• 09.12.2023.

Lazić: Počele tople probe, sve spremno za početak grejne sezone

Ivan Lazić, direktor JKP „Gornji Milanovac“, foto: gminfo.rs

Funkcionalne tople probe pred početak grejne sezone u JKP „Gornji Milanovac“ završavaju se u petak 15. oktobra kada počinje grejna sezona 2021/2022.

Direktor JKP Gornji Milanovac Ivan Lazić, u razgovoru za naš portal, istakao je da očekuje da će grejna sezona stabilno startovati jer su izvršene neophodne popravke obe kotlarnice.

kotlarnica GM na mazut, foto: jkpgm.rs, arhiva

Urađeni su neophodne popravke (remonti) kotlova u Železničkoj i kompletna zamena glavne sabirnice toplovoda u Železničkoj, kao i kompletno mehaničko i hemijsko čišćenje kotlova u obe kotlarnice. Urađen je i remont dalekovodnih pumpi u Železničkoj. Ukupan trošak svih pripremnih i remontnih radova je oko 1.500.000 dinara bez PDV – a – rekao je Lazić za GMinfo.

Ivan Lazić, direktor JKP „Gornji Milanovac“, foto: gminfo.rs

Direktor JKP „Gornji Milanovac“ ističe da su ugovori za nabavku i prevoz mazuta u fazi zaključivanja.

– Karakteristično za ovu grejnu sezonu je veoma visoka cena energenta tj. mazuta. Krajem prošle godine cena po kilogramu iznosila je oko 45 dinara, dok je ta cena na današnji dan 79.60 dinara. To praktično znači da jedan dan grejanja sa svim troškovima košta 500.000,00 dinara, iz čega proizilazi da se što pre mora menjati energent kako zbog zdravije životne sredine, tako i zbog finansijskih razloga – ocenio je Lazić.

foto: pixabay.com/ilustracija

U periodu od 13. septembra grejne instalacije korisnika su ispražnjenje radi zamene radijatorskih ventila i radijatora, kao i drugih neophodnih popravki na instalacijama u nadležnosti korisnika.

Nakon hladnih proba koje su trajale tokom prethodne nedelje, ove nedelje odnosno od subote, 9. oktobra počele su i tople probe.

kotlarnica daljinskog grejanja, GM, pre sezonskog remontovanja; foto; printskrin arhiva 2017.

– Mole se korisnici za strpljenje ukoliko im prilikom početka grejanja neko od grejnih tela ne bude radilo kako treba, jer je to uobičajena pojava za početak grejne sezone i pokretanje sistema iz hladnog stanja, pre svega zbog pojave vazduha u instalacijama obzirom da je bilo pražnjenja istih. Potrebno je sigurno 10-15 dana da se sistem stabilizuje. Iako je nadležnost unutrašnjih instalacija na samim stanarima, odnosno upravnicima koji zastupaju interes svakoga od stanara, voljni smo da svakome kao i do sada izađemo u susret i pomognemo u rešavanju problema – zaključio je Lazić.

Sistem daljinskog grejanja obuhvata dve kotlarnice, Železničku i Lominu, ukupne toplotne snage 10 MW, 21 podstanicu i oko 4000 m primarnog toplovoda. Iz te dve kotlarnice toplotna energija se isporučuje u 1105 stanova, ukupne površine 53911 m2, i 31 poslovni prostor površine 2123 m2.

V. Popović, gminfo.rs

 

Violeta

Prethodni članak

Covid – 19: Izveštaj iz Doma zdravlja – 11. oktobar

Sledeći članak

Milovanović: Milanovačko lovačko udruženje je izašlo iz krize