• 20.06.2024.

KUD Šumadija uskoro dobija nove prostorije

foto: Kabinet predsednika opštine GM

Kako je i najavljeno prilikom nedavno održanih uspešnih nastupa KUD „Šumadija“, u pripremi su nove prostorije gde će članovi ovog društva nastaviti održavanje proba i pipreme za koncerte.

Prostorije je obišao Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac koji je ovom prilikom istakao da lokalna samouprava na ovaj način želi da doprinese i pruži podršku društvu koje gornjomilanovačkoj opštini služi na čast.

foto: Kabinet predsednika opštine GM

– Naša dužnost je da čuvamo tradiciju i kulturu, jer narod bez toga i nije narod. Mi moramo da pomognemo da se ovaj prostor u potpunosti sredi i upodobi kako bi KUD „Šumadija„ najbrojnije i najuspešnije društvo u Gornjem Milanovcu, imalo gde da vežba. Na raspolaganju će im biti oko 550 m2 kompletno opremljenog prostora za sve sadašnje i buduće generacije koje će čuvati našu tradiciju, pre svega izvornom igrom i pesmom – rekao je Kovačević.

foto: Kabinet predsednika opštine GM

On je istakao da je lokalna samouprava prezadovoljna što jedno ovakvo društvo postoji na teritoriji gornjomilanovačke opštine, iz više razloga, i smatra da koncerti KUD-a „Šumadija“ pokazuju izuzetno visok nivo spremnosti i uvežbanosti, a posebno kada su u pitanju najmlađe grupe, gde se najbolje iskazuje entuzijazam ali i ozbiljnost u pristupu folkloru.

foto: Kabinet predsednika opštine GM

Oni na najbolji način predstavljaju našu opštinu, kako u Srbiji tako i u svim zemljama gde nastupaju, bilo da su u pitanju revijalni iili takmičarski nastupi. Njihovo učešće u brojnim aktivnostima kako na opštinskom tako i na republičkom nivou su od nemerljivog značaja, a pomenuću samo neke od njih poput otvaranja auto-puta Miloš Veliki, otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu, obeležavanja Dana opštine Gornji Milanovac, Ustanka u Takovu i mnogim drugima. To je jedna simbioza i primer dobre saradnje koja traje već godinama. Uslovi u bivšoj zgradi „Lopte“ nisu bili adekvatni, a sada ćemo pokušati da ovaj problem rešimo trajno i da KUD „Šumadija“ u narednim decenijama ima prostor kakav zaslužuje – kazao je predsednik opštine.

foto: Kabinet predsednika opštine GM

Aleksandar Tulović, umetnički rukovodilac KUD „Šumadija“ kaže da će novi prostor biti opremljen uz podrčku opštine Gornji Milanovac, a članovi društva će svojim zalaganjem doprineti da prostorije zablistaju punim sjajem.

foto: Kabinet predsednika opštine GM

– Mi smo uigrana ekipa, kako u kolu tako i kada je rad u pitanju. Vidite da je atmosfera odlična, radovi se obavljaju sa velikom ljubavlju i entuzijazmom. Moram da napomenem da imamo i značajnu podršku gornjomilanovačke privrede i svih ljudi koji vole folklor. Posla ima dosta, ali očekujem da ćemo vrlo brzo uspeti da završimo sve što smo planirali i da novi prosto upodobimo za rad – navodi rukovodilac KUD „Šumadija“.

foto: Kabinet predsednika opštine GM

Tulović kaže da će se probe održavati u prvom delu objekta i to je neophodno sada završiti. Nakon toga potrebno je urediti prostor za odlaganje kostima i garderobe, zatim deo za vežbanje orkestra i pevačke grupe, kao i da u potrkovlju bude uređena sala u kojoj će deca školskog uzrasta moći da vežbaju.

Prema njegovim rečima, prvi deo posla trebalo bi da bude završen za mesec dana, a do kraja godine i čitav projekat.

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Obeležena 23. godišnjica od početka NATO agresije

Sledeći članak

Novo vozilo JKP „Gornji Milanovac“