• 27.09.2023.

Kulturni centar promenio ime

Kulturni centar GM, foto GMInfo

Milanovački „Kulturni centar“, čiji naziv nije sadržao ime neke značajne ličnosti iz oblasti kulture vezane za ovo podneblje, od sada će se zvati – „Kulturni centar Mija Aleksić“.

Inicijativu za promenu, odnosno dopunu imena, podneo je Upravni odbor „Kulturnog centra“, a usvojila Skupština opštine na zasedanju u petak.

„Kulturni centar“ od 2018. godine priređuje teatarsku manifestaciju „Dani Mije Aleksića“ sa priznanjem „Biti glumac“, čiji su laureati Nenad Jezdić, Nebojša Dugalić, Gordan Kičić, Vesna Trivalić i Olga Odanović. Manifestacija je nekoliko dana domaćin ostvarenja iz pozorišne produkcije Narodnog i drugih pozorišta, kao i odgovarajućih pratećih događaja. Nastala je zbog velikog interesovanja koje je u Milanovcu i ostalim gradovima izazvala izložbena postavka posevećena Miji, a čiji je autor sa saradnicima bio još 2013. urednik filmskog programa „Kulturnog centra“, Boban Stefanović.

„Dani Mije Aleksića“ u kratkom periodu zauzeli su prilično visoko mesto na mapi prestižnih profesionalnih događaja ovog tipa u Srbiji, pre svega zahvaljujući kriterijumima koji su visoko postavljeni na početku, a nisu vremenom podlegli profanizaciji i kompromisima na uštrb kvaliteta sadržaja.

U tom pogledu, inicijativa „Kulturnog centra“ za promenu imena čini se logičnom, posebno u tekućoj godini, kada se obeležava 100 godina od rođenja slavnog glumca. Milosav Mija Aleksić rođen je 26. septembra 1923. u Gornjoj Crnući, opština Gornji Milanovac.

GMInfo.rs

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu

 

Milos

Prethodni članak

Mladi su u saobraćaju najugroženiji – Kako da to promenimo?

Sledeći članak

Bez vode Nušićeva