• 20.06.2024.

Milovanović: Milanovačko lovačko udruženje je izašlo iz krize

foto: GMInfo

Neočekivane ostavke u vrhu lovačkog Udruženja „Vojvoda Milan Obrenović“ iz Gornjeg Milanovca i nemogućnost sastajanja zbog kovid mera, naročito u prošloj godini, izazvali su jednu vrstu formalnog i praktičnog zastoja u njegovom radu, ali je sada, kako je rekao predsenik skupštine milanovačkih lovaca, Boško Milovanović, situacija stabilizovana, obavljene su sve neophodne proceduralne zakonske radnje i doneti svi novi dokumenti kako bi se ponovo obezbedio neometan rad i lov u lovištima kojima gazduje ovo udruženje.

– U toku 2020. godine imali smo mnogo torbulencija. Prvo nam je dotadašnji predsednik podneo ostavku u novembru, iz nama nepoznatih razloga, – izjavio je danas novinarima Milovanović. – Morali smo prvo da imenujemo privremenog poverenika, koji će do izbora novog predsednika voditi društvo, i to sve u najgorem periodu koji je mogao da nas zadesi. Zbog korone nisu mogli da se održavaju sastanci, nije moglo ništa da se radi, bili smo u velikim problemima.

Kako ističe Milovanović, 811 članova na 80 i po hiljada hektara lovišta za koje je ovo udruženje zaduženo, bili su u jednom periodu u nemogućnosti da love, a Udruženje u svojevrsnoj blokadi pri potrebi da se donose planska dokumenata i konkuriše pri novoj raspodeli lovišta, koja je bila u toku na teritoriji Centralne i Zapadne Srbije.

Boško Milovanović; foto: GMInfo

– Pri tom, zlonamerni ljudi, koji su želeli da rasture ovo udruženje, prijavljivali su nas lovnoj inspekciji da udruženje funkcioniše bez dovoljno stručnih tela i lovnih radnika koji treba da ga sačinjavaju, – objašnjava Milovanović. – Imali smo čak sedam dana zabrane lova zbog toga. Međutim, napravili smo telefonsku sednicu skupštine, da bismo izabrali poverenika. U međuvremenu smo imali i ostavku jednog lovočuvara, a isteklo nam je i desetogodišnje gazdovanje nad lovištem, pa smo morali ponovo za to da konkurišemo kod države. Posle mandata poverenika od maksimalno tri meseca, imali smo izbornu skupštinu i imenovali u februaru Slavišu Simovića za novog predsednika udruženja. Sada možemo reći da smo sve uspeli da odradimo za normalno funkcionisanje i da smo izašli iz krize, što naši članovi i svi Milanovčani treba da znaju, – poručio je Milovanović.

Simović, kao novi predsednik lovačkog udruženja „Vojvoda Milan Obrenović“ napominje da su, pored svega toga, ušli i u proceduru konkurisanja za sredstva kojima bi trebalo da obezbede nove objekte na lovnoj teritoriji, kako bi eliminisali dugogodišnje komplikacije kod transporta odstreljenje divljači na inspekcijske kontrole u hladnjaču.

– Mi smo već doneli godišnji plan gazdovanja, osposobljeni smo sad novim lovnim radnicima, imenovali smo još jednog upravnika lovišta za deo Takova, formirali lovnu osnovu za novu podelu lovišta za narednih deset godina i kalendar lova, – kazao je Simović. – Konkretno na terenu, odmah smo ušli u konkurs za nabavku nove hladnjače za visoku divljač. Do sada smo imali samo jednu, u Donjoj Vrbavi. Iz svih krajeva opštine divljač je morala tamo da se nosi na pregled i to je lovcima, naročito iz gornjih sela, bilo problematično. Sada ćemo za njihove potrebe imati još jednu takvu, u Pranjanima, dok su Beršići već dobili volijeru za prihvatanje fazanske piladi, – rekao je Simović.

Slaviša Simović; foto: GMInfo

Novom raspodelom lovišta na teritoriji Centralne i Zapadne Srbije, milanovačkom lovačkom udruženju pripala je otprilike ista teritorija na upravljanje kao što je to bio slučaj tokom prethodnih 10 godina, s tim što su od lovišta „Suvobor“ i „Takovo“ sada, zbog granice koja je nastala prolaskom autoputa, definisana kao „Takovo I“ i „Takovo II“. Udruženje „Vojvoda Milan Obrenović“ deluje kroz lovačka društva koja se staraju o pripadajućim celinama: „Brezak“ Pranjani, „Rajac“ Beršići, „Rudnik“, „Belo Polje“ i pomenute dve celine „Takova“.

– Država je definitivno sprovela novu korekciju i raspodelu lovišta na teritoriji centralne, uže Srbije. Taj posao je bio planiran da se odradi i ranije, još od donošenja novog Zakona iz 2010. godine, – podseća dugogodišnji upravnik lovišta, Zoran Adamović. –  Vojvodina je to završila još 2012, dok smo mi, evo, čekali deset godina da se to desi. Do sada su lovišta davana udruženjima i javnim preduzećima preko lovačkog Saveza, a sada je to uradila država direktno sa udruženjima, dok je novina u svemu i to da sada u Srbiji postoje i privatna lovišta.

Zoran Adamović; foto: GMInfo

Na osnovu odluke Upravno odbora, najavili su u ovom udruženju, izborna skupština je zakazana za 25. oktobar. Ona bi trebalo da raspiše nove, redovne izbore, jer sadašnjem sazivu ističe mandat iduće godine. Tokom zastoja u radu, na pitanje GMInfa, lovci odgovaraju da nije na terenu uočena zloupotreba takvog stanja u cilju krivolova i drugih prekršaja, već ističu mnogo trajniji i veći problem – prenamnoženost divljih svinja, koja je tolika da joj se teško mogu suprodstaviti, te ogromne šetete koje ta divljač nanosi usevima i seoskim gazdinstvima uoopšte.

Detaljnije o ovoj temi, kalendaru lova za naredni period, ali i tome kako se, kao ljubitelji i zaštitari prirode, određuju prema mogućem formiranju rudnika litijuma na delu teritorije kojom upravljaju, biće reči u zasebnom članku.

M.Mijatović/GMInfo.rs

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Milos

Prethodni članak

Lazić: Počele tople probe, sve spremno za početak grejne sezone

Sledeći članak

Hladno vreme se nastavlja – ujutru potreban kišobran