• 26.02.2024.

Kovačević: Mališanima milanovačke opštine obezbedićemo još ovakvih igrališta

foto: gminfo.rs


Na prostoru iznad zgrade starog suda, u centru grada, privode se kraju radovi na rekonstrukciji i izgradnji novog dečjeg igrališta. Ugovorena vrednost javne nabavke za rekonstrukciju tog igrališta, uz nabavku novog mobilijara iznosi 5.653.266,67 dinara bez PDV-a, a radove izvode firme  iz Čačka „Plazmmetal“ d.o.o. i „TAMI DAF“d.o.o.

Stare sprave, koje su milanovački mališani godinama unazad koristili, biće zamenjene novim, modernijim i bezbednijim za igru, a umesto šljunka biće postavljen tartan.

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac, foto: gminfo.rs

– Mi smo kod Ministarstva demografiju i populacionu politiku aplicirali za dva igrališta, vrednost tih radova bila je oko 14 miliona dinara, po sedam miliona po igralištu. S obzirom da su i njima zbog pandemije smanjeni budžeti nismo mogli da dobijemo ta sredstva, pa smo dodatno opredelili sredstva kako bi jedno igralište uradili. Znači ovo su sredstva od ministarstva plus lokalne samouprave kako bi barem jedno dečje igralište uradili u ovoj godini – rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

foto: gminfo.rs

On je kazao da opština tu neće stati, već da će raditi na tome da mališanima milanovačke opštine obezbedi još takvih igrališta.

– Mi smo u obavezi da prilagodimo sva dečja igrališta novom zakonu, tako da svaka igračka tj. figura koja se nalazi na tom igralištu mora imati sertifikat o bezbednosti i zdravlju dece koja borave na njima. Trudićemo se da što pre u idućoj godini rekonstruišemo i ono koje se nalazi u parku, kao i da izgradimo neka nova igrališta na teritoriji opštine Gornji Milanova – istakao je Kovačević.

Na naše pitanje gde su „nestale“ stare igračke, s obzirom na to da kada je krenula rekonstrukcija igrališta po gradu su osvanuli plakati o potrazi za „nestalim dečijim parkom“, Kovačević je odgovorio da ne zna.

– Ja zaista ne znam gde su nestale, to je pitanje za policiju, jer kad nešto nestane vi pitate njih – odgovorio nam je predsednik opštine.

GMinfo: Da preformulišem pitanje, gde su smeštene tj. odložene stare igračke? Da li ste videli da su osavnuli plakati po gradu „Nestao dečiji park“?

foto: Fb grupa Gornji Milanovac

– Ne znam gde su, ali mogu da pitam. Znam da za njih ne mogu da se dobiju sertifikati o bezbednosti, a da su mogli, mi bi i njih reparirali pa bi ih korisitili. Sada se izbacuju iz upotrebe takvi metalni delovi za korišćenje – odgovorio je Kovačević.

GMinfo: Da li je taj iznos sredstava, koji je opredeljen za nabavku igračaka, opravdan?  To je, takođe, jedno od pitanja koje sugrađani po društvenim mrežama pokreću.

– Premerom i samim projektom predviđeno je da jedno igralište košta oko sedam miliona dinara. Javna nabavka je sprovedena u skladu sa zakonom, ponuđači koji su se javili dali su cenu. Što znači da je to cena tržišta, a tržišna cena je realna cena. I ono što je najbitnije je to da sve nove igračke imaju sertifikate kako ne bi došlo do povređivanja dece. Zbog toga smo i ušli u rekonstrukciju tih igrališta – zaključio je predsednik opštine.

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Kovačević: Nacrt odluke o usvajanju Plana detaljne regulacije za izgradnju pristupne saobraćajnice „Gornji Milanovac – petlja Takovo“ zadnji korak pred potpisavanje ugovora sa izvođačem radova

Sledeći članak

SNS odgovara Desimiru Jovanoviću (PSOGM)