• 21 septembra, 2020

Lekari o Mitrovićevom nadrilekarstvu: Terapija je pitanje isključivo za struku

foto: screenshot Twitter @zeljkomitrovic

Članovi Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa, dr Goran Stevanović i dr Srđa Janković, upitani o ozoniranju krvi koje vlasnik Pinka Željko Mitrović već danima promoviše kao lek protiv koronavirusa, istakli su da se rukovode isključivo principima naučne medicine, i da samo terapije koje imaju naučno utemeljenje dolaze u obzir.

Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović naglasio je da je pitanje terapije isključiovo pitanje za ljude koji su za to školovani.

„Bilo kakvo razmatranje terapijskih opcija, bilo kojih, po medijima ili po društvenim mrežama, nešto je na šta ne treba obraćati pažnju“, rekao je Stevanović na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Imunolog dr Srđa Janković ponovio je ono što jeodgovarajući na isto pitanje, rekao i u Novom danu TV N1 – da Krizni štab i svi stručnjaci u nemu slede isključivo principe naučne medicine, te da se to ni u jednom trenutku ne dovodi u pitanje.

„Samo terapije koje imaju naučno utemeljenje dolaze u obzir“, poručio je on.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar nadovezao se molbom novinarima „da zdravstvo ne prebacuju na teret politike“.

Podsetimo, vlasnik Pink televizije Željko Mitrović danima promoviše ozoniranje krvi kao lek protiv koronavirusaEpidemiolog Zoran Radovanović i Slobodan Savić sa odseka sudske medicine Medicinskog fakulteta u Beogradu ranije su za N1 rekli da je reč o nadrilekarstvu, i zamolili su građane da ne nasedaju na prazne priče.

Portal Raskrikavanje objavio je da se ozon u lečenju korone zvanično još nigde ne primenjuje. Pohvale za taj metod stižu samo iz italijanske Orbisfere ordinacije koja se, kako kažu, bavi umetnošću, kulturom, životnom sredinom, duhovnošću, religijom, pa i medicinom.

„Terapija ozonom nije nova, i koristi se kao vid alternativne medicine, a njeni zagovornici ističu da pomaže kod niza bolesti – od hemoroida i hroničnog umora, preko seksualno prenosivih bolesti i multiple skleroze, pa sve do raka i side (što je i naučno osporeno)“, navodi Raskrikavanje.

N1

Violeta

Prethodni članak

Produženo radno vreme Lidl prodavnica

Sledeći članak

Kupujem