• 04.12.2023.

Kovačević o eventualnoj ostavci: Mandat traje do juna, videćemo

Dejan Kovačević, SO GM, 29 09 23, foto GMInfo

U mnogim opštinama i gradovima Srbije, tokom jučerašnjeg i današnjeg dana predsednici opština, koji su na te funkcije izabrani sa lista koje je formirala koalicija oko SNS, podnose ostavke. Aktuelno tumačenje zašto se to događa je stvaranje mogućnosti da se izazovu prevremeni lokalni izbori (opširnije OVDE). Posle danas održane sedncie Skupštine opštine Gornji Milanovac, pitali smo predsednika opštine, Dejana Kovačevića, da li će i on podneti ostavku.

– Kao što ste imali priliku u poslednjih mesec dana da čujete od strane bivšeg režima i generalno opozicije u Srbiji, zahtevali su i uputili zvaničan poziv predsedniku Republike da raspiše vanredne parlamentarne i beogradske izbore. Naravno, dobili su od predsednika odgovor da to nije fontana želja i jednosmerna odluka nekog ko želi preko ulice da dođe na vlast, već da to mora biti jedna odluka u širem kontekstu. Predsednik, kada je pre dve večeri gostovao na RTS-u, jasno je rekao da će biti raspisani izbori za poslanike Narodne skupštine, za pokrajinske poslanike, izbori u gradu Beogradu, i još nekim lokalnim samoupravama. Što se tiče opštine Gornji Milanovac, mi smo danas sasvim redovno sproveli sednicu skupštine, mandat (Skupštine opštine i predsedika opštine prim. aut.) ističe u junu mesecu iduće godine, a da li će biti izbora pre toga, videćemo.

Na naše insitiranje da odgovori da li planira da podnese ostavku kao njegove kolege u drugim opštinama, a ne da li će biti vanrednih izbora, Kovačević je ostao pri svojoj formulaciji odgovora:

– Odgovor sam vam već dao, mogu samo da ponovim, mi smo danas redovno radili; redovni izbori su u junu 2024. godine, naš mandat traje do tada. Da li će biti pre, videćemo.

Ostavke sa čela opština i gradova do sada su podneli kadrovi liste, koje je formirala koalicija oko SNS-a, u par desetina lokalnih samouprava, uključujući i grad Beograd.

povezani tekst:

Domino efekat ostavki predsednika opština u Srbiji – zašto se to dešava

GMInfo.rs

Pratite nas na Fejsbuk i Instagram nalozima!

Milos

Prethodni članak

Obeležena 84. godišnjica smrti đenerala Božidara Terzića

Sledeći članak

„Treća osnovna od opštine nikada nije tražila sredstva za sanaciju spornih toaleta“