• oktobar 21, 2019

Krik: Društvo sa jahte: Kako se kuje kosovska politika

foto: pixabay.com, ilustracija

Krik objavio fotografiju – Pacoli, Rakić i Radoičić zajedno na jahti

Istraživački portal Krik objavio je fotografiju nastalu pre dve godine na jednoj jahti u Crnoj Gori, na kojoj se nalaze predsednik Srpske liste Goran Rakić, biznismen sa Kosova Milan Radoičić i aktuelni kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

Kako piše Krik, fotografija je nastala u vreme pregovora o formiranju vlade Ramuša Haradinaja. Krik navodi da je do sastanka na jahti došlo u leto 2017. u Budvi, a Pacoli je ubrzo posle toga napustio dotadašnje političke partnere, pridružio se koaliciji Ramuša Haradinaja i postao ministar spoljnih poslova.

Posle parlamentarnih izbora na Kosovu, na kojima nijedna partija nije ostvarila većinu potrebnu za sastav vlade nastupili su pregovori.

„Kako je izvor novinarima (Krika) rekao, fotografija je zabeležila sastanak koji se pokazao ključnim za razrešenje tog političkog problema. Tu tvrdnju, međutim, nije bilo moguće potvrditi, jer niko od učesnika sastanka nije pristao da govori za Krik“, navodi se u tekstu.

Pacoli je, kako ističu, ubrzo posle tog susreta, a pred istek roka za sastavljanje vlade, ostavio dotadašnje političke saveznike i pridružio se PAN koaliciji, poznatoj i kao „ratno krilo“, koju su činile bivše vođe OVK. To je omogućilo Ramušu Haradinaju da sastavi vladu.

Članovi Srpske liste dobili su tri ministarska mesta u toj vladi.

Milan Radoičić napustio je Kosovo pošto je pokrenuta istraga protiv njega zbog sumnje da je umešan u ubistvo Olivera Ivanovića, koje se desilo u januaru 2018. godine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa kojim se Radoičić sastao u Beogradu, rekao da je srpska policija ispitala Radoičića i da je sigurna da on nije umešan u Ivanovićevo ubistvo.

Beta/N1

Violeta

Prethodni članak

Manifestacija „Daj pedalu raku“

Sledeći članak

Mestimično sa kišom, posle podne razvedravanje