• 29 oktobra, 2020

Lični stav: U zdrav razum

foto: pixabay.com/enzoabramo

Najnovija glupost članova nezakonitog tela, koje se u javnosti predstavlja kao Krizni štab danas je opet uzburkala strasti u Srbiji. Članica tog tela Darija Kisić Tepavčević najpre je, sa preteranom samouverenošću pred kamerama jasno i glasno rekla da su “maske obavezne i na otvorenom, u svakoj prilici i na svakom mestu”.

Vest je odmah obišla Srbiju, niko se od prisutnih novinara i “novinara” nije setio ili nije smeo da je pita da objasni da li je to uopšte izvodiljivo, kakvu svrhu ima maska na otvorenom ako smo na bezbednoj distanci, za koju se, doduše, krizni štab još nije usaglasio da li je jedan, jedan i po, ili dva metra, kako misli da običan građanin, a kamoli stariji ili bolesni izdrže pod maskom, šta ćemo ako zadihani ne možemo od smoga ni bez maske da dišemo i kako da pod njom dođemo do vazduha. Nije bilo ni pitanja, a kamoli odgovora, na osnovu kog to zakonskog propisa krizni štab može da uvodi bilo kakvu obavezu, pa i ovu.

Odmah nakon vesti uzburkao se i tviter, fejsbuk, a kriznom štabu, Vladi, Aleksandru Vučiću građani su već ređali sve po spisku. Dva sata nakon vesti, dežurno propagandno glasilo, pravno nepostojeća državna agencija Tanjug, emituje “pojašnjenje” Darije Kisić Tepavčević da su maske preporuka, a ne obaveza. 

Da nije opasno bilo bi smehotresno. Ovako, reč je o skupu šarlatana koji nas već osam meseci zasipaju kontradiktornim preporukama, obavezama, savetima…

Počelo je od već legendarne izjave da je virus smešan, da je rakija dovoljna protiv njega, da se može u šoping u Milano. Da je ovo država, u punom smislu te reči, a ne despotija, Branimir Nestorović, član tog tela, bio bi momentalno uhapšen i ostao bi bez lekarske licence. Pričao je taj još mesecima raznorazne gluposti, da bi tek odnedavno bio sklonjen iz javnosti, jer je valjda i Vučić procenio da mu ljubimac pravi više štete nego koristi. 

Kon, u kog sam i sam imao poverenja na početku epidemije, izblamirao je sebe za vjek i vjekov. Čovek bez imalo profesionalnog dostojanstva, koji ujutru može da izjavi da mora troslojna, a uveče da može i jednoslojna maska, koji može da priča mesecima o broju mrtvih, da bi potom na osnovu neke svoje “analize” tvrdio da je broj umrlih znatno veći, koji podnosi ostavku uvređen nekim beznačajnim tvitom, nema više autoritet ni da bilo šta objašnjava pred seoskom prodavnicom. 

A Darija Kisić Tepavčević, jutros je svoj autoritet zauvek sahranila. Tipična naprednjakuša, bez stručnih kvaliteta, za koju niko nikad nije čuo do ove pošasti, danas je u izjavi Tanjugu polizala sve što je dva sata ranije tako samouvereno popljuvala. Maske su na otvorenom preporuka, a ne obaveza, rekla je ona. 

Da li je ona u prvoj izjavi slagala, ili je to učinila u drugoj, najmanje je bitno. Nije ni važno da li je sama shvatila da je lagala, ili joj je neko natrljao nos, pa je morala da samu sebe demantuje. Važno je da ona, i njeni kompanjoni deluju kao raštimovani orkestar, kao La Campanela iz serije Muzikanti, koji će za svaki maznuti dinar da sviraju svakome onako kako se to od njih traži. Ali i da zamajavaju ovaj ionako sluđeni narod. S tom razlikom što su Burduš, Cane i Rajko iz serije oličenje poštenja i dostojanstva za ove likove, skupljene s konca i konopca, koji već mesecima sviraju kako sami hoće, i kako im gazda kaže, ne sa namerom da narod razvesele, nego baš naprotiv – da ga potpuno slude. Za sitne ili velike pare – najmanje je važno. 

Građanima više nije ništa drugo preostalo nego da se uzdaju u zdrav razum, i da krizni štab i državu totalno ignorišu. Zbog laži da su prvo krivi gastarbajteri, pa da se ne sme na more, pa da su izbori bezbedni, ali je zato pobuna protiv novog karantina opasna, zbog krađe i lopovluka tokom vanrednog stanja i zbog toga što još ne znamo ni koliko nas je pandemija koštala, ni kako to pare i agenti sa koferima, ni zbog višednevnog zatvaranja u četiri zida… pamet u glavu, maske na lice kad ste u gužvi, bez obzira da li je napolju ili u zatvorenom, distanca po vašoj proceni jer ni ovi stručnjaci još nisu saglasnoi šta je to bezbedno, bez utakmica, slava, venčanja, krštenja na kojima se okuplja nekoliko desetina ili stotina ljudi, bez obzira da li je na otvorenom ili u Takovskom vrtu, čekajte da ovo prođe. Čuvajte se, jer nas ovi “stručnjaci” neće sačuvati. Još smo, do sada i dobro prošli, s obzirom na to ko nas vodi.

Uzdajte se u zdrav razum.

 

Petar Jeremić

Violeta

Prethodni članak

Opštinsko veće: Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji opštine Gornji Milanovac

Sledeći članak

Porodične tajne: Ines