• 4 јуна, 2020

Manifestacija „Daj pedalu raku“

Plakat

Manifestacija „Daj pedalu raku“ i ovog oktobra – Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, održaće se u našem gradu, 5. oktobra, od 11 časova na Trgu kneza Mihaila.

Manifestaciju Daj pedalu raku ima za cilj podizanje svesti cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanju zdravih stilova života naročito sporta, stavljajući akcenat na biciklizam koji je idealan kako u prevenciji tako i u rehabilitaciji posle operacije raka dojke.

Rak dojke je da podsetimo, najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrtnosti žena u Republici Srbiji. Poslednjih decenija beleži se konstantan porast broja obolelih, a jedan od najvećih problema je kasno otkrivanje i dijagnostika raka, najčešće u odmakloj fazi bolesti.

Prema zvaničnim podacima Evropskog registra za rak naša zemlja se nalazi na drugom mestu po broju smrtnih slučajeva od ove vrste karcinoma. Godišnje od raka dojke, koji je izlečiv preko 90% ako se otkrije na vreme, umre 1600 žena ali nemojmo zaboraviti RAK DOJKE IPAK PREŽIVI 3.000 žena zahvaljujući činjenici da se rak otkrio i lečio na vreme odgovarajućim terapijama.

Ove godine 22 grada u akciji „Daj pedalu raku“

Projekat će podržati i aktivno uzeti učešće u vožnji, predstavnici udruženja, sportskih klubova, lokalnih samouprava, zdravstvenih ustanova i institucija, sportisti, mediji iz 22 grada i opštine u Srbiji, a među njima i Gornji Milanovac po drugi put.

Ovogodišnju manifestaciju otvoriće zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić, a upotpuniće je nastup mališana iz PU „Sunce“, kao i hor Osnovne škole „Kralj Aleksandar I“. Takođe, biće održano predavanje o prevenciji ove opake bolesti.

U 12 časova, planirano je podizanje zastave manifestacije „Daj pedalu raku 2019“, nakon čega je predviđena biciklistička vožnja sa Trga kneza Mihaila, preko Ulice kralja Aleksandra, Novog keja, Vojvode Milana, Ulice heroja Draževića, pa glavnom ulicom do početne tačke.

Očekujemo vas u što većem broju, na biciklima, jer samo zajedno možemo dati pedalu raku!

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Metalac Kolorado gostuje na Banjici

Sledeći članak

Krik: Društvo sa jahte: Kako se kuje kosovska politika