• 25 juna, 2021

Manifestacija „Muzeji za 10“: Projekcija etno filma „Klotilda“

foto: Saša Savović

U okviru manifestacije „Muzeji za 10“ i Evropske noći muzeja u galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja, organizovana je projekcija etno filma „Klotilda“, autora višeg kustosa etnologa Milana Brajovića.

Klotilda je još jedan nagrađen film etnologa, višeg kustosa Muzeja rudničko – takovskog kraja, Milana Brajovića u kategoriji Portreti.  Kroz 15 minuta priče o svom životu, Milanova sagovornica Klotilda uspela je gledaocima da pokaže kako izgleda neko ko ume da živi, tačnije ko zna da i iz najgore nedaće u životu izvuče ono najbolje i uživa u njemu.

foto: Saša Savović

Otišla je iz rodnog Paraćina kao prvakinja Jugoslavije u padobranstvu i zbog ljubavi počela da živi u Deliblatskoj peščari. Nakon samo tri godine zvaničnog braka izgubila je supruga, čoveka u kojeg je ostala zaljubljena do poslednjeg dana.

Život u peščari nastavila je pored svojih sinova, gde se okrenula prirodi i pronašla svoj mir. Pravila je slike i skulpture od prirodnih materijala (cveća, lišća, raznih trava).

Klotilda je primer da samoća može da probudi u čoveku ono najbolje što u sebi ima i da da ono najviše što može. Kako i ona sama kaže „Ono unutra što se ne vidi, natera čoveka da radi nešto što će da se vidi.“

foto: Saša Savović

Kako je sam autor filma rekao, a sa njim se složila i publika u muzeju, ovo je sigurno najemotivnija priča koju je do sada prikazivao u svojim filmovima.

Klotilda je nažalost, par meseci nakon snimanja filma, iznenada preminula, čime je prekinuta ideja o daljoj saradnji i mogućoj izložbi njenih radova u milanovačkom muzeju.

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Bez grejanja korisnici kotlarnice u Železničkoj

Sledeći članak

Stručno operativni tim: Epidemiološka situacija u milanovačkoj opštini vrlo složena