• 16.05.2022.

Kovačević: NiveusTim vraća u budžet više novca nego što dobija

Dejan Kovačević, foto: GMinfo, arhiva

Povodom izjava doskorašnjeg direktora Centra za socijlalni rad (CSR), Aleksandra Jevtovića, da opština, uprkos Odluci koju je sama donela, od 17 usluga namenjenih ugroženim grupama stanovništva, finansira samo dve koje obavlja agencija NiveusTim, predsednik opštine, Dejan Kovačević, na pitanje GMInfa da li lokalna samouprava namerava da ubuduće izdvoji novac za veći broj usluga, izjavio je:

– Ako mogu slobodnom interpretacijom da kažem, iako ne raspolažem svim podacima, ja mislim da te usuge ne nedostaju. Jer vi organizujete one usluge za koje imate potrebe na vašoj teritoriji. Ne znači da svaku uslugu koja postoji na svetu morate primeniti na teritoriji vaše opštine. Kod nas, na primer, nema migranata, je li tako, i mi ne odvajamo za to, – objasnio je Kovačević.

Zašto je opština onda donela odluku kojom propisuje finansiranje tolikog broja usluga, on kaže:

Dejan Kovačević, foto: gminfo.rs

– Nije sporno, mi smo obuhvatili sve usluga koje po Zakonu možete organizovati; a da li ima potrebe za njima, to vam posle kao informaciju daje Centar za socijlani rad. Onda CSR kaže: da, javile su se potrebe za još tim i tim uslugama i predlažemo opštini da ih finansira u narednom periodu. CSR pravi svoj budžet, kao i svi drugi direktni javni korisnici, pa kaže za šta im sve treba novac, i pošalje predlog svog budžeta opštini. Nikad se nije desilo da opština vrati centru taj predlog, da mi nešto ukinemo od usluga. Štaviše, za poslednje 4 godne mislim da smo za nekoliko miliona dinara povećali iznos davanja za CSR.

Podsetivši Kovačevića na Jevtovićevu izjavu GMInfu u kojoj kaže da je, kao direktor ove ustanove, u septembru pisanim putem tražio od opštinske Uprave raspisivanje javne nabavke kako bi se obezbedio licencirani pružalac za minimum još 3 usluge, pitali smo ga da li će taj zahtev uvažiti.

Aleksandar Jevtović, foto: GMInfo, arhiva

– Do mene nije stigao nijedan zahtev ni zvaničan, ni zezvaničan, ni usmeni, ni pisani za proširenje liste usluga socijalne zaštite, ali jako mi je zanimljivo ako vi imate takav papir da mi pokažete, jer više sa neistinama bivših, ucveljenih direktora stvarno neću da se bavim. On čovek se setio da postoje ugroženi građani ove opštine kad je ostao bez funkcije, a ostao je bez funkcije baš iz tog razloga što nije dobro radio svoj posao, – oceno je Kovačević.

Usluge Pomoć u kući odraslim i starim licima (gerontodomaćice) i lični pratioci deteta, u Milanovcu i drugim gradovima Srbije, kao licencirani pružalac, obezbeđuje milanovačka firma NiveusTim. Oni već četvrtu godinu zaredom, praktično od osnivanja, pobeđuju na javnim nabavkama kao ponudioci iz ove delatnosti. Dobre pijateljske veze sa predstavnicima ove firme, te činjenicu da u Milanovcu NiveusTim jedni dobija novac iz budžeta za obavljanje tih delatnosti, deo javnosti i opozicionih političara prepoznaju kao čest povod za kritike prema Kovačeviću. On za GMInfo na njih odgovara:

CSR G. Milanovac, foto: GMInfo, arhiva

– Ta priča oko NiveusTima je lično uperena protiv mene, ne znam zbog čega. Cilj opštine je da socijlano ugrožena lica uvek imaju potrebnu negu, a ko napada takvu uslugu stvarno ne znam o čemu on razmišlja, – komentariše Kovačević. On je odbornicima na poslednjoj sednici Skupštine opštine, osvrćući se na ovu temu, rekao da neko mora obavljati takvu delatnost, da se licencirane agencije za to biraju javnim nabavkama po Zakonu i da mu je žao što u gradu ne posluje više sličnih firmi koje bi prihodovale budžetu preko poreza.

– NiveusTim danas radi u 20, 30 gradova u Srbiji, – obrazlaže Kovačević. – Ima preko 260 zaposlenih, koji se svi vode na Gornji Milanovac kao sedištu firme, i za sve njih, kad primaju platu, porez se plaća ovde. To je kao da mi imamo novih skoro 300 radnika u Milanovcu. 

Kovačević u prilog tome iznosi i podatak da je, za 4 godine od osnivanja, NiveusTim uplatio u budžet opštine oko 115 miliona dinara.

NiveusTim na terenu, foto: Info služba kabineta predsednika opštine

–  Ove godine opština je odvojila 30 miliona dinara za te usluge, koje se plaćaju posle javne nabavke. Od toga je pola novca koji opština dobija od ministarstva, pola je iz lokalnog budžeta, a samo porez na zarade NiveusTima uplaćen u budžet Milanovca je 38 miliona. Što znači da NiveusTim mnogo više uplaćuje opštinskom budžetu, nego što im se iz budžeta plaća, – ističe Kovačević i dodaje da pomenute teme oko NiveusTima i Centra za socijlani rad smatra politikantsvom.

– Ja stvarno više nemam reči, niti ću se obazirati na to. Svako ko misli da je bilo gde prekršen zakon, molim vas, podnesite to nadležnim državnim organima, i da završimo sa tom pričom, – kaže on. – Nemojte više pričati nešto rekla-kazala, ja bih bio srećan da imamo 10 takvih agencija u Milanovcu i da imamo prihod od njih.

sednica SO, Jadranka Dostanić, Dejan Kovačević, foto: gminfo.rs

Ističe da zahvaljujući ljudima iz NiveusTima, opština zbrinjava 147 korisnika i da bi, isto kao što aplauz zaslužuju zdravstveni radnici, kojima treba skinuti kapu za borbu u ovih 10 meseci s koronavirusom, to trebalo uraditi i za radnike NiveusTima.

– Oni su se stalno borili da izađu korisnicima u susret i u ovoj teškoj prilici. Kad je bila vanredna situacija, jedino su oni bili prvi na braniku da nose pakete pomoći, – istakao je Kovačević.

Dragan Vučićević, foto: gminfo.rs, arhiva

Odluku o broju usluga iz domena socjalne zaštite lokalna samouprava je donela 2011. godine, ali je ona kasnije menjana dopunama. Prema Zakonu iz 2011., Centri za socijalni rad u Srbiji, koji do 2016. godine ne obezbede licencu za pružanje tih usluga, neće moći nadalje ni da učestvuju na javnim nabavkama za te poslove. Milanovački CSR je jedan od takvih, pa se deo usluga javnom nabavkom obezbeđuje preko privatne licencirane agencije; u ovom slučaju NiveusTima, registrovanog 2017. godine za delatnosti socijalne zaštite bez smeštaja za stara lica i lica sa posebnim potrebama. Aleksandar Jevtović je s mesta direktor CSR u Milanovcu smenjen odlukom Skupštine opštine 30. oktobra, a ne njegovo mesto imenovan je Dragan Vučićević.
M.Mijatović/gminfo.rs

povezani članci:
Jevtović: Opština finansira samo usluge koje obavlja NiveusTim, ostale ignoriše
VOICE: Usluge socijalne zaštite-vredan biznis bez mnogu ulaganja
Kovačević o smeni Jevtovića

Milos

Prethodni članak

Peti nam je rođendan!

Sledeći članak

Odbojka (m): Nastavljen put ka vrhu