• 22.09.2023.

Lazić: Nabavljeno 140 tona mazuta, sve spremno za početak grejne sezone

Ivan Lazić, direktor JKP Gornji Milanovac, foto: gminfo.rs

Funkcionalne tople probe pred početak grejne sezone u JKP „Gornji Milanovac“ završavaju se sutra. Direktor JKP Gornji Milanovac Ivan Lazić, u razgovoru za naš portal, istakao je da očekuje da će grejna sezona stabilno startovati, jer je to preduzeće obezbedilo 140 tona mazuta, a izvršena je i reparacija obe kotlarnice.

Sve je spremno za početak grejne sezone, koja zvanično počinje 15. oktobra i do sada smo sve planirano, što se tiče remonta toplana, uradili i čak preko toga. Iz opštinskog budžeta izdvojeno je šest miliona dinara, plus mi smo iz spostvenih sredstava izdvojili dva miliona, i očisitili podrum kotlarnice u Lominoj ulici od mazuta, koji je iscureo još 2012. godine. Zatim smo uradili reparaciju cisterni, jer da to nismo uradili, ponovo bi došlo do curenja mazuta i onda bi ceo posao bi uzaludan. Tako da smo reparirali cisterne i prateću armaturu od cisterne sa mazutom do same kotlarnice i za to smo opredelili 4,7 miliona dinara iz budžeta JKP „Gornji Milanoavac“. Otvorili smo i ispraznili tu cisternu, pregledali je kompletno, izvarili, stavili nove delove i uradili novu armaturu. Tako da izlivanje mazuta više ne može da se dogodi – rekao je Lazić za GMinfo.

foto: gminfo.rs

On navodi da pored toga rađena je redovna priprema za predstojeću grejnu sezonu u okviru koje je urađena reparacija kotlova, u obe kotlarnice, kao i cirkularnih pumpi.

– Sve tehničke pripreme za grejnu sezonu su na vreme završene i sistem daljinskog grejanja je spreman za početak toplih proba. Spremno dočekujemo grejnu sezonu, nema nikakvih nedostaka i anomalija da bi smo razmišljali kako ulazimo u novu sezonu. Može da se dogodi da danas popodne uključimo i kotlarnicu u Lominoj, jer plan je da danas uključimo ovu veću kotlarnicu, koja se nalazi u Železničkoj, a sutra u Lominoj. Navijam i vršim pritisak da danas budu puštene obe, ali videćemo. Krajna varijanta je da danas kreće Železnička, a sutra Lomina – kazao je Lazić i dodao:

foto: jkpgm.rs

– Nabavljen je mazut i potpisan ugovor sa NIS-om do 31. decembra 2020. godine, takod a smo u zakonskom roku obezbedili 140 tona mazuta. Neće biti problema u nabavci energenta bar, nadam se, do kraja godine. Mada, verujem da ni posle Nove godine neće biti problema. Moram da kažem da cena grejanja je ostala ista i da se za sada neće menjati – pojašnjava Lazić.

JKP “Gornji Milanovac” u sklopu priprema za predstojeću grejnu sezonu praznilo je grejne instalacije u zgradama, koje su priključene na sistem daljinskog grejanja, od 11. do 27. septembra.

foto: jkpgm.rs

U tom periodu korisnici su mogli da izvrše neophodne radove na svojim unutrašnjim toplotnim instalacijama u stanovima i lokalima (zamena radijatorskih ventila, zamena radijatora, propiranje radijatora).

– Sistem je napunjen vodom, postoji mogućnost da te pumpe, koje stvaraju pritisak u cevima, naprave prostor dfa negde procuri, ali suština tih toplotnih proba i jeste da se proba sistem instalacija u unutrašnjosti zgrada tj.stanovima – navodi direktor Lazić i dodaje da korisnici sistema daljinskog grejanja prvenstveno bi trebalo da obrate pažnju na ispravnost svojih unutrašnjih instalacija i ukoliko primete curenje vode, da se obrate dispečerskom centru, kako bi kvar bio otklonjen.

foto: pixabay.com

Uzimajući u obzir da je najavljeno zahlađenje za ovu sedmicu, kao i trenutnu epidemiološku situaciju, tople probe će početi danas posle podne za korisnike koji su priključeni na kotlarnicu u Železničkoj ulici, a sutra ujutru za korisnike priključene na kotlarnicu u Lominoj ulici.

Sistem daljinskog grejanja obuhvata dve kotlarnice, Železničku i Lominu, ukupne toplotne snage 10 MW, 21 podstanicu i oko 4000 m primarnog toplovoda. Iz te dve kotlarnice toplotna energija se isporučuje u 1105 stanova, ukupne površine 53911 m2, i 31 poslovni prostor površine 2123 m2.

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

ZA ANIKU: Humanitarna akcija otkupa elektronskog i električnog otpada – KEŠ ZA TREŠ

Sledeći članak

Pozorišna predstava U AGONIJI