• 4 avgusta, 2021

Kovačević: Slededeće sedmice raspisavanje konkursa za sufinansiranje mera energetske sanacije

foto: gminfo.rs

Na danas održanoj 15. sednici Opštinskog veća jedna od najznačajnijih usvojenih tačaka je i predlog Pravilnika o sufinansiranju mera eneregetske sanacije stambenih zgrada na teritoriji opštine Gornji Milanovac.

Prema rečima Dejana Kovačevića, predsednika opštine Gornji Milanovac Pravilnik se odnosi na subvencije od 25 odsto od strane Ministartsva i isto toliko od strane lokalne samouprave, a vezani su za energetsku sanaciju kako zgrada za kolektivno stanovanje, tako i pojedinačnih objekata.

On navodi da su usaglašeni pravilnici lokalne samouprave i Ministarstva i dobijene su sve potrebne dozvole za raspisivanje konkursa.

foto: gminfo.rs

– Slededeće sedmice biće raspisan konkurs za privredna društva koja će izvoditi radove na sanaciji, nakon čega će biti raspisan drugi konkurs za prijavu građana koji žele da izvrše zamenu stolarije, krovova, energenata, postavljanje fasada. Potrudićemo se da u najkraćem, zakonskom roku, sprovedemo sve što je neophodno. U ukupnom budžetu imamo dvanaest miliona za ovu namenu – rekao je Kovačević.

On očekuje da će se sve planirano za ovu godinu biti realizovano i kaže da će lokalna samouprava konkurisati i za nove podsticaje najavljene iz Ministartsva, a koji se odnose na postavljanje solarnih panela.

foto: gminfo.rs

– Izneo sam ministarki Mihailović neka svoja zapažanja i predloge, kako bi mogli da unapredimo zakon, i nadam se da će uvažiti predloge malih lokalnih samouprava koje nemaju dovoljno novca. Moram da napomenem da na području opštine ima oko 17.000 objekata. Ako bi većina građana htela da izvrši sanaciju objekata, u pitanju bi bila velika sredstva za opštinu Gornji Milanovac. Nadam se da će Ministarstvo izaći sa izmenom pravilnika za sledeću godinu i pomoći lokalnim samoupravama da uspešno realizuju ovaj projekat – istakao je Kovačević.

Formirane su i dve stručne komisije, jedna za realizaciju programa Vlade, a druga za finansiranje iz lokalnog budžeta.

Kovačević napominje da su pravilnici potpuno identični i upravo zbog tog usagalašavanja stavljen je van snage  konkurs započet pre par meseci.

foto: gminfo.rs

– Nadam se da ćemo do kraja godine utrošiti sredstva i videti kakvi su zahtevi građana, kako bi mogli na vreme da planiramo budžetska sredstva koja padaju na teret opštine Gornji Milanovac u narednoj godini – rekao je predsednik opštine.

Kovačević kaže da je, kako na nivou Republike tako i u samoj Opštini, neophodno izvršiti energetsku sanaciju, jer se na nivou države troši četiri puta više električne energije u odnosu na građane Evropske unije.

On naglašava da je opština Gornji Milanovac prepoznala ovaj problem, i pre tri godine samostalno uvela subvencije za zgrade za kolektivno stanovanje,  dok se sada samo proširuje obuhvat i na pojedinačne objekte.

Inače, danas je usvojeno svih trinaest tačaka Dnevnog reda koje će se pred odbornicima Skupštine opštine naći na sledećem zasedanju.

Između ostalih usvojen je Izveštaj o poslovanju JKP Gornji Milanovac za 2021. godinu kao i predlozi rešenja za otvaranje aproprijacije.

Pratite portal GMinfo.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Violeta

Prethodni članak

Pozorišna kritika: Dragi Ivić producent i kritičar – DAVITELj PROTIV DAVITELJA

Sledeći članak

Da nam odmor ne propadne – šest stvari koje treba da znate pre nego što krenete na put automobilom