• 22 oktobra, 2020

Komunalna milicija uskoro i u Gornjem MIlanovcu

foto: gminfo.rs

Komunalna milicija stiže i na milanovačke ulice. Opštinski većnici su na današnjoj 3. sednici Opštinskog veća jednoglasno usvojili predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o Opštinskoj upravi opštine Gornji Milanovac koja se upravo odnosi na formiranje Službe komunalne milicije.

Prema rečima predsednika opštine Gornji Milanovac Dejana Kovačevića, milanovačka opština i njene inspekcijske službe nemaju dovoljno kapaciteta i nemaju ta ovlašćenja, kao što ima komunalna milicija, da reši sve komunalne probleme.

– Na osnovu izmene Zakona koji sada kaže da osim gradova i opštine mogu osnivati komunalnu miliciju, doneli smo Zaključak da i mi osnujemo na teritoriji naše opštine Službu komunalne milicije, a koja će nam u mnogome pomoći u rešavanju problema – rekao je Kovačević.

foto: gminfo.rs

Prema njegovim rečima sama procedura za izbor komunalnih milicionera i za organizaciju takve službe je veoma složena i dug je put od inicijative do samog uspostavljanja službe.

– Pored rešenja koje smo danas doneli, a koje treba da usvoji Skupština opštine na prvom sledećem zasedanju, zatražićemo od Ministarstva lokalne uprave i samouprave da nam proširi kadrovski plan Opštinske uprave, kako bi smo mogli da formirano jedno odeljenje od deset lica i napravimo Službu komunalne milicije – kazao je Kovačević.

On ističe da nakon toga sledi postupak prijavljivanja na javni konkurs komunalnih milicionera

– To podrazumeva i obuku kod Ministarstva unutrašnjih poslova za obavljanje te delatnosti, s obzirom da su oni zaduženi da vrše takvu obuku, jer će komunalni milicioneri imati jedan vid upotrebe i sile, pa zato moraju proći detaljan trening, a to će sve trajati minimum šest meseci. Tako da očekujemo da sredinom sledeće godine zaživi i naša služba. Kada uspemo to da realizujemo, nadam se da ćemo imati efekta na komunalni red u gradu. Samim formiranjem ovakve službe građani Gornjeg Milanovca će dobiti dosta uređeniji prostor u kome žive – rekao je predsednik opštine.

foto: gminfo.rs

On navodi da je Zakonom predviđeno da u takvoj službi najmanje mogu biti zaposlena tri komunalna milicionera.

– Našom odlukom ograničili smo da ih može biti maksimalno deset. S obzirom na našu teritoriju, videćemo sa kojim brojem ćemo ići, jer čekamo mišljenja stručnih lica i iskustva iz prakse drugih gradova. Narednom odlukom definisaćemo taj broj – zaključio je dejan Kovačević.

Službenici će imati široka ovlašćenja. Među nadležnostima komunalne milicije navode se održavanje komunalnog reda, nadzor u javnom gradskom i prigradskom saobraćaju, zatim zaštita životne sredine, kontrola upotrebe državnih simbola, zaštita puteva, biciklističkih i pešačkih staza, saobraćajnica u naselju…

Odluku o formiranju komunalne milicije treba da potvrde odbornici na sledećem skupštinskom zasedanju.

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

U Srbiji od danas maske obavezne i na otvorenom

Sledeći članak

Prodajem