri puta ići u štalu, obavljati sve redovne poslove, čistiti sneg da može da se pridje do kuće i ostalih gradjevina (pa, kad seljaci ne znaju šta je „prvi prioritet“), a valja nekad otići i do grada da se ostave pare za kojekakve račune, poreze, prireze, doprinose…

I, posle neko pita što nam sela zamiru, što je natalitet u ogromnom padu, što nam deca odlaze, ne samo u grad, već sada i u inostranstvo. Digla se dževa da se svi aktiviramo da, kako kažu, „branimo svetinje“, i to u drugoj državi, ma koliko je mi svojatali. A, niko da se zapita, imamo li mi većih svetinja tu, oko nas, u našim kućama? Ne bi trebalo da nam išta bude svetije od dece…

Goran Trifunović

Violeta

Prethodni članak

Večeras predstavljanje knjige „Tajne Bosfora“

Sledeći članak

Novo pravilo na prijemnom za buduće studente Pravnog fakulteta