• 25 septembra, 2020

Kon: Ko se bahato ponaša, ne može da izbegne ono što piše u zakonu

foto: Facebook @Predrag Kon

Od sutra u 18 časova stupa na snagu odluka da državljani Srbije koji se vraćaju iz zemalja gde je veliki broj zaraženih koronavirusom moraju elektronski da se prijave u sistem, i ako imaju simptome, da se jave u kovid ambulante, rekao je za RTS epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

Predrag Kon je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da građani koji se vraćaju u zemlju imaju obavezu da se elektronski prijave zdravstvenom sistemu, jer ne bi bilo dobro da svi odmah pojure u kovid ambulante.

Istakao je da se očekuje da u zemlju uđe više od 50.000 ljudi nedeljno i da nijedna inspekcija ni kontrola samoizolacije to ne bi mogla da izdrži.

Kako je objasnio, prijave je nešto što već postoji kao test samoprocene na portalu e-zdravlje i prilično je jednostavna, jer se ubacuju lični podaci.

Kaže da, čim se prijava izvrši preko tog sistema, osoba je rešila svoju građansku obavezu, a ako dobije neke tegobe kao što su povišena temperatura, gubitač čula ukusa i mirisa i ostale rspiratorne tegobe, onda se javlja u kovid ambulantu.

Kako je naveo, kada osoba dođe u ambulantu, tamo već postoje povratne informacije.
Od podataka koje je potrebno uneti tu su granični prelaz i datum prelaska, uz ostale lične podatke.

Kon kaže da je to mera gde kazna nije glavni način borbe, već je potrebno shvatiti da onaj ko se bahato ponaša, ne prijavi se, a dovede do posledica i zaražavanja, pogotovo ako dođe do tragičnih posledica, ne može da izbegne ono što piše u zakonu.

„Ja obično kažem, niko nije u konfliktu ni sa kim, nego je samo u sukobu sa zakonom“, poručio je Kon.

rts.rs

Violeta

Prethodni članak

Gde je najjeftiniji, a gde najskuplji kvadrat u Srbiji

Sledeći članak

Muški odbojkaški klub „Metalac-Takovo“ – pripreme za novu sezonu