• 16.05.2022.

Kovačević o smeni Jevtovića

foto: GMInfo

Odbornici Skupštine opštine na današnjoj sednici izglasali su razrešenje Aleksandra Jevtovića sa mesta direktora Centra za socijali rad (CSR) i na tu dužnost, u v. d. statusu, imenovali Dragana Vučićevića, kako je GMInfo i najavljivao prethodnih dana. Za Vučićevića kao v.d. direktora saglasnost je najpre dalo i resorno ministarstvo.

Ovakav predlog Skupštini je uputila Komisija za kadrovska, administrativna i mandatno-imunitetska pitanja, ali, prema nezvaničnim saznanjima novinara, iza svega stoji predsednik opštine i predsednik OO SNS u Milanovcu, Dejan Kovačević pošto Jevtović nije želeo unapred da potpiše saglasnost o pokretanju javne nabavke za izgradnju nove zgrade CSR, smatrajući da bi potpisivanjem „blanko saglasnosti“, prekršio zakone. Jevtović u pismu odbornicima, u kojem traži da ne glasaju za njegovu smenu jer je i ona nezakonita, obrazlaže ovu tvrdnju i, osim ostalog, navodi:

Aleksandar Jevtović, foto: GMInfo, arhiva

Postavlja se opravdano pitanje: zašto je povećana vrednost zgrade za oko 15 miliona dinara (aneks na prethodnih 30 miliona, prim. aut)? U celokupnom postupku izrade projekta (za koji se ne zna da je izrađen i kada je raspisana javna nabavka za njegovu izradu), niko iz CSR nije učestvovao, što nije baš normalno, jer kada neko gradi sebi kuću, valjda treba da zna kako će ta kuća izgledati. Opština je insistirala da se javna nabavka raspiše, te da pred sam kraj godine CSR avansno prenese izvođaču radova 15.000.000,oo dinara. Ukoliko uzmemo u obzir da je za sprovođenje velike javne nabavke u otvorenom postupku potrebno 45 do 60 dana sa svim procedurama predviđenim Zakonom o javnim nabavkama, apsolutno je nemoguće da se nabavka sprovede u skladu sa Zakonom, obzirom da je opština prosledila odluku o pokretanju javne nabavke na potpis bez ikakve dokumentacije i bez projekta direktoru CSR 14. 11. 2019. godine, a da je navedeno da će naknadno dostaviti rešenje o obrazovanju komisije i konkursnu dokumentaciju. Kako je moguće raspisivati javnu nabavku bez projekta i konkursne dokumentacije koju opština nije želela da mi dostavi, već je traženo da se nabavka blanko potpiše,“ pita se Jevtović i dodaje:

Bez konkursne dokumentacije, projekta, modela ugovora sa izvođačem gde bi bilo predviđeno sredstvo obezbeđenja za primljeni avans i aneksiranog ugovora o zajedničkoj izgradnji, bilo bi nezakonito raspisivanje javne nabavke. Otvaranje ponuda je planirano tek za 16. 12. 2019. (dan po zaključavanju sistema za izvršenje budžeta ISIB, što znači da CSR ne bi ni mogao da prebaci sredstva, jer do 15. 12. u novoj godini nije moguće bilo kakvo plaćanje), a rok za dodelu ugovora je 10. 1. 2020., u kojoj CSR nema opredeljena sredstva za ovu namenu,“ kaže Jevtović u pismu odbornicima i zaključuje:

Kada bih potpisao ovakvu saglasnost, prekršio bih Zakon o javnim nabavkama, Zakon o budžetskom sistemu, Zakon o budžetu Republike Srbije.“ (Integralno pismo pročitajte OVDE)

Na pitanje GMInfa zašto je Jevtović, praktično na polovini mandata, smenjen, predsednik opštine za naš portal kaže:

foto: GMInfo

D.Kovačević: Srpska napredna stranka je u predizbornoj kampanji obećala dosta promena kada su u pitanju sva kadrovska rešenja. Kao što znate, podržali smo inicijativu za 40% manje zastupljenog pola u Skupštini, takođe 60% je novih odbornika bilo na listama SNS-a, 60% mladih smo uključili u rad odborničkih grupa.
GMInfo: To nema nikakve veze sa direktorom CSR. Zašto njega smenjujete?
D.Kovačević: Morate pustiti da objasnim. Žao mi je što vam se moj odgovor ne sviđa.
GMInfo: Nije stvar u tome, samo budite konkretniji.
D.Kovačević: Izvršna vlast takođe je promenjena, članovi opštinskog Veća takođe su u velikoj meri promenjeni, dva nova pomoćnika predsednika opštine su stupila na dužnost, a što se tiče direktora CSR i svih ostalih direktora, SNS će u narednom periodu analizirati njihov rad i rad javnih preduzeća i ustanova, i biće tu još promena. Mi želimo da ono što smo obećali građanima, a to je da brže, jače i bolje radimo, ispunimo. Ko god se možda na neki način uspavao ili nije davao dovoljno dobre rezultate, biće promenjen, ali mi se nikad nikoga od naših kadrova nećemo odreći u budućnosti.
GMInfo: Dakle, mislite da Jevtović nije dobro radio?

Treća redovna sednica SO, foto: GMInfo

D.Kovačević: Svakako ćemo imati u vidu sve ono što je rađeno u prethodnom periodu. Ono što je takođe vezano za sve direktore koje je delegirala SNS, uvek će biti podložni proveri kod rukovodstva SNS-a, ali pre svega proveri građana, da se građani izjasne o tome, a izjasnili su se na neki način, da li je neko radio dobro ili nije.
GMInfo: A kako su se izjasnili kad je Jevtović konkretno u pitanju, šta mu se zamera, nikako to da čujemo?
D.Kovačević: Kao što sam rekao, mi ćemo vršiti promene u javnim preduzećima i u narednom periodu. Nismo zadovoljni kompletnim rezultatima koji su postignuti u CSR, to su razlozi za razrešenje Jevtovića. Da li se nije snašao, da li zbog toga što je od 2013. na jako značajnim funkcijama na koje ga je postavila stranka (SNS), pa se već umorio; daćemo mu vreme za neki predah, pa ćemo videti posle šta dalje.
GMInfo: Zašto mu, kako tvrdi, nije pre potpisivanja data na uvid dokumentacja za javnu nabavku i projekat zgrade?

Treća redovna sednica SO, foto: GMInfo

D.Kovačević: Javna nabavka nije ni pokrenuta. Meni je jako interesantno što se vi interesujete za rad jednog direktora iz redova SNS-a
GMInfo: Ne jednog, već svih, ali on je prvi u tom kadrovskom planu promena koje ste pomenuli.
D.Kovačević: Kako mislite prvi?
GMInfo: Prvi koga smenjujete. Zašto mislite da on izričito tvrdi da nije video svu tu dokumentaciju, pa nije ni hteo blanko da potpiše saglasnost?
D.Kovačević: Ja stvarno ne znam da li je on video ili nije video dokumentaciju, samo znam da sam ja lično zaslužan za to zašto su mnoge velike investicije došle u Gornji Milanovac, i potpuno mi je neprihvatljivo da se bilo koji novac od republike ne iskoristi i vrati u republički budžet. Sve te administrativne stvari su bile da se urade na relaciji opštinske uprave i CSR, tako da ja stvarno neću da ulazim u detalje da li je neko nešto video ili nije. Ta investicija nije realizovana, to je jedan od razloga zbog kojih ja smatram da nam treba sposobniji čovek na tom mestu.

Treća redovna sednica SO, foto: GMInfo

Inače, nova zgrada CSR, planirana da se gradi na mestu nekadašnjeg ugostiteljskog objekta u Vojvode Milana prekoputa bolnice, prvobitno je trebalo da košta 30 miliona dinara. Polovinu bi obezbedilo resorno ministarstvo, dakle republika, a polovinu milanovačka opština iz svog budžeta, uz pomenuti aneks koji se u međuvremenu pojavio od oko 15 miliona za koje se još ne zna na šta bi bili utrošeni, pošto projekat zgrade i njen konačan izgled ni nama nije poznat. Opredeljen novac iz resornog ministarstva za ovu namenu već je jednom ostao u republičkom budžetu jer najavljeni projekat izgradnje nije realizovan do kraja 2019. godine.

Redovna sednica SO prvi put je održana u sali Doma kulture zbog dovoljnih uslova za adekvatno poštovanje epidemioloških mera.

M.Mijatović/gminfo.rs

Milos

Prethodni članak

Izabran prvi lokalni ombudsman opštine Gornji Milanovac

Sledeći članak

E-fikasan Gornji Milanovac, 5/6