• 2 јуна, 2020

Koncert: “Popečitelji”

foto: kcgm.org.rs

Autentični instrumentalni trio “Popečitelji” ( Saša Furunović — gitara, vokal, Goran Furunović — bas gitara i Ivan Cvetković Ivši — bubanj u petak 30. avgusta 2019. godine održaće koncert u bašti velike sale Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu.

Grupa “Popečitelji” poznata je po specifičnom stilu muzike, koji je mešavina instrumentalnog fank-roka, panka i folka.

Početak koncerta je u 20 sati.

Grupu “Popečitelji” su osnovali braća Saša i Goran Furunović 1994. godine u Prištini. Tadašnji petočlani sastav je imao nekoliko bučnih i eksplozivnih nastupa i predstavljao je specifičnu pojavu na tadašnjoj prištinskoj sceni svirajući mešavinu nespojivih pravaca (alter, etno, noise, hard core…). Pored braće Furunović (Saša – gitara, vokal, Goran – bubanj) u toj prvoj postavi benda su svirali i Vladimir Cvetković (bas gitara), Ivan Ristić (gitara, vokal) i Zdravko Grujić (gitara, vokal, klavijature).

Godine 1998. Goran Furunović je sa bubnja prešao na bas gitaru, a na mesto bubnjara došao je Ivan Cvetković i tada “Popečitelji” kao trojka počinju da stvaraju svoju eksplozivnu mešavinu instrumentalnog funk-rocka i folk muzike. Naredne, 1999, godine, za bubanj seda Radeta Vulić i ostaje na toj poziciji narednih 16 godina. Iste godine, po završetku bombardovanja, napustivši Prištinu, grad u kome se grupa već etablirala, Furunovići se sele u Kragujevac, koji tada postaje životna i stvaralačka baza ovog benda i gde “Popečitelji” nastavljaju sa istraživanjem i negovanjem svog originalnog muzičkog stila. Mnogobrojnim koncertima u Kragujevcu, Kraljevu, kao i u Beogradu, grupa ubrzo postaje svojevrsna andergraund atrakcija.

Posle jednog od takvih koncerata u Beogradu 2003, dolazi i do saradnje sa Kojom (Disciplin A Kitschme), što rezultira snimanjem prvog albuma Popečitelja – „Ko radi?“, Godine 2008. Popečitelji su izdali “Horizonte”, album kojim utvrđuju autentičnost svog muzičkog izraza. Na ovom albumu produkcijski deo posla uzimaju u svoje ruke, a numere kao što su „Kilogrami”, „Horizonti”, „Transverzala” lako pronalaze put do slušalaca. Bend, tada, koncertno promoviše ovaj album u svim bivšim jugoslovenskim republikama.

U februaru 2013. “Popečitelji” objavljuju treći studijski album pod nazivom “Sijalica”.

Popečitelji su kroz mnoge održane koncerte samo potvrdili epitet eksplozivnog benda. Takav status doveo je do toga da su, između ostalog, nastupali kao predgrupe Maceo Parkeru, legendarnom saksofonisti DŽejmsa Brauna (2003), kao i bendu NoMeansNo (2005). Pored brojnih koncerata u Srbiji i zemljama u regionu, “Popečitelji” su nastupali na brojnim festivalima u Poljskoj (Varšava, Ćehanov, Vengoževo), Italiji (Milano, Rim), Francuskoj (Tuluz, Albi), Austriji (Beč) i Belgiji (Gent). Kao nezaustavljiva koncertna atrakcija “Popečitelji” svih ovih godina ređaju koncerte koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Saša Ratković

Prethodni članak

Lutka predstava ”Prvi šljivarski boj”

Sledeći članak

Porodične tajne – Kupi mi majko top