• 15 maja, 2021

Većnici usvojili predlog projekta javno – privatnog partnerstva za rekonstrukciju sistema daljinskog grejanja

foto: gminfo.rs

Opštinski većnici opštine Gornji Milanovac na danas održanoj 3. sednici Opštinskog veća usvojili su i nacrt Odluke o pokretanju postupka za realizaciju projekta javno – privatnog partnerstva bez elemenata koncesije, koju je na razmatranje uputilo JKP Gornji Milanovac i da kao predlog zatim isti uputi Skupštini opštine na razmatranje i usvajanje.

Naime, Javno komunalno preduzeće „Gornji Milanovac“ uputilo je Opštinskoj upravi samoinicijativni predlog projekta javno – privatnog partnerstva za rekonstrukciju sistema daljinskog grejanja uz ugovorenu isporuku toplotne energije iz biomase.

foto: gminfo.rs

Prema rečima Dejana Kovačevića Opština Gornji Milanovac u saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima došla je do najboljeg modela kako najbrže doći do kotlarnice na biomasu i gas, dva energenta koja se mogu koristiti i koja su ekološki opravdana.

– Ovom Odlukom ući ćemo u samu proceduru izbora javno-privatnog partnerstva tj. privatnog partnera. Opština Gornji Milanovac će učestvovati sa svojim zemljištem, koje ćemo dati na korišćenje, a privatni investitor je dužan da izgradi pogon gde iz kojeg ćemo dobiti isporuku toplotne energije prema JKP. Naš cilj je da sadašnje troškove smanjimo, da troškove koje smanjimo prema JKP samom kupovinom toplotne energije, a na proizvodnjom, da prenesmo i na krajnje korisnike. Svi korisnici tog sistema grejanja moraju na računima da osete benefite od javno-privatnog partnerstva. Kada se završi cela procedura onda slede javni konkursi, javne nabavke, odobrenje Vlade Republike Srbije o ulasku i modelu javno-privatnog partnerstva. Tako da je dug put do tog rešenja – rekao je Kovačević.

foto: gminfo.rs

On ocenjuje da će se čekati, verovatno, do sredine sledeće godine, ali da je veoma bitno da je napravljen prvi korak kako bi se do toga i došlo.

– Opština Gornji Milanovac je uzeta za pilot projekat i ukoliko se pokaže da je ovo najjednostavniji način rešenja tako će biti i na teritoriji ostatka Republike Srbije – kazao je Kovačević.

foto: gminfo.rs

On je rekao da će Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjim finansirati sve toplovode koji treba da se rekonstruišu na teritoriji naše opštine.

– Finansiraće toplovod koji povezuje staru kotlarnicu, u Železničkoj, i novu. Predviđeno je da se dobije oko dva miliona evra od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima za taj deo povezivanja toplovodnih mreža. Ostatak će biti izgradnja cele kotlarnice, za koju smatram da ne bi smelo da košta više od 4,5 do 5 miliona evra, i to će biti na privatnom investitoru gde ćemo unapred ugovoriri cenu energenta za ceo period trajanja. Tako da opština Gornji Milanovac kao partner biće samo na dobitku kao i građani. Naravno, ni privatni investitor neće raditi za džabe i on će imati jedan svoje zarade – kazao je Kovačević.

Predsednik opštine ističe da je prvenstveno njihov cilj da ukidanjem kotlarnica, koje su na mazut, se utiče na ekologiju opštine Gornji Milanovac.

– Dobićemo čistije gorivo koje neće štetiti životnoj sredini, dobićemo manju cenu energenta i a potrošači će imati efekte na računima – zaključio je Kovačević.

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Komunalna milicija uskoro i u Gornjem MIlanovcu

Sledeći članak

Vlada Srbije: Maske obavezne u zatvorenom prostoru, a preporučene na otvorenom